Wereldwijde health-tech organisatie

Geïnformeerd besluiten over investeringen in rapportages

Het Insights & Analytics team van deze wereldwijde health-tech organisatie maakt de toegevoegde waarde van rapportages inzichtelijk en transformeert zo naar een proactieve adviseur voor de business​.

Belangrijkste resultaten

Het team van Been Management Consulting en de opdrachtgever:

 • Ontwerpen en installeren een op maat gemaakte businesscase-methode – Value Tracking – voor twintig CoE leads (internationale scope).
 • Maken hogere output per FTE mogelijk doordat de CoE-leads met hun klanten kunnen prioriteren op waarde toevoegende projecten in het projectportfolio.
 • Stellen de CoE-leads in staat haar business proactief te adviseren over hun investeringen in rapportages, waarmee zij transformeert van een ondersteunende naar een waarde-toevoegende entiteit.
 • Identificeren in de pilotfase van de implementatie van de Value Tracking-methode diverse projecten met negatieve én (zeer) positieve businesscases, waardoor direct enkele CoE portfolio’s worden aangescherpt.

“We gebruiken na een jaar nog steeds de Value Tracking werkwijze en instrumenten die Been Management Consulting heeft geïntroduceerd. Value Tracking helpt ons om niet meer reactief analyses uit te voeren zodra er een verzoek binnenkomt. In plaats daarvan kunnen we nu de business proactief adviseren, doordat we vooraf de (financiële) opbrengsten van gevraagde analyses voorspellen. Bovendien helpt Value Tracking om onze (beperkte) capaciteit beter in te zetten – we zetten in op projecten die daadwerkelijk impact leveren.”

Global head of Insights & Analytics

De situatie

 • De afdeling Insights & Analytics voorziet haar interne klanten (de 'business') binnen deze wereldwijde health-tech organisatie van datagedreven inzichten die nodig zijn bij de strategische, tactische en operationele bedrijfsvoering.
 • Het is essentieel dat de afdeling, die is verdeeld in meerdere wereldwijde Centers of Expertise (CoE’s), optimaal toegevoegde waarde levert aan haar klanten met haar inzichten. Er is nog geen mogelijkheid om te bepalen welke klantvragen zij wel of niet behandelt. Hierdoor staat de afdeling onder druk en leeft de vraag of uitgevoerde werkzaamheden wel de juiste zijn voor de organisatie.
 • De directeur wil dat er onderbouwde keuzes kunnen worden gemaakt voor díe projecten die een significante bijdrage leveren aan het organisatieresultaat, zodat zijn medewerkers optimaal toegevoegde waarde leveren.
 • De opdrachtgever vraagt Been Management Consulting een methode te implementeren voor de bepaling van de waarde van rapportages en dashboards, waarmee de afdeling samen met haar klanten prioriteiten kan stellen.

De aanpak

 • Het team van Been Management Consulting vergaart allereerst kennis van de werkzaamheden van het I&A team en de twintig wereldwijde Centers of Expertise (CoE’s). Het team bestudeert accountplannen en vormt een beeld van wat het daadwerkelijk betekent voor de CoE’s om toegevoegde waarde te leveren aan de verschillende business-stakeholders en hoe zij hun toegevoegde waarde uitdrukken in ‘value tree drivers’ (KPI’s).
 • Het team levert een op maat ontwikkelde Value Tracking-methodologie. Die bestaat uit een werkaanpak en tool waarmee je stapsgewijs zowel de financiële als kwalitatieve toegevoegde waarde kunt bepalen voor de verschillende projectverzoeken van de klanten.
 • We testen en optimaliseren de methodologie en werkwijze uitvoerig op de projecten uit het portfolio van de CoE’s. Na een tweede testronde dragen we de methodiek over aan het I&A team. Zij zitten de methodiek in bij prioritering van projecten en proactieve advisering van hun businessstakeholders over investeringen in data-analyses.

"Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?"

Neem dan snel contact op met Roel Beentjes en mail naar roel.beentjes@beenmc.com.

Roel Beentjes