Ontmoet onze people & culture manager Tosca Spee

People & culture manager Tosca Spee noemen we ook wel de lijm van ons bedrijf. Voor kandidaten is zij het eerste gezicht van Been Management Consulting. Hoe omschrijft zij onze people & culture? Welke rol speelt zij in het vergroten van diversiteit en inclusie? En wat motiveert haar al 5 jaar?

Kun je iets vertellen over jezelf, ben je altijd al people & culture manager geweest, bijvoorbeeld?

Haha, nee, die functie bestond helemaal niet toen ik net afgestudeerd was. Ik heb Japanse Taal en Cultuur gestudeerd in Leiden en ben daarna als accountmanager voor Japanse klanten van een snijbloemen-handel gestart. Na een tijdje, ik had inmiddels twee kinderen, ben ik bij een headhunter gaan werken: CEO’s en CFO’s interesseren voor een nieuwe uitdaging. En daarna werkte ik zes jaar als corporate recruiter bij EY Consulting. Heel interessant, zo’n internationale organisatie vol hoogopgeleide, ambitieuze mensen.

Hoe ben je dan bij ons terecht gekomen?

Ik wilde me graag verbreden. Mij niet alleen met de instroom van mensen bezighouden, maar ook de doorstroom en uitstroom. Toen kwam Been Management Consulting, dat snel groeide en ook de operatie wilde professionaliseren. Hier kon ik veel meer het verschil maken: het functiehuis, het salarishuis, onze HR cyclus opzetten. Dat was vijf jaar geleden. Sindsdien hebben we veel geprofessionaliseerd. Voor een kleinere organisatie hebben we veel goed geregeld. Maar het kan altijd beter, sneller, handiger, efficiënter. Dat is ook de dynamiek hier.

Wat is er zo typisch aan ons kantoor?

Vergeleken met de grote bureaus, waar veel van onze mensen vandaan komen, is hier meer ruimte voor initiatief. We zijn een lerende organisatie en staan open voor jouw bijdrage. We vinden het belangrijk – en leuk – als jij jezelf bent. Wat we gemeen hebben, is dat we het allemaal goed willen doen voor onze klanten. We helpen elkaar daarbij en gunnen elkaar successen. En ik denk dat we allemaal gedreven zijn om positieve impact te maken en passie hebben voor duurzaamheid.

Welke rol speelt duurzaamheid nou echt bij ons?

In 2020 besloten we om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN (de SDGs, red.) voorop te zetten in ons werk. Met als doel dat in 2024 al onze projecten bijdragen aan de SDGs. Vorig jaar zijn we ook B Corp geworden, daarmee voldoen we aan heel hoge standaarden voor duurzaam en sociaal ondernemen (hier meer daarover). We zijn er nog niet helemaal, maar we hebben al zoveel stappen gemaakt. Je merkt het aan de projecten die we doen: in de transitie naar een duurzame energievoorziening, naar een houdbare zorg en naar een duurzaam en gezond voedselsysteem. Maar ook aan de lunchtafel: er is veel kennis over duurzaamheid en we leren veel van elkaar.

Tosca Spee Been Management Consulting

Je bent People & Culture manager, wat houdt jou nou bezig?

Waar ik mij persoonlijk hard voor maak, is dat we een organisatie worden waarin een heel diverse groep mensen fijn en succesvol aan het werk is. Ongeacht hun achtergrond, overtuiging, levensfase, beperking. Dat kan beter bij ons. We zijn begin 2022 een eigen Diversity Equity & Inclusion traject gestart. Daarvoor hebben we ons laten adviseren door Terence Guiamo, die dit bij PWC heeft opgezet en nu hiervoor verantwoordelijk is bij JET (Just Eat Takaway, red.). We hebben veel geleerd over het onderwerp en inmiddels een aantal dialoog-sessies georganiseerd met onze collega’s. Komend jaar gaan we daar nog meer in doen.

Dat klinkt goed. Zijn er al concrete zaken veranderd?

Het feit dat dit in interview in (ook) in het Engels te lezen is, hoort daarbij. We nodigen ook mensen met een niet-Nederlandse achtergrond uit om bij ons te komen. Ook zijn we gestart met Clifton Strengths, een ontwikkelmethode waarbij je kijkt naar de unieke talenten van mensen en hun sterke punten benadrukt. Collega’s Iris Valk en Marieke Siero zijn ook gecertificeerd coach hiervoor.  Als je je richt op jouw talenten, dan gaan zaken je makkelijk af en ben je op succesvol jouw manier. We vieren daarmee onze verschillen, we zien waarin we complementair zijn en dat geeft veel positieve energie.

