Zo word je de Max Verstappen van strategie-executie

Hoe rijdt jouw organisatie een succesvolle Formule 1-race?

Max Verstappen: wie kent hem niet? De succesvolle autocoureur heeft in korte tijd naam gemaakt in Nederland en daarbuiten. Met een vader als wereldberoemd Formule 1-coureur en een moeder als begenadigd kartster mag het racen hem dan in het bloed zitten, toch is het succes hem niet zomaar komen aanwaaien. Bij een goede race komt immers veel meer kijken dan talent alleen. En zo is het ook in het bedrijfsleven.

De sleutel tot succes

Van een goede auto met krachtige motor en perfecte banden tot een fitte coureur: een adequate basisuitrusting is het fundament voor het behalen van goede resultaten. Maar ook de uitvoering tijdens de race is natuurlijk cruciaal. Een snelle start, een slimme bandenwissel en de juiste inhaalmanoeuvres door de bestuurder zijn – naast een goede basisuitrusting – de sleutel tot succes.

Hoe rijdt jouw organisatie een succesvolle Formule 1-race?

In tegenstelling tot Max Verstappen hebben veel organisaties moeite om tot strategisch succes te komen. De grootste uitdaging zit ‘m vooral in een succesvolle uitvoering van de strategie. Bij maar liefst 90% van de organisaties leiden strategische doelstellingen niet tot het geplande resultaat. Tijd dus om hier verandering in te brengen. Hoe? Door aandacht te schenken aan dezelfde aspecten als Max Verstappen:

  1. Zorg allereerst voor een goede basisuitrusting. Dit zijn de randvoorwaarden die nodig zijn om een goede strategie-executie te realiseren. Denk hierbij aan goed leiderschap, plan&planning, duidelijke maatstaven en kernwaarden.
  2. Maar… daarmee ben je er dus nog niet! Net als bij F1-races is een perfecte uitvoering essentieel. En daarvoor is een aantal stappen nodig die het proces van strategie-executie omvatten, zoals het creëren van een helder toekomstbeeld, het faciliteren van verandering, juiste besluitvorming, leren en groeien.

Benchmark strategie-executie

Hoe groot is de realisatiekracht in jouw organisatie? Op welke onderdelen scoort jouw bedrijf het best en welke verbeterpunten zijn er? Om meer inzicht te krijgen in de prestaties van jouw bedrijf én om te kunnen bijsturen waar nodig, heeft been mc een benchmarkonderzoek over strategie-executie gelanceerd. In de benchmark komen aspecten aan bod die bedrijven verder kunnen helpen bij het succesvol uitvoeren van de geformuleerde strategie. Inmiddels hebben 25 bedrijven de benchmark ingevuld. Een paar opmerkelijke resultaten uit het onderzoek:

Op welke vlakken presteren bedrijven vaak goed?

  • Veel organisaties zien de noodzaak voor verandering in.
  • Het leiderschap in veel organisaties biedt een helder toekomstperspectief.
  • De visie wordt regelmatig en consistent herhaald.

Wat zijn de grootste valkuilen?

  • De IT-omgeving is vaak niet in staat zich snel aan te passen aan veranderingen en vormt vaak een blokkade voor het succesvol uitvoeren van de strategische doelen.
  • Er wordt onvoldoende vaak ‘nee’ gezegd, waardoor een gebrek aan focus ontstaat.
  • Werknemers spreken elkaar niet genoeg aan op gedrag.

Meer weten?

Learn more? Please contact Roel Beentjes op 06-20 99 67 53 of mail naar roel.beentjes@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

De magie van samenwerken aan duurzaamheid

Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…

Lees verder »

B for Good Leaders Summit

Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen

Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…

Lees verder »

Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam

Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…

Lees verder »