Ted Talk van de week – Laurent-Jan van der Westen
Iris Bruinink
23 nov 2018

Bij Been Management Consulting laten we ons graag inspireren door verrassende ideeën van Tedx sprekers op het gebied van transformatie, leiderschap, digitalisering, persoonlijke groei en nog veel meer. Iedere vrijdag posten we onze favoriete talk zodat jij met nieuwe inspiratie het weekend in kunt!

Deze week de aanbeveling van Laurent-Jan van der Westen: Margaret Heffernan – Dare to disagree

Margaret beargumenteert dat organisaties met opzet constructieve conflicten zouden moeten creëren om ‘Willful Blindness’ tegen te gaan. Willfull blindness ontstaat doordat we geneigd zijn ons te omringen met mensen die hetzelfde denken, zeggen en zijn. Hierdoor zijn we in staat een wereld te creëren die bekend en dus veilig voelt, maar in feite beperkt is. Doordat mensen zich niet durven uitspreken uit angst voor kritiek of om buiten de boot te vallen, missen we essentiële informatie die ons beschermt tegen dreiging en ons alert houdt.

Om de juiste voorwaarden voor een constructief conflict te kunnen creëren is het volgende nodig:

  • Bereidheid tot verandering
  • Diversiteit binnen een team
  • Veiligheid om je uit te kunnen spreken

Laurent-Jan herkent veel in deze theorie. Hij is ervan overtuigd dat een omgeving dient te worden gecreëerd waarin conflicterende meningen worden aangemoedigd. Hij beveelt naast deze talk het boek Willful Blindness: Why We Ignore the Obvious at Our Peril van Margaret dan ook van harte aan!