Schiphol Projects

Digitale skills voor infrastructurele projecten

Ontwikkeling van digitale skills voor infrastructurele projecten

Net als elke luchthaven, wordt ook Schiphol’s maatschappelijke positie geraakt door ontwikkelingen als digitalisering, globalisering en de klimaatdiscussie. Schiphol wil de meest duurzame en hoogwaardige luchthaven creëren en zo voor de bloei van internationale handel, toerisme en kennisuitwisseling zorgen. De luchthaveninfrastructuur en faciliteiten voor passagiers en vracht moeten aansluiten bij deze ambitie. Wat betekent dit allemaal voor het infrastructurele projectenbureau van Schiphol, dat zo’n 300 bouw- en infrastructuurprojecten per jaar oplevert?

Resultaten

  • Een platform voor ontwikkeling van kennis en kunde van medewerkers
  • Meer dan 30 ontwikkel-initiatieven georganiseerd
  • Deelnemers geven initiatieven gemiddeld een 7.5-8
  • 90% opkomst bij vrijwillige initiatieven
  • Digitale skills voor het projectenbureau

Nieuwe kennis en kunde nodig

Bij het projectenbureau werken ca. 130 mensen als projectmanager, toezichthouder of control- en supportmedewerker. Zij moeten (bouw)projecten in de toekomst op een andere manier gaan uitwerken en uitvoeren en het eindresultaat zal aan nieuwe eisen moeten voldoen. Duurzaam en digitaal, dat zijn de toverwoorden. De rol van medewerkers van het projectbureau verandert mee. Zij moeten goed begrijpen wat de ontwikkelingen inhouden en hebben nieuwe kennis een vaardigheden nodig. Nu, en in de toekomst. Directeur van het bureau Siebolt Bennema vraagt Been Management Consulting om een ontwikkelprogramma op maat voor haar professionals.

Hoe werken we in de toekomst?

Ons team neemt samen met stakeholders een kijkje in de toekomst. Hoe willen we straks gaan werken? Hoe gaan we in de toekomst infrastructurele projecten ontwerpen, uitvoeren en opleveren? We vertalen dit ‘vergezicht’ naar heldere projectmanagement principes over kennisdeling, over risico- en stakeholdermanagement, over projectbeheersing. En ook over leiderschap en gestandaardiseerd (digitaal) werken en samenwerken. Zo maken we heel concreet hoe die duurzame en digitale toekomst eruit gaat zien.

Platform voor ontwikkeling

De projecten worden straks echt anders. We richten een platform op om de medewerkers van het projectenbureau daarvoor klaar te stomen. Dat biedt medewerkers allerlei interventies van verschillende aanbieders om zich te ontwikkelen. Vanuit deze marktplaats organiseren we de eerste twee jaar zo’n 30 initiatieven. Denk aan trainingen, bijeenkomsten, werksessies en presentaties. Er zijn meer vakinhoudelijke trainingen over digitaal bouwen (Building Information Modeling), agile werken en contractmanagement. Ook persoonlijke ontwikkeling komt aan bod, door interventies gericht op gesprekstechnieken, intervisie en ieders drijfveren.

Positief oordeel

Meedoen is vrijwillig. Ontwikkelen moet je willen, immers. Evengoed stellen we onszelf een helder doel: een opkomstpercentage van minstens 90%. We luisteren goed naar waar medewerkers behoefte aan hebben. We richten ook een goed projectmanagement office (PMO) hiervoor in. Bovendien sturen we op een ‘leader-led’ aanpak, waarbij het samen ontdekken en leren centraal staat. Gaaf dat de initiatieven positief beoordeeld worden door medewerkers: gemiddeld een 7.5 tot 8.

“De consultants van Been Management Consulting geven structuur en opvolging aan zaken die soms in de waan van de dag onvoldoende aandacht krijgen. Dat doen ze op een manier die voor ons heel prettig werkt: ze zijn communicatief sterk en leggen de verbinding met mensen uit mijn team, waardoor ze vaak als onderdeel van het team worden gezien. Ik ben zeer te spreken over de wijze waarop ze mij en mijn team helpen en beveel ze dan ook van harte aan bij andere organisaties.”

Siebolt Bennema - Directeur Schiphol Projects

"Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?"

Neem dan snel contact op met Roel Beentjes via 06-13 56 44 70, of mail naar: roel.beentjes@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting