Farmaceutisch bedrijf

De grote omslag: waarde voor de patient centraal

Een toonaangevend toonaangevend farmaceutisch bedrijf wil door co-creatie met ziekenhuizen meer waarde voor de patiënt te creëren. De organisatie heeft duidelijke ambities om haar focus te verleggen van ontwikkeling en verkoop van medicijnen naar bijdragen aan het welzijn van patiënten in bredere zin. Een grote omslag, waarvoor nieuwe kennis en kunde nodig zijn. Hoe kan het bedrijf deze grote ambities het beste implementeren? Antwoord: met een eigen, interne consultancy-afdeling.

Een eigen consultancy-afdeling

Een consultancy-afdeling opzetten, dat kunnen wij bij Been Management Consulting. De eerste stap is een organisatorisch raamwerk creëren, waarin we de structuur, processen, competenties en governance beschreven. Zo wordt duidelijk wat er nodig is om deze interne consultants straks te laten floreren. Dat geeft alvast houvast.

Parallel hieraan helpen we de organisatie bij het definiëren, vormgeven en implementeren van de waardeproposities. De proposities die zo'n belangrijk onderdeel zijn van de nieuwe strategie: meer waarde creëren voor de patient. 

Strategische partnerships met ziekenhuizen

Ook helpen we bij het opzetten van processen voor account-selectie. Bij welke zorginstellingen zien we de meeste potentie en kansen om echt samen te werken? We gaan ook een stap verder en helpen bij het opzetten van de meerjarige strategische samenwerkingen met key account ziekenhuizen. Zo loopt er al een aantal co-creatie projecten waar de interne consultants mee aan de slag kunnen. Dat geeft een goede start.

Nieuwe medewerkers aan boord

De uiteindelijke wens is natuurlijk om een eigen club van consultants in huis te hebben. Zodat zij deze co-creatie projecten verder kunnen oppakken en doorontwikkelen. Voor deze nieuwe medewerkers, die speciaal hiervoor worden aangetrokken, ontwikkelen we een onboardingprogramma. Ook geven we trainingen in de vereiste competenties. Consultant traint consultant, dat is het idee. 

Een vliegende start voor een professionele interne consultancy-afdeling

Als wij klaar zijn, laten we een professionele interne consultancy afdeling achter, met duidelijke rollen, verantwoordelijkheden en governance. De afdeling voert optimalisatie projecten uit als onderdeel van meerjarige strategische samenwerkingen met key account ziekenhuizen. Er zijn vier consultants aangenomen en de afdeling speelt een cruciale rol in het vormgeven van de strategie van de farmaceut. Bovendien hebben de partnerships het engagement met de ziekenhuizen aanzienlijk vergroot. Zo kan het farmaceutische bedrijf grote stappen maken in het realiseren van haar ambitie.

5

Belangrijkste resultaten

  • Succesvolle start voor strategische samenwerkingen tussen farmaceutisch bedrijf en ziekenhuizen
  • Professionele interne consultancy-afdeling die ambitie kan helpen waarmaken
  • Belangrijke stap in de ambitie om waarde voor de patient centraal te zetten

“We wilden samenwerkingen aangaan met ziekenhuizen om patiëntwaarde te vergroten en om kennis op te doen over het veranderende zorglandschap en onze toekomstige rol daarin. Been Management Consulting is de drijvende kracht geweest bij het ontwikkelen en installeren van deze interne consultancy afdeling en het aannemen en opleiden van consultants.” ​​

Director Strategic National  Accounts

"Meer weten over strategische partnerships en waardegedreven zorg?"

Neem contact op met Roel Beentjes en mail naar: roel.beentjes@beenmc.com.

Roel Beentjes