Maak kennis met Marieke Besamusca

Wie is Marieke Besamusca?

Ik ben een energiek en oprecht mens, die in de juiste verhouding zowel doortastend als geduldig is. Als consultant helpen die kwaliteiten mij om vaart te maken en voortgang te realiseren, maar ook om iedereen een kans te geven zich te ontwikkelen.

In mijn privésituatie, met een ondernemende man en twee jonge kinderen, komen deze kwaