Terugblik: zo is het om te starten bij Been Management Consulting
Okke Scholtes kwam bij Been Management Consulting omdat hij nieuwe uitdagingen en verbreding zocht na 4 jaar in de maritieme sector te hebben gewerkt. Lees hier hoe hij zijn eerste jaar heeft ervaren en wat hij heeft geleerd. Spoiler: “Ik denk dat ik precies heb gevonden waarnaar ik op zoek was.”
Kun je in vogelvlucht vertellen wat je het afgelopen jaar hebt gedaan?
Toen ik in januari begon bij Been, wilde ik graag veel verschillende soorten opdrachten doen in verschillende sectoren. Dat is goed uitgekomen. Ik startte met drie kleine, gelijktijdige opdrachten.
Bij een grote luchthaven, waarbij we een afdeling hebben geholpen bij het implementeren van een nieuw besturingsmodel. Bij een biologische gewasbeschermer waar we prestatiemanagement hebben geïntroduceerd ter ondersteuning van hun groeistrategie. En bij een health-tech organisatie waar we samen met de opdrachtgever een portfoliomanagement assessmentmethodiek en tool hebben ontwikkeld.
Daarna werkte ik een half jaar voor één opdrachtgever, een semi-publieke organisatie. Hier ben ik onder andere betrokken geweest bij de overdracht van lopende projecten naar een andere overheidsorganisatie. En nu in 2020 werk ik daar aan de demobilisatie van de organisatie.
Een mooie eerste jaar dus. Niet alleen door de afwisseling van de projecten leer je veel, maar ook door de samenwerking met de verschillende partners en consultants waar je mee werkt. Dat is waardevol.
Binnen Been zelf hebben we ook veel leuke dingen gedaan. Hoogtepunten waren wel onze verschillende teamuitjes, met onder andere waterskiën in Zeeland en de Indian Summer, een nazomer-event waarop alle deelnemers van Ont-wikkel elkaar beter leren kennen.
Is dit jaar in lijn met je verwachtingen?
Mijn verwachtingen zijn ruim uitgekomen. Wat ik mooi vind, is dat Been echt staat voor de ontwikkeling van haar eigen mensen en daar veel aan doet. Er is een breed trainingsaanbod waaruit je zelf kunt kiezen, we hebben maandelijkse bijeenkomsten met het team waarbij inhoudelijke onderwerpen besproken worden, en elk kwartaal zet je leerdoelen neer die opbouwen naar je jaardoelen. Onder begeleiding van een van de partners krijg je zo een ontwikkeltraject op maat.
Ik vind het goed dat Been dat op deze manier doet. We zeggen dat we ontwikkeling hoog in het vaandel hebben staan, en dat blijkt dus ook. Het beleid is niet in beton gegoten, maar flexibel. Dat is sprekend voor Been.
Welke trainingen heb je dan gevolgd?
Ik heb drie trainingstrajecten gevolgd: Agile Scrum, Lean Six Sigma Blackbelt en Persoonlijk Leiderschap, waarbij je met één-op-één coaching en in een groep collega’s werkt aan je eigen ontwikkeldoelen.
Agile Scrum en Lean Blackbelt volgde ik om mijn ‘toolkit’ uit te breiden. Door zulke trainingen te doen verbreed je je kennis en ben je beter in staat te achterhalen waar de klant behoefte aan heeft. Zo kun je een aanpak nog beter op maat maken.
Zie je de organisatie zelf ook ontwikkelen?
Ik zie een organisatie die zich snel ontwikkelt. De organisatie groeit, zowel inhoudelijk met uitdagende opdrachten als qua omvang dankzij nieuwe collega’s (en vacatures). Ik kan meegroeien met de organisatie en ik verwacht daardoor nog veel te kunnen leren en te kunnen bijdragen, zowel intern als voor onze opdrachtgevers. Vooruitkijkend geeft dat een mooi perspectief.
Building the Firm is een van de nieuwe initiatieven van het afgelopen jaar. Dat is een intern gericht project waarin we gestructureerd en gefocust werken aan het uitbouwen van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het vernieuwen van de manier hoe wij onze cases presenteren, het schrijven van whitepapers en het uitdiepen van onze sectorpositioneringen.
Is je nog iets speciaals opgevallen bij Been?
Ik kwam uit een organisatie waar onder andere openheid, feedback en onderlinge samenwerking heel hoog in het vaandel staan. Dat was een fijne en warme omgeving, de hele organisatie stond achter je. Het is best lastig om uit zo’n organisatie te stappen.
Ik ben dan ook heel blij dat Been dezelfde omgeving weet te creëren. Elk bedrijf zegt dat de sfeer zo is, maar praktijk is een tweede. Het zit in alle collega’s dat ze elkaar verder willen helpen en voor elkaar klaarstaan.
Ja zei dat je veel geleerd hebt van de partners. Kun je een voorbeeld noemen?
Er één voorbeeld uitpakken is lastig. Ik heb het geluk gehad dat ik het afgelopen jaar met alle partners heb mogen samenwerken en zij hebben alle vier zo hun eigen kwaliteiten.
Naast dat ze inhoudelijk natuurlijk erg sterk zijn heb ik voornamelijk van ze geleerd hoe je opdrachtgevers op een goede manier kunt challengen. Door de juiste vragen zo te framen dat je opdrachtgevers stof tot nadenken geeft en zij zelf tot nieuwe inzichten komen? Welke vragen we dan stellen? Daarvoor moet je maar eens bij ons langskomen.
Wil je nog iets vragen aan Okke? Dat kan via LinkedIn en per mail (okke.scholtes@beenmc.com).
Meer weten?
Wellicht vind je dit ook interessant
De magie van samenwerken aan duurzaamheid
Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…
Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen
Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…
Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam
Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…