Mirjam Penders nieuwe senior manager bij Been Management Consulting

Been Management Consulting is een ervaren consultant rijker. Afgelopen zomer startte Mirjam Penders als senior manager. Mirjams hart ligt bij systemische verandering – zodat hele sectoren en bedrijfsketens duurzaam veranderen. Bij Been Management Consulting zal ze vooral werken voor de energiesector – en hieronder stelt Mirjam zich aan jou voor.

Wie is Mirjam Penders?

Ik zou mezelf beschrijven als resultaatgericht, eerlijk en daadkrachtig. Bedenken en ontwerpen vind ik fantastisch, maar aan het einde van de dag ben ik een echte doener: schouders eronder en mouwen opstropen.

In de afgelopen jaren heb ik in meer dan 18 landen gewoond en gewerkt en ik vind het geweldig om verrast te worden door inzichten vanuit een divers team. Diversiteit zit hem niet alleen in culturele achtergrond, maar in geslacht, sectorkennis, opleiding en in de samenwerken met alle lagen in een organisatie. Ik ben ook niet zo gevoelig voor hiërarchie en betrek graag iedereen.

De mooiste resultaten bereik ik dan ook met een divers team, ook al gaat dat soms niet makkelijk. Voor mij geldt ‘the greater the effort, the sweeter the reward!’

Wat breng je mee naar Been Management Consulting?

Onder andere 8 jaar ervaring in consultancy (Berenschot en Celerant Consulting, wat later Hitachi Consulting is geworden) én 5 jaar ervaring bij LM Wind Power (GE Renewables). Als externe consultant en in de industrie heb ik grote transformaties geleid en gerealiseerd – van een nieuwe strategie bedenken tot de daadwerkelijk uitrol met alle aspecten van organisatie- en cultuurverandering.

Bij Berenschot waren de projecten voornamelijk gericht op een nieuwe strategie formuleren, doorlichten van organisaties of een organisatieontwerp. Veel opdrachten hadden een financieel aspect. Bij Celerant lag de focus meer op het verbeteren van operationele prestaties.

Bij LM Wind Power was ik verantwoordelijk voor de strategie, de markt- en productpositionering en strategische projecten. Met mijn achtergrond in de hernieuwbare energie kom ik bij Been het energieteam versterken.

Ik persoonlijk denk dat mijn ervaringen als interne manager mij ook een completere externe consultant maken. Ik ken het effect van interne bedrijfsprocessen en hoe belangrijk stakeholdermanagement is, en weet ook hoe frustrerend het is als een consultant iets ‘aflevert’ wat niet blijvend is.

Waarom koos je voor Been Management Consulting?

Voor mij was het ‘Been of Geen’.

Daar zijn verschillende redenen voor. Zo heb ik al jarenlang nauw contact met Been. Ik kwam vaak op de inspiratiedagen, ik heb dankzij Been een enorm netwerk op weten te bouwen tijdens de Strategy Execution Forums en ik ben jarenlang gecoacht door Laurent-Jan (partner bij Been, red.). Het was en is altijd heel verfrissend om met hem te sparren en zijn advies en ideeën uit te proberen. Negen van de tien keer werkt het perfect! Ik ben erg onder de indruk van de kwaliteit en gedrevenheid van de mensen en maar houd ook van de menselijkheid van de club. Ik wist dus precies waar ik ja tegen zei en dat beeld is gelukkig ook bevestigd.

Been gaat voor systemische verandering. Met welke Sustainable Development Goal ga jij persoonlijk en privé aan de slag?

Heel moeilijk kiezen! Ik heb een passie voor natuur en water en gezien mijn achtergrond in hernieuwbare energie ben je waarschijnlijk niet verbaasd dat SDG 7 (betaalbare energie en duurzame energie), 13 (klimaatactie) en 14 (leven in het water) mij het meeste aanspreken.

De combinatie zit zo. De afgelopen 5 jaar zijn de kosten voor wind- en zonne-energie gedaald naar hetzelfde niveau of zelfs onder het niveau van conventionele energiebronnen. Maar de transitie naar duurzame energie levert ook problemen op, onder andere voor de stabiliteit van het net. Duurzame energie beperkt zich dus niet tot onze stekkerdoos, maar rijkt tot aan transport en industrie. Een fossielvrije wereld kan niet zonder grote systemische veranderingen. Ik vind het geweldig om hieraan een steentje bij te kunnen dragen.

Mirjam Penders consultant

En privé?

Ik ben een echte surf-addict. Waarom? Ik denk omdat het zo moeilijk is om echt goed te kunnen en dan geldt ook weer ‘the greater the effort, the sweeter the reward!’. De sport vergt lef en telkens als er hoge golven zijn, verleg ik mijn grenzen. En bovenal omdat ik dan lekker in de natuur ben en mijn hoofd leeg kan maken. Daarom ben ik ook zo gek op backcountry snowboarding.

Ik ben ‘half’ Oostenrijkse en ben in de bergen opgegroeid. Gelukkig is mijn man ook een adrenaline junkie, natuurliefhebber en ook nog eens ondernemer. Als we niet aan het werk zijn of lekker aan het sporten, dan maken we een strandwandeling. We doen dat nooit zonder een grote zak om plastic te ‘jutten’. Zo dragen we bij aan een plasticvrije zee.

Meer weten?

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Doelgericht werken aan de energietransitie

Het verhaal van Enexis Netbeheer Enexis Netbeheer speelt als regionale netbeheerder een sleutelrol in de energietransitie. Verantwoordelijk voor Noord-Oost en Zuid-Nederland ligt er een enorme uitdaging voor: het net klaarmaken voor duurzame, volatiele energiebronnen en…

Lees verder »

Xpedition to the Source #8

Xpedition to the Source #8

Onze achtste editie van Xpedition to the Source ging helemaal over de gezondheid en gezondheidszorg. Het thema was ‘our unsustainable healthcare system’. De bevolking wordt ouder, de zorgkosten stijgen harder dan ons nationaal inkomen en…

Lees verder »

Been Management Consulting kiest Net4Kids als goede-doelen-partner

Teruggeven aan de maatschappij, dat vinden we bij Been Management Consulting belangrijk. Via vrijwilligerswerk dat onze mensen ‘onder werktijd’ doen, zoals met ouderen wandelen en meehelpen bij de voedselbank. Vanaf dit jaar maken we dat…

Lees verder »