De top-3 tips voor een succesvolle strategie implementatie

Goede strategieën worden te vaak slecht geïmplementeerd. In eerste instantie komt de strategie met veel energie en creativiteit tot stand. Maar die energie ebt snel weg als de implementatie stroef gaat door hobbels onderweg en de dagelijkse hectiek van de lopende organisatie. De aandacht verslapt en de implementatie krijgt niet de nodige borging en opvolging in de organisatie. Herken jij dat ook? In deze video en blog deel ik mijn drie belangrijkste lessen voor een goede strategie implementatie.
  1. Visualiseer jouw ambitieuze doel en geef voldoende duiding aan het resultaat dat je met de strategie voor ogen hebt
    Onze hersenen zijn erg visueel ingesteld en ons geheugen is veel beter in het onthouden van beelden dan teksten. Vanuit Been Management Consulting werken we daarom graag met Strategie-kaarten, waardoor strategische doelen zichtbaar zijn voor de organisatie. Waarom dat van belang is? Tijdens de implementatie moet je dagelijks keuzes te maken. En je maakt keuzes sneller als je een scherp beeld hebt van het doel en het gewenste resultaat. Het creëert dus focus. Daarbij gaat het deels om wat de organisatie doet, maar vooral om wat de organisatie níét doet. ‘Nee’ zeggen is ‘Ja’ zeggen voor focus op de belangrijkste prioriteiten.
  2. Definieer het gewenste gedrag om de strategische doelen te behalen
    Ieder resultaat, goed of fout, is het gevolg van gedrag. Hoe kan het dan dat we dit onderwerp binnen veel organisaties zo weinig aandacht geven? Communicatie binnen bedrijven is vaak gericht op antecedenten, de gebeurtenissen voor het gedrag. Gaat iets niet goed? Dan gaan we volgens het principe van ‘Louder-and-Louder’ steeds harder schreeuwen dat het belangrijk is en dat iets moet gebeuren. Dit kan effect hebben, maar meestal duurt dat maart kort en het is ook nog vanuit angst gedreven. Als je echt effect wilt hebben bij het sturen op gewenst gedrag, dan is het belangrijker dat je stuurt op de consequenties van het gedrag. Dus wat erna komt. Om te sturen op de consequenties is frequent feedback geven en het belonen van gewenst gedrag cruciaal. Wil je de strategische prioriteiten versneld halen? Dan stuur je dus op gewenst gedrag.
  3. Breng ritme aan bij het opvolgen, meten en terugkoppelen van de belangrijkste prioriteiten
    Ik ben groot voorstander van dagelijkse en wekelijkse ritmes. Hierdoor ontstaat top-of-mind bewustzijn en eenduidigheid. Met eenvoudige en snel meetbare KPI’s maak je ieders verantwoordelijkheid duidelijk en krijg je inzicht in de voortgang op de prioriteiten, waarbij een snelle bijsturing mogelijk wordt. Een maandelijks of tweewekelijks ritme past niet meer bij de huidige dynamiek van veel bedrijven, de snelheid van besluitvorming is cruciaal. Bij Been praten we daarom over hoe we voortgang op de prioriteiten kunnen versnellen. Onze conclusie: in de digitale transformatie waarin we leven zijn wij mensen de bottleneck. Versnellen is key en dat doe je dus door de frequentie van ritmes te vergroten.

Roel Beentjes is gespecialiseerd in strategie implementatie en strategische besturing. Wil je eens praten over de mogelijkheden voor jouw organisatie? Mail dan naar roel.beentjes@beenmc.com of bel naar +31 (0)6 20 99 67 53.

Meer weten?

Learn more? Please contact Roel Beentjes op 06-20 99 67 53 of mail naar roel.beentjes@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

De magie van samenwerken aan duurzaamheid

Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…

Lees verder »

B for Good Leaders Summit

Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen

Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…

Lees verder »

Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam

Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…

Lees verder »