Onderzoek onder energie-intensieve bedrijven

Energy Transition-min

Hoe gaan bedrijven om met de energiecrisis?

We interviewden 13 grote energieverbruikers uit de chemische, productie, distributie, en transport industrie in Nederland. Als onderdeel van een onderzoek in samenwerking met Universiteit Utrecht.

Hoe gaan zij om met de energiecrisis? Hoe raakt de crisis de transitie naar een duurzaam energiesysteem? Welke hindernissen ervaren zij in de switch naar hernieuwbare energiebronnen?

Hun antwoorden waren eerlijk, maar ook confronterend.

Over het onderzoek

Kan de energiecrisis de transitie naar hernieuwbare energiebronnen versnellen? We ondervroegen 13 grote energieverbruikers in Nederland.

Vrijwel elk bedrijf wordt geraakt door de hogere energieprijzen. Hoe gaan ze daarmee om? De meest gehoorde oplossingen: efficiënter omgaan met energie, minder energie verbruiken en de prijzen van hun producten verhogen. Maar waar blijft de omslag naar duurzame energiebronnen?

De bedrijven noemen veel barrieres voor een overstap naar hernieuwbare bronnen. Sommigen zijn technisch. Maar de meesten zijn systemisch van aard. Waarvoor meerdere partijen in het energiesysteem moeten samenwerken. En dat gaat niet vanzelf.

Wij denken dat energie-intensieve bedrijven proactiever kunnen zijn in de energietransitie. Hoe kunnen grootverbruikers de handschoen oppakken?

Hiervoor geeft energietransitie expert Tijmen van Diepen dan ook aanbevelingen in het (Engelstalige) rapport.

Research Report Energy-Intensive Companies

Download het rapport

  • By signing up, you agree to our privacystatement .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Research Report Energy-Intensive Companies

Verder sparren?

Energietransitie expert Tijmen van Diepen staat klaar om verder te sparren. Neem contact op en mail naar tijmen.vandiepen@beenmc.com of bel +31 651 60 91 66.

Tijmen van Diepen Been Management Consulting