Waarom je nooit meer VLOOKUP (of INDEX & MATCH) gaat gebruiken!

De VLOOKUP, het zat al in de eerste versie van Excel en volgens Microsoft is het na SUM & AVERAGE de meest gebruikte formule binnen Excel. En met enige zekerheid durf ik te zeggen dat het de meest gebruikte formule binnen de management consultancy is.

Een korte uitleg van de formule VLOOKUP: Stel je hebt tabel met heel veel rijen (1000+) en kolommen (100+). In kolom 1 staan de namen van mensen, en in kolom 53 staan de corresponderende energieleveranciers. Met de VLOOKUP-formule kan je automatisch de energieleverancier vinden van een persoon naar keuze op basis van zijn naam. Een super simpele en gebruiksvriendelijke formule, met heel grote impact.

De VLOOKUP-formule heeft echter enkele nadelen, waardoor gevorderde gebruikers de INDEX & MATCH formules gebruiken. Het nadeel: deze formules zijn een stuk minder gebruiksvriendelijk.

XLOOKUP

Nu eindelijk, na jaren in gebruik, heeft Excel de twee werelden bij elkaar gebracht in de nieuwe formule: XLOOKUP! Deze is net zo gebruiksvriendelijk als de VLOOKUP en heeft alle voordelen van INDEX & MATCH plus nog een paar extra.

Waarom is het dan zo geniaal? Een korte uitleg van de XLOOKUP met een voorbeeldopdracht Zoek de energieleverancier van mij of mijn collegas

Excel-xloopup-been-management-consulting

Kolommen

Werk je vaak met de VLOOKUP, dan komt het volgende probleem je waarschijnlijk bekend voor. Met de formule VLOOKUP is het verplicht dat de referentiewaardekolom links van de zoekwaardekolom staat. In voorbeeld 1 staat de referentiewaarde-kolom (persoon) rechts van de zoekwaarde-kolom (leverancier). Dit betekent dat je de formule VLOOKUP in voorbeeld 1 niet kan gebruiken.

Bij de formule XLOOKUP maakt het niet uit waar welke waarde staat, dus kan je deze formule gewoon toepassen. En als je nu denkt dat dit een klein verschilletje is, vraag dan maar eens aan collega’s hoe vaak zij wel niet kolommen naar links hebben verplaatst om een waarde te kunnen opzoeken.

Gebruiksvriendelijkheid

Eerlijk is eerlijk, bovenstaande zou je ook kunnen oplossen met de formules INDEX & MATCH. De formule is echter erg complex en fout-gevoelig. De XLOOKUP is echter heel gebruiksvriendelijk. De formule bestaat uit drie delen, de referentiewaarde (naam van de persoon), de referentiewaardekolom (persoon) en de zoekwaardekolom (leverancier). De formule =XLOOKUP(“Tijmen”;B2:B7;A2:A7) zal je de waarde ‘Essentteruggeven.

Ging dit laatste voorbeeld jou te snel, of wil je meer voordelen ontdekken van de XLOOKUP? Neem contact op met @TijmenvanDiepen en wordt een klein beetje beter & sneller in Excel.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten?

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Ontmoet onze people & culture manager Tosca Spee

People & culture manager Tosca Spee noemen we ook wel de lijm van ons bedrijf. Voor kandidaten is zij het eerste gezicht van Been Management Consulting. Hoe omschrijft zij onze people & culture? Welke rol…

Lees verder »

abbvie

Het verhaal van AbbVie

Vergrijzing, oplopende kosten, personeelstekorten. De Nederlandse zorg staat voor grote uitdagingen. Hoe kunnen farmaceuten bijdragen aan het toekomstbestendig maken van het zorgsysteem? We spreken Tim Rombouts en Thomas Vedder van het Healthcare Innovation Team van…

Lees verder »

Pieter Minnee

Onmoet Pieter Minnee, consultant energietransitie

Pieter Minnee stapte deze herfst over naar Been Management Consulting. Na een mooi traineeship waarin hij MKB-ondernemers hielp verduurzamen, is hij klaar voor de volgende stap: een carrière als management consultant in de energietransitie. Wie…

Lees verder »