Niels van den Hoek versterkt sectorteam Afval en Grondstoffen

Niels van den Hoek verbindt zich als associate consultant officieel met Been Management Consulting. Al sinds 2007 werkt Niels in de afval- en grondstoffensector. Hij begon als student zijn carrière als excursieleider bij een afval energie centrale van AVR, ging daarna als management trainee aan de slag bij Van Gansewinkel Groep en werkte daar in verschillende commerciële en operationele leidinggevende functies. In diezelfde tijd begon hij zijn eigen internationale startup in de afvalverwerking. We zijn dan ook heel blij met zijn komst en stellen hem hieronder aan je voor.

Wij beginnen altijd bij de ‘WE’. Dus wie is Niels van den Hoek?

Ik woon in Amsterdam samen met mijn vriendin en 8 maanden jonge dochter, Stella. Vroeger was ik regelmatig op mijn zeilbootje in Zeeland te vinden, maar sinds de geboorte van Stella hebben we de zeilboot ingewisseld voor een sloepje in Amsterdam. Daarbij hou ik van een mooi glas wijn, het liefst uit de Bourgogne.

Je werkte al langer als freelancer voor Been Management Consulting. Hoe zie jij de rol als associate consultant?

Ik werk inderdaad al twee jaar met plezier samen met Been. Zo heb ik binnen de sector een mooie opdracht gedaan voor Attero. Dit jaar heeft Been zijn missie aanscherpt, met het doel om in 2024 alleen nog maar opdrachten te doen die bijdragen aan een duurzame wereld. Afval en grondstoffen horen daar natuurlijk bij. Ik ben gevraagd om de propositie nog verder uit te bouwen en daarbij help ik graag.

Ik geloof erin dat consulting meer sectorgericht wordt, een goede adviseur komt dan naast de bestaande tools & techniek ook specifieke sector kennis brengen. Mijn achtergrond past daarbij.

niels-van-den-hoek-afval-grondstoffen-been-management-consulting

Je bent mede-oprichter van SweepSmart. Wat doet dit bedrijf?

Toen ik werkte bij Van Gansewinkel kregen mijn compagnon Silvia de Vaan en ik het idee om een oplossing te bedenken voor de enorme afvalproblematiek in Zuidoost-Azië. Dit hebben we gedaan door de informele sector, waste pickers, onderdeel te maken van het formele systeem en de productiviteit te verhogen middels Europese inzamel- en sorteertechniek. We ontwikkelden een businesscase voor Bangalore, India. Inmiddels hebben we een mooi lokaal team met opdrachten in Indonesië, India en Ghana.

En bij welke uitdagingen helpt Been bedrijven in de afval- en grondstoffensector?

Centraal in de sector staat de transitie naar een circulaire economie, wij helpen de sector en de klant graag deze transitie te versnellen. Om deze versnelling mogelijk te maken richten wij ons in eerste instantie op 3 focusgebieden; efficiënte & kostenreductie, transformatie en ketensamenwerking.

Een voorbeeld hiervan is dat we bij 1 van onze klanten de planningsfunctie hebben geoptimaliseerd. Dit hebben we niet enkel gedaan door de processen en besturing opnieuw in te richten, maar we hebben ons daarbij ook specifiek gericht op de mens. De planner en chauffeur hebben nu een dagelijks afstemmoment om samen in kleine stapjes beter en beter te worden.

Lees ook onze case bij een afvalinzamelaar en recycler.

Een ander voorbeeld is het inrichten van een dashboard, waarmee een opdrachtgever precies per bedrijfsonderdeel kan zien waar in de productie inefficiënties zitten. Denk aan productieverlies, onderhoudstijd en procesfouten. Maar denk hierbij ook aan de hoeveelheid grondstoffen die worden gebruikt, wat de toekomstige uitgaven zullen zijn en welke risico’s daarbij horen.

Door de coronacrisis ligt veel stil. Hoe kan Been alsnog helpen bij het versnellen van transformaties of andere projecten?

De sector is een vitale sector, dus stil ligt deze zeker niet. Maar impact heeft het zeker. Dus focus op bijvoorbeeld je operationeel besturingssysteem is juist nu erg belangrijk. Daarom hebben wij onze huidige workshop formats omgezet naar een digitale versie. Hierdoor zijn wij met onze aanpak in staat om digitale transformaties succesvol te begeleiden. Vanuit een zorgvuldig gedefinieerde veranderagenda pakken we de transformatie integraal aan. Hierbij hebben we veel aandacht voor de cultuur en benodigde vaardigheden om betrokken medewerkers actief mee te nemen in de verandering.

Wil je Niels van den Hoek bereiken? Bel dan naar 06 81 83 21 23, stuur een bericht via LinkedIn of mailen naar niels.vandenhoek@beenmc.com

Wellicht vind je dit ook interessant

Xpedition4-invitation-zonder-tekst-linksonder-uitgelicht

Monthly event: Xpedition to the source

We organize a monthly, one-hour round table meeting of global leaders, exchanging their views on a strategic theme. We call this sequel ‘Xpedition to the Source’. The Purpose This world is rapidly changing, and many…

Lees verder »

Voorkant_Systemic-Change-boek_uitgelicht

Kunnen we dansen op de maan? Overleven door systemic change!

Over het boek Bedrijven hebben vaak een Plan B, maar dat fenomeen kennen we als aarde niet. Er is geen Planeet B. We moeten het doen met de planeet die we hebben. En om te…

Lees verder »

Malou werkt als consultant bij Been Management Consulting

“Een duurzamere wereld via onze klanten”

“Wij maken pas écht impact als we onze klanten helpen te verduurzamen.” Aan het woord is Malou Bok, manager bij Been Management Consulting. Malou begon drie jaar geleden als consultant en specialiseerde zich in transformatiemanagement…

Lees verder »

Meer weten?

Roel Beentjes - Been Management Consulting