Starten als consultant in coronatijd: zo gaat het bij Been Management Consulting

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan sta je voor een belangrijke stap in je carrière. En ook wel een lastige, met het vooruitzicht dat je begint met werken op afstand. Lees daarom in dit interview hoe het is om bij Been Management Consulting te werken in coronatijd. Aan het woord zijn Esther Eijkemans (begonnen februari 2020), Lieke van den Dungen (ook februari 2020) en Gijs-Jan Otten (november 2020).

Kun je in vogelvlucht vertellen wat je tot nu toe bij Been hebt gedaan?

Lieke: Het contrast tussen mijn opdrachten is groot. Ik begon bij Centrum Veilig Wonen, waarvoor ik twee nachten per week sliep in een hotel in Groningen. Mijn huidige opdrachtgever is een internationale farmaceut en daarvoor werk ik vanuit huis.

Gijs-Jan: Ik werk pas een paar maanden voor Been en heb tot nu toe aan één opdracht gewerkt. Dat is best een uitdagende, bij een farmaceut. Die sector was voor mij redelijk nieuw, dus er valt veel te leren. En mijn volgende opdracht bij een producent van funderingen voor windmolens is weer iets totaal anders.

Esther: Ik heb voor twee klanten gewerkt, maar misschien is het leuk om ook de interne werkzaamheden te benoemen. Dat loopt namelijk uiteen van het schrijven van blogs tot het mee-ontwikkelen van ons bedrijf. Zelf ben ik bijvoorbeeld veel bezig met het uitbouwen van onze SDG-propositie en de verduurzaming van Been.

In hoeverre heb je jezelf kunnen ontwikkelen?

Gijs-Jan: De brede mogelijkheden bij Been vind ik heel interessant. Voor mijn farma-opdracht volg ik de training ‘Value Based Healthcare’, waarbij ik leer over een volledig andere manier van het inrichten van het zorgsysteem. En bij mijn volgende opdracht mag ik de energiesector ontdekken.

Lieke: Dit is mijn eerste baan als consultant en ik merk dat je zo veel kunt leren. Je krijgt bij elk project nuttige feedback, er is ruimte voor trainingen en je kunt leren van collega’s. Vooral het onderling sparren vind ik, ook digitaal, heel waardevol.

Esther: Je krijgt hier snel verantwoordelijkheid, en dat is heel leerzaam. Om dat concreet te maken: bij mijn eerste klant zat ik in eerste instantie veel in de uitvoerende rol. Ik kreeg een taak en voerde hem uit. Ik werd echter al snel naar voren geschoven om zelf de coördinatie op mij te nemen. Dankzij die vrijheid zijn mijn zelfstandigheid en vaardigheden enorm gegroeid.

Bekijk ook onze vacature voor consultant

In hoeverre vind jij de keuze van Been om aan de SDG’s te werken belangrijk?

Lieke: Ik vind het heel tof dat Been het heel concreet maakt. Het doel is namelijk dat al onze projecten in 2024 een positieve bijdrage leveren – zowel voor het bedrijf zelf als voor de maatschappij. Om daar te komen leren we veel aan de hand van getipte video’s, podcasts en boeken.

Esther: Het is voor mij essentieel om in mijn werk ook een positieve impact te kunnen maken op mens en milieu. Daarom zit ik in het SDG-team van Been en neem ik graag mijn collega’s mee in de duurzame verandering. Die verandering is zowel intern bij Been als extern met opdrachtgevers.

Gijs-Jan: Samen met mijn collega Tijmen ga ik in kaart brengen hoeveel CO2 onze organisatie uitstoot. Vervolgens gaan we dat benchmarken met andere bedrijven. Het doel? Het duurzaamste consultancybureau van Nederland worden.

Hoe is het om vanuit huis te werken? Of werk je nog veel op kantoor?

Esther: Ik heb zo’n vier weken op kantoor gewerkt, voordat we thuis gingen werken. Thuis gaat het mij goed af, want ik werd er productiever van. Bij mijn nieuwste opdrachtgever moet ik in de fabriek van een klant zijn, dus ik heb nu de luxe van een nieuwe omgeving.

Lieke: Waar het kan, zoeken we elkaar op. Zo gaan we weleens samen wandelen of doen we digitale koffietjes en digitale borrels. En Been organiseert soms een intern event, zoals in de herfst een kwartaalmeeting op een ruim opgezette locatie.

Gijs-Jan: Toen ik afgelopen najaar startte, mochten nog een paar mensen per dag naar kantoor. Maar nu werk ik weer volledig vanuit huis. Been maakt daar het beste van. Met Kerst kwamen de partners bijvoorbeeld in een kerstmannenpak langs met een kerstpakket en daarna deden we een digitale pubquiz. Maar natuurlijk: zodra het mag, ga ik mensen weer opzoeken op kantoor.

In hoeverre voldoet Been aan je verwachtingen?

Esther: Op sommige gebieden heeft Been echt mijn verwachtingen overtroffen. Ik was namelijk bang dat een kleiner bureau misschien minder professioneel zou zijn dan the Big Five. Maar het is hier net zo goed geregeld en dankzij onze omvang ben je sterk bij elkaars werk betrokken. Dat is heel inspirerend.

Lieke: Ik vond drie dingen belangrijk: veel uiteenlopende projecten doen in verschillende sectoren, een kleine organisatie waar je iedereen leert kennen en tot slot impact maken. Op deze gebieden heeft Been mijn verwachtingen zeker waargemaakt.

Gijs-Jan: Het is wat cliché, maar ondanks het thuiswerken voelt het alsof ik hier al lang werk. Waardoor dat komt? Ik denk door de ambitieuze mensen, maar tóch de informele sfeer. Mensen willen hard aan de weg timmeren, maar tegelijkertijd moet het gezellig zijn. Die balans is goed.

Wat vond je onze meest uitdagende vacature-eis tijdens je sollicitatie?

Esther: Sommige bullets klinken ingewikkelder dan ze zijn. Neem het begeleiden van workshops. Dat klinkt alsof je iemand een bepaalde skill gaat leren, zoals het ontwikkelen van een KPI-dashboard. Maar in de praktijk is een ‘workshop’ vaak een gezamenlijke werksessie, waarin je de klant bijvoorbeeld helpt bij het opstellen van KPI’s.

Lieke: Ik vond het ‘Uitvoeren van analysewerkzaamheden en opstellen van rapportages’ een lastige. Ik dacht daarbij aan enorme verslagen vol met tabellen en grafieken. Maar Been werkt met gerichte, snelle analyses en daarna gaan we onze adviezen implementeren. En dat lukt dus goed.

Gijs-Jan: Ik ga voor ‘Tevens draag je bij aan onze propositieontwikkeling en sales- en offertetraject’. Ik had namelijk weinig ervaring met sales of offertes. De partners weten nu dat ik graag help met het schrijven van proposals en ik sluit binnenkort aan bij de salesgesprekken. Hier mag ik mij dus volop gaan ontwikkelen!

Wil je werken als management consultant en wil je kennismaken met Been Management Consulting? Bekijk dan onze vacature voor consultant. Natuurlijk kun je ook via LinkedIn een vraag stellen aan Esther, Lieke of Gijs-Jan.

Meer weten?

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

De magie van samenwerken aan duurzaamheid

Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…

Lees verder »

B for Good Leaders Summit

Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen

Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…

Lees verder »

Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam

Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…

Lees verder »