Samen leren van patient centric supply chains

Patient-centric supply chains. Een hot topic bij farmaceutische bedrijven. Van oudsher draaiden toeleveringsketens in de zorg vooral om efficiëntie: op elk moment en snel medicatie beschikbaar stellen. Tegenwoordig zijn veel farmaceuten op zoek naar de supply chain als middel om waarde toe te voegen. Om de patiënt centraal te stellen.

Wij brachten vijf farmaceutische bedrijven bij elkaar om kennis uit te wisselen over patient-centric supply chains. Wat zijn best practices van deze nieuwe manier van werken? Wat zijn de ervaringen tot nu toe? Waar lopen zij tegenaan? En hoe kunnen we elkaar helpen om patiënten beter te helpen?

 

Gijs Jan Otten

6 take-aways

Een paar inzichten die uit de sessie kwamen:

  1. Misschien een no-brainer: de patiënt staat al centraal in het denken en het doen van de organisaties. De supply chain directeuren aan tafel geven aan dat het werken voor patiënten hun werk waardevol maakt. “Ik houd van mijn werk, maar ik zou dit niet voor een koekjesfabriek willen doen. Het werken met de patiënt voor ogen geef zoveel meer voldoening.”
  2. De afstand tot de patiënt van de industrie in het algemeen, en supply chain in het bijzonder, is erg groot. Om het patiëntgericht denken en betrokkenheid te vergroten zijn diverse interventies noodzakelijk. Zo nodigt een van hen ook patiënt-organisaties uit om hun verhalen te delen met hun logistieke dienstverleners. Zodat ook deze (derde) partijen weten ‘voor wie zij het doen’, met positieve effect.
  3. Silo denken en functionele scheiding vormen een barrière voor echt patiëntgericht werken, voornamelijk in grote organisaties.
  4. De rol van de supply chain organisatie zelf varieert nogal. Dat hangt vaak af van het ziektebeeld, de grootte van de organisatie, het type product, de strategie van de organisatie en de markt waar de supply chain aan levert. Nederland is anders dan Spanje. Een anticonceptiepil is anders dan een gekoelde oncologische behandeling. Een kleine specialistische speler steekt anders in elkaar dan een multinational.
  5. De supply chain directeuren zijn vooral aan het leren en experimenteren, op zoek naar wat het beste voor hun situatie werkt. Pakt supply chain management een nieuwe rol in de toekomst? Die van orchestrator in een nieuw patiëntgericht ecosystem?
  6. Samen inzichten uitwisselen met ‘peers’ geeft waardevolle input om zelf weer stappen te gaan maken met de eigen organisatie.

Na een paar uur stapten de deelnemers weer vol ideeën naar buiten. Gezien de nut en noodzaak spraken we af om over een half jaar weer samen te komen en weer verder te leren van elkaar. Een mooi resultaat op weg naar een zorgsysteem waar patiënt en planeet centraal staan!

LET’S CHANGE THE HEALTHCARE SYSTEM.

Meer weten?

Neem dan snel contact op met Marileen Kan op via +31 651 243 346 of mail naar marileen.kan@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Samen leren van patient centric supply chains

Patient-centric supply chains. Een hot topic bij farmaceutische bedrijven. Van oudsher draaiden toeleveringsketens in de zorg vooral om efficiëntie: op elk moment en snel medicatie beschikbaar stellen. Tegenwoordig zijn veel farmaceuten op zoek naar de…

Lees verder »

Consultancy.nl: Been Management Consulting brengt zorgpodcast uit

Consultancy.nl, het platform voor consultants en consultancy, schrijft over Health Talks. Het artikel gaat in op de verschillende gasten en afleveringen van onze podcast-serie over de zorgtransitie. Wist je dat de populariteit van podcasts blijft…

Lees verder »

Why a patient-centric supply chain matters

Healthcare experts Gijs-Jan Otten and Tim van Rees write about patient-centric supply chains. Supply chains are often overlooked as a competitive advantage. They think pharmaceutical companies should take a second look and invest in patient-centric…

Lees verder »