Terugblik op twee jaar werk én de duurzame verandering van Been

In een organisatie waar ontwikkeling centraal staat, mag je verwachten dat er veel verandert. Tijmen van Diepen werkt sinds twee jaar voor Been Management Consulting en zag dat de Sustainable Development Goals in die twee jaar een omslag in de missie en visie van Been teweegbrachten. In deze blog lees je hoe dat is gegaan – en hoe het is om hier als consultant te werken.

Waarom kwam je bij Been werken en wat heb je tot nu toe bereikt?

Voor ik bij Been begon werkte ik voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in operationele verbetering. Kort gezegd: op de werkvloer mensen meenemen in het optimaliseren van processen. Interessant werk, maar twee jaar geleden heb ik voor de overstap naar Been gekozen met als doel een veelzijdiger consultant te worden. Ik kan me hier namelijk richten op een grote verscheidenheid aan thema’s, van strategische besturing tot prestatieverbetering en transformatie.

Die verscheidenheid zie je terug bij de opdrachten die ik heb gedaan. Ik heb bij een grote IT-dienstverlener twee culturen bij elkaar gebracht en bij een farmaceutisch bedrijf de prestaties van de fabriek doorgelicht.

Verder heb ik bij een grote openbaar vervoerder een kwantitatieve en kwalitatieve data-analyse uitgevoerd, om het verbeterpotentieel te identificeren. Een ander project betrof het formuleren van de visie en strategie voor de internationale finance-afdeling van een leider op het gebied van niet-invasieve orthopedische producten.

Heel divers, en dat was precies wat ik zocht.

Je werkt inmiddels twee jaar bij Been. Hoe heb je jezelf in die tijd ontwikkeld?

In de afgelopen twee jaar heb ik de tijd gekregen alles aan te pakken wat ik maar enigszins gaaf vond. Zo ben ik een blog-serie begonnen met een collega-consultant, heb ik Power BI geïntroduceerd voor zowel intern als extern gebruik en was ik een van de hosts bij een webinar met negen belangrijke spelers uit de energiemarkt.

De kansen en ruimte die je krijgt volop benutten is iets wat ik bij Been echt heb geleerd. Oftewel, niet alleen theoretiseren maar doorpakken en je idee werkelijkheid laten worden. Zoveel ruimte krijgen is trouwens best bijzonder, bij veel organisaties krijg je die niet.

Zie je de organisatie zelf ook ontwikkelen?

Zeker, bij Been staat ontwikkeling altijd centraal. En dan heb ik het over zowel de ontwikkeling van de mensen als van het bedrijf zelf. Daardoor zijn wij in staat snel op trends in te spelen en kunnen we een heldere visie neerzetten. Onze eigen visie om een B-Corp te worden onderstreept dat. We gaan zelfs zover dat in 2024 al onze projecten een positieve bijdrage aan de Sustainable Development Goals moeten leveren.

Laat me daar trouwens aan toevoegen dat we niet een zogeheten ‘Evil Inc’ waren, maar een echt positieve bijdrage aan de wereld hadden we niet. Ik vind het super dat we van Been nu een duurzaam bedrijf maken, dat op zijn beurt andere bedrijven actief gaat helpen om ook een positieve impact op de wereld te hebben.

Ook deze doelstelling pakt Been overigens heel pragmatisch op. Zo hebben we al meerdere trainingen gehad over duurzaamheid en de SDG’s, en is er een team actief bezig om deze transitie te coördineren.

Hoe beïnvloeden de SDG’s jouw dagelijks werk?

Het is inmiddels een manier van denken, en niet zomaar een gimmick. Dat betekent dat wanneer ik samen met de klant een oplossing formuleer, de SDG’s altijd een rol spelen. Hoe klein of groot het project ook is. Deze nieuwe blik leidt bij mijzelf en onze klanten tot nieuwe ideeën. Zo kun je ook extra toegevoegde waarde leveren.

Verbinding houden op afstand

Als consultant is het in deze tijd moeilijk om verbinding te houden met het team. Wat ik echt heel mooi vind, is dat het hele bedrijf elkaar spontaan opzoekt voor een wandeling. Dat is niet alleen een manier om fit te blijven (SDG #3!), maar biedt ook de kans om het samen over zowel werk als privé te hebben.

Het feit dat we op dit moment veel nieuwe consultants zoeken, is voor mij hét bewijs dat onze aanpak werkt. Heb je vragen voor me, of overweeg je te solliciteren en wil je meer weten over mijn ervaringen bij Been? Neem dan vooral contact op via tijmen.vandiepen@beenmc.com of stuur me een bericht op LinkedIn.

Meer weten?

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

De magie van samenwerken aan duurzaamheid

Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…

Lees verder »

B for Good Leaders Summit

Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen

Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…

Lees verder »

Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam

Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…

Lees verder »