Ontmoet Laura Yap: van multinational naar consultancy

Laura Yap stapte begin dit jaar over van Unilever naar Been Management Consulting. Op zoek naar meer impact en inhoudelijke uitdaging. Van multinational naar kleiner adviesbureau. Best een overgang. Hoog tijd om bij te praten: hoe is haar overstap bevallen? Wat kan zij hier kwijt van haar studie Global Business en Sustainability?

Vertel, je bent na je studie bij Unilever gestart, hoe was dat?

“Na mijn stage daar werd ik gevraagd om te blijven op de afdeling Unilever International, waarbij we verantwoordelijk waren voor de wereldwijde export van de lokale Unilever merken. Dat was natuurlijk een mooie kans. Er is heel veel mogelijk in zo’n grote organisatie, dus dat wilde ik gaan verkennen. Toch miste ik na een tijdje de persoonlijk impact; ik was daar een van de duizenden.”

Waarom dan toch de overstap naar ons?

“Ik had al eens met jullie gesproken na mijn afstuderen en wat mij toen bijbleef is ‘impact maken’. Hier kan ik veel meer mijn duurzaamheids-ei kwijt, omdat je als consultant meerdere bedrijven kunt helpen en vaak ook in een positie zit om invloed uit te oefenen. Ik word inhoudelijk ook meer uitgedaagd: je gaat altijd aan de slag met een complex vraagstuk en je mag je eigen ideeën inbrengen. Je moet je brein veel meer gebruiken.”

Kun je eens een voorbeeld noemen?

“Mijn eerste opdracht was bij Arcadis. We werkten met hen aan het ontmantelen en herontwikkelen van 24 gaswinlocaties. Het doel is om Nederland van het gas af te krijgen en de infrastructuur voor andere zinvolle en duurzamere zaken in te zetten. Voor mij was de gaswinning een redelijk onbekende wereld, dus het was superleuk om daarin te duiken. Om een kijkje in de keuken te krijgen van zo’n bedrijf en ook de gaswinlocaties te bezoeken. Heel interessant.”

En wat was jouw rol daarin dan bijvoorbeeld?

“Wij optimaliseren daarbij het programmamanagement van dit megaproject. Ik werd meteen goed opgevangen door het team van Been Management Consulting dat daar al was. Er werd meteen gevraagd: wat vind jij leuk om te pakken? Superfijn! Je kunt je voorstellen, gezien de omvang van het programma, het belangrijk is om te sturen op bepaalde thema’s: van veiligheid tot financiële budget en van het continu verbeteren tot de optimale betrokkenheid van de omgeving. Uiteindelijk werd mijn rol om te kijken hoe er binnen het programma op deze thema’s gestuurd kan worden en dit ook te implementeren. In deze rol sprak ik met vele stakeholders, waarbij het ook belangrijk was een brug te slaan tussen de mensen op kantoor en on-site.”

 

Laura Yap Been Management Consulting

Heb je nog meer voorbeelden?

“Wat ik ook een mooi voorbeeld vind, is de ronde tafel die we voor openbaarvervoerbedrijf Transdev hebben georganiseerd. Daar hebben we verschillende bedrijven in de energieketen samengebracht om tot oplossingen te komen om de elektrificatie te versnellen. Transdev wil heel graag meer elektrische bussen laten rijden, maar heeft problemen om nieuwe laadstations aangesloten te krijgen op het elektriciteitsnet. En zij zijn niet de enige. Ik ben er heel trots op dat wij beslissers van bedrijven, die normaal gesproken nooit bij elkaar komen, aan tafel hebben gekregen. Om een goed voorbereide sessie te organiseren met zulke drukbezette mensen, was een redelijke puzzel. Samen hebben we hoofdproblemen en oplossingen in kaart gebracht en zijn er acties geformuleerd en toebedeeld. Fijn om te zien dat veel deelnemers met elkaar zijn gaan samenwerken.”

Wat voor soort projecten zou je nog graag willen doen?

“Ik zou het tof vinden om een bedrijf van A tot Z te helpen met de verandering van hun huidige business model naar een duurzaam model. Dat is toch mijn studie-achtergrond. Bovendien lijkt het me super interessant om zo’n transformatie te begeleiden. Meer de ‘zachte’ kant, zeg maar. Je kunt heel goed een strategie bepalen, maar het valt of staat met de mensen die er werken en het implementeren. Wat me ook erg interessant lijkt, is om projecten te doen in de voedseltransitie. Daar hebben we ook net een team voor opgericht, dat zich daarop gaat focussen.”

Hoe bevalt het je om in een kleinere organisatie te werken?

“Nu ik hier ben, merk ik pas hoe zeer ik dat heb gemist. Hier is men oprecht geïnteresseerd in elkaar, en gaat het naast werk ook mijn hele leven. Ik kan hier echt mezelf zijn. Het is ook een hele ‘platte’ organisatie en cultuur. Er wordt ook meteen naar je mening gevraagd en iedereen wil elkaar helpen. We gaan ook buiten werk met elkaar om: elke twee weken op maandag padellen we met een groep en binnenkort gaan we met een aantal collega’s in een ijsbad!”

En hoe zit het met de kansen voor je eigen ontwikkeling?

“Daar is veel aandacht voor en elk jaar wordt er een budget vrijgemaakt voor inhoudelijke of persoonlijke ontwikkeling. Ik heb bijvoorbeeld een heel fijne externe coach, Karlijn. Daarnaast hebben we intervisie met de generatie consultants en senior consultants, om samen te sparren en ervaringen te delen. Bovendien is er ook veel ruimte om nieuwe dingen te leren en je eigen kennis uit te bouwen. Er wordt tijd vrijgemaakt om interne en externe trainingen te volgen. En daarbij ook je eigen interesses te volgen; dat ondernemerschap wordt echt gestimuleerd.”

Heb je tips voor anderen die twijfelen over hun volgende stap?

“Ik heb heel lang getwijfeld. Grote bedrijven bieden zoveel mogelijkheden en kansen, het is ook goed voor je CV. Maar ik ben blij dat ik mijn hart heb gevolgd, want dit pas beter bij mij. Dus ga vooral bij jezelf na: wat vind ik belangrijk? Waar wil ik in groeien? En durf uit je comfortabele positie te stappen!”

Thanks Laura, we zijn blij dat je de overstap hebt gemaakt!

 

Meer weten?

Neem dan snel contact Marileen Kan op via +31 651 243 346 of mail naar marileen.kan@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

De magie van samenwerken aan duurzaamheid

Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…

Lees verder »

B for Good Leaders Summit

Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen

Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…

Lees verder »

Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam

Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…

Lees verder »