Made with Maude

Thirsty for change, dat is ondernemer Maud Kleuskens. Haar startup wil gelijkheid bevorderen en vrouwen de kansen bieden die ze verdienen. Met Made with Maude geeft ze vrouwelijke wijnmakers een podium. Wat is precies de ‘mission in a bottle’ van Maud? En hoe heeft Been Management Consulting haar bedrijf geholpen?

Een podium voor vrouwelijke wijnmakers

Maud Kleuskens zet wijn in als middel om een positieve impact te maken en gelijkheid te stimuleren. Haar jonge wijnlabel werkt exclusief met vrouwelijke wijnmakers, die een minderheid zijn in de wijnwereld.

Maud vertelt hierover: "In 2020 leerde ik via-via leerde een Portugese vrouwelijke wijnmaker kennen die fantastische en kwalitatief zeer hoogwaardige wijnen maakt: Patricia. Ik leerde ook veel over de vooroordelen en de (seksuele) intimidatie waar vrouwelijke wijnmakers mee te maken hebben. Vouwelijke wijnmakers zijn nog behoorlijk ondervertegenwoordigd: in Portugal is maar 10% van de wijnmakers vrouw. Nogal spontaan besloot ik: ik ga Patricia ondersteunen, ik koop 2.000 flessen wijn." Dat was de start van Made with Maude.

Over waarom ze juist een wijnlabel koos als middel om positieve impact te maken, vertelt Maud: "Wijn verbindt. Er is niks fijners dan een avond tafelen met een goede fles wijn. Dan komen de verhalen los. Die wijn smaakt een stuk beter als je weet dat ‘ie ook echt goed is. Goed voor het milieu en voor de mensen die het maken. Dus onder de juiste arbeidsomstandigheden gemaakt, met duurzame druiven en 100% door vrouwen gemaakt. Inmiddels heb ik, naast Patricia, meer vrouwelijke wijnmakers gevonden. Zo maakt Claudia een wijn met 0,5% alcohol, zodat iedereen aan tafel kan meedoen.”

Gelijke kansen bevorderen

Gelijkheid bevorderen gebeurt ook met de Made with Maude Foundation, die vrouwenrechten en de positie van vrouwen in het bedrijfsleven bevordert. Een deel van de winst van Made with Maude gaat daarnaartoe. Daarin werkt zij samen met CARE, een stichting die zich inzet voor gelijke kansen in meer dan 100 landen.

Maud licht toe: "Een van de eerste wapenfeiten is de financiële ondersteuning van een project voor vrouwelijke taxichauffeurs in Pakistan. Het is in Pakistan voor vrouwen gevaarlijk om alleen te reizen, waardoor veel vrouwen ook niet economisch zelfstandig zijn. Made with Maude wil de opleiding tot taxichauffeur voor 110 vrouwen gaan sponsoren. Zodat deze vrouwen zelf een baan hebben, maar ook weer andere vrouwen veilig naar hun opleiding en werk kunnen brengen."

Made with Maude cheers

Belangrijkste resultaten

  • Hulp aan impact startup voor gelijke kansen voor vrouwen
  • Duurzaamheidsnulmeting vanaf de start van het bedrijf
  • Voldoet aan de hoogste eisen voor milieu, sociaal en transparant ondernemen
  • Klaar voor 'Pending B Corp' status, speciaal voor startups

Sociale en duurzame onderneming

Made with Maude is in 2021 opgericht: “Ik heb net alle stappen doorlopen om de wijn op de markt te mogen brengen. Er komt ontzettend veel kijken bij het produceren, keuren, bottelen en mogen verkopen van wijnen, ook binnen de verschillende regio’s in Portugal. Bovendien stel ik zelf extra eisen aan productie en duurzaamheid en is gelijke betaling van iedereen in het hele proces essentieel. Ook wilde ik mijn onderneming vanaf de start inrichten als een sociale onderneming. Daarom vond ik het belangrijk om alle voorbereidingen te treffen om een BCorp te worden (meer daarover lees je hier, red.). Jullie hebben me daar enorm bij geholpen.”

Hulp bij certificering

“Die B Corp certificering is erg complex en uitgebreid. Je organisatie, je processen, je werkwijze: alles wordt op heel veel vlakken tegen het licht gehouden. Esther Eijkemans en Sofie Snoek hebben mij heel erg geholpen door samen alles op een rijtje te zetten. Wat kan ik nu al aanpakken? Hoe doe ik dat slim? Wat kan wachten? Welke stappen moet ik wanneer zetten? Met hulp van Esther en Sofie verwacht ik dat Made with Maude binnenkort ‘Pending B Corp’ (een speciale status voor bedrijven die nog geen jaar bestaan, red.) wordt – voordat de wijn in de winkels ligt. Ook heb ik een actielijst met de onderwerpen die ik nog moet aanpakken als ik weer een stap verder ben met mijn bedrijf. Heel fijn.”

Made with Maude

"B Corp certificering is erg complex en uitgebreid. Je organisatie, je processen, je werkwijze: alles wordt op heel veel vlakken tegen het licht gehouden. Esther Eijkemans en Sofie Snoek hebben mij heel erg geholpen door samen alles op een rijtje te zetten. Heel fijn.​"

Maud Kleuskens, oprichter Made with Maude

"Meer weten over wat er komt kijken bij B Corp certificering?"

Neem dan snel contact op met Esther Eijkemans en mail naar: esther.eijkemans@beenmc.com.

Vierkant Esther