Zijn er nog meer onderwerpen die spelen?

Vitaliteit, dat heeft echt prioriteit. Overal in onze maatschappij neemt het aantal burn-out klachten toe. Ook onze mensen zijn daar gevoelig voor. Er ligt vaak een hoop druk op onze projecten en onze mensen hebben een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en zijn ambitieus. In het privéleven speelt er ook soms veel. Dat mag bij mij allemaal op tafel. Denk aan ouders van jonge kinderen, bijvoorbeeld. Daarmee gaan we het gesprek aan: wat is er nodig om te kunnen blijven bewegen en op te laden? Kun je beter een uurtje later beginnen, prima. We wijzen ook op alle verlofmogelijkheden. Een aantal vaders zet hun partnerschap-verlof in om een dag minder te gaan werken. We besteden aandacht aan moeders voordat zij terugkeren van bevallingsverlof. Wat heb je nodig voor borstvoeding? Hoe kom je weer in het ritme?

Hoe zit het met je persoonlijke en professionele ontwikkeling bij ons?

Ja, super belangrijk inderdaad. Als je start, is er een vast curriculum met basis adviesvaardigheden en we bieden ook externe coaching en intervisie aan. We hebben ook een vast budget voor externe trainingen die je zelf kun kiezen, als ze relevant zijn voor ons werk natuurlijk. Wat ik zelf heel leuk vind, zijn de zomertrainingen. Iedereen die een training heeft gevolgd, deelt in een korte training in de zomermaanden die kennis weer met collega’s. We zien hier ontwikkeling echt als een win-win. Hoe meer jij je wilt ontwikkelen, hoe beter wij daar als bedrijf van worden.

Wat als je hier de sfeer wilt proeven, zonder er meteen een sollicitatiegesprek ervan te maken?

Dat mag! Je kunt een kopje koffie komen drinken met mij of met een collega-consultant. Geen probleem. Daarna kunnen we daarna altijd nog een ‘officieel’ gesprek inplannen.

 

Heb je nog tips voor als je bij ons bent uitgenodigd voor zo’n gesprek?

Bereid je voor op het gesprek. Bedenk voor jezelf wanneer het gesprek met ons voor jou een succes is. Wat wil jij eruit halen? Wat zijn jouw vragen? Zelf ben ik altijd benieuwd naar jouw motivatie om aan tafel te zitten. En waarom zou je consultant willen worden en niet ‘gewoon’ een ander beroep kiezen? Daar zal ik op doorvragen. En ik vind het alleen maar goed als jij ook doorvraagt. Het is halen en brengen, zo’n gesprek.

Enne, over voorbereiding gesproken: wat trek ik eigenlijk aan?

Ja snap ik! Je hoeft echt geen maatpak of powerdress aan, maar als je een dresscode zoekt: ‘business casual’.

En dan de laatste vraag: hoe zit het eigenlijk met je eigen motivatie?

Ik vind de mens in werkende setting gewoon eindeloos interessant. In een open gesprek over wensen en ambities te kijken hoe iemand tot bloei kan komen. Werk is zo belangrijk in een mensenleven: om economisch zelfstandig te zijn, om je te ontplooien en het kan ook purpose (zingeving, red.) bieden. En je brengt er gewoon heel veel tijd door. Ik heb niet voor niks SDG 8 gekozen.

Thanks Tosca, leuk om meer over jou te weten te komen.

Meer weten?

Meer over werken bij Been Management Consulting? Stuur een email aan: tosca.spee@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Impact 2022

Impact Report 2022

2022, wat een jaar. Ons eerste volle jaar als B Corp. Transparant zijn over onze prestaties op milieu en sociaal vlak is onderdeel van ons B Corp-schap. Download nu ons (Engelstalige) impact report 2022: Terug…

Lees verder »

Jeroen Janssen OLVG

Het verhaal van het OLVG

Zoals op veel plekken de zorg moet er ook op de MDL-poli (maag, darm en lever, red.) van het OLVG veel gebeuren met weinig mensen. MDL-arts Jeroen Jansen wil, samen met zijn collega Margien Seinen,…

Lees verder »

Ontmoet onze people & culture manager Tosca Spee

People & culture manager Tosca Spee noemen we ook wel de lijm van ons bedrijf. Voor kandidaten is zij het eerste gezicht van Been Management Consulting. Hoe omschrijft zij onze people & culture? Welke rol…

Lees verder »