Samen leren van patient centric supply chains

Patient-centric supply chains. Een hot topic bij farmaceutische bedrijven. Van oudsher draaiden toeleveringsketens in de zorg vooral om efficiëntie: op elk moment en snel medicatie beschikbaar stellen. Tegenwoordig zijn veel farmaceuten op zoek naar de supply chain als middel om waarde toe te voegen. Om de patiënt centraal te stellen.

Wij brachten vijf farmaceutische bedrijven bij elkaar om kennis uit te wisselen over patient-centric supply chains. Wat zijn best practices van deze nieuwe manier van werken? Wat zijn de ervaringen tot nu toe? Waar lopen zij tegenaan? En hoe kunnen we elkaar helpen om patiënten beter te helpen?

 

Gijs Jan Otten

6 take-aways

Een paar inzichten die uit de sessie kwamen:

  1. Misschien een no-brainer: de patiënt staat al centraal in het denken en het doen van de organisaties. De supply chain directeuren aan tafel geven aan dat het werken voor patiënten hun werk waardevol maakt. “Ik houd van mijn werk, maar ik zou dit niet voor een koekjesfabriek willen doen. Het werken met de patiënt voor ogen geef zoveel meer voldoening.”
  2. De afstand tot de patiënt van de industrie in het algemeen, en supply chain in het bijzonder, is erg groot. Om het patiëntgericht denken en betrokkenheid te vergroten zijn diverse interventies noodzakelijk. Zo nodigt een van hen ook patiënt-organisaties uit om hun verhalen te delen met hun logistieke dienstverleners. Zodat ook deze (derde) partijen weten ‘voor wie zij het doen’, met positieve effect.
  3. Silo denken en functionele scheiding vormen een barrière voor echt patiëntgericht werken, voornamelijk in grote organisaties.
  4. De rol van de supply chain organisatie zelf varieert nogal. Dat hangt vaak af van het ziektebeeld, de grootte van de organisatie, het type product, de strategie van de organisatie en de markt waar de supply chain aan levert. Nederland is anders dan Spanje. Een anticonceptiepil is anders dan een gekoelde oncologische behandeling. Een kleine specialistische speler steekt anders in elkaar dan een multinational.
  5. De supply chain directeuren zijn vooral aan het leren en experimenteren, op zoek naar wat het beste voor hun situatie werkt. Pakt supply chain management een nieuwe rol in de toekomst? Die van orchestrator in een nieuw patiëntgericht ecosystem?
  6. Samen inzichten uitwisselen met ‘peers’ geeft waardevolle input om zelf weer stappen te gaan maken met de eigen organisatie.

Na een paar uur stapten de deelnemers weer vol ideeën naar buiten. Gezien de nut en noodzaak spraken we af om over een half jaar weer samen te komen en weer verder te leren van elkaar. Een mooi resultaat op weg naar een zorgsysteem waar patiënt en planeet centraal staan!

LET’S CHANGE THE HEALTHCARE SYSTEM.

Meer weten?

Neem dan snel contact Marileen Kan op via +31 651 243 346 of mail naar marileen.kan@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Jeroen Janssen OLVG

Het verhaal van het OLVG

Zoals op veel plekken de zorg moet er ook op de MDL-poli (maag, darm en lever, red.) van het OLVG veel gebeuren met weinig mensen. MDL-arts Jeroen Jansen wil, samen met zijn collega Margien Seinen,…

Lees verder »

abbvie

Het verhaal van AbbVie

Vergrijzing, oplopende kosten, personeelstekorten. De Nederlandse zorg staat voor grote uitdagingen. Hoe kunnen farmaceuten bijdragen aan het toekomstbestendig maken van het zorgsysteem? We spreken Tim Rombouts en Thomas Vedder van het Healthcare Innovation Team van…

Lees verder »

Health Talks met Ida Haisma

Been Management Consulting’s Daniel Brouwer interviewt leiders van zorginstellingen, farmaceutische bedrijven en anders spelers in de zorgketen over de toekomst van ons zorgsysteem. In deze Health Talks aflevering spreekt hij met Ida Haisma, directeur van…

Lees verder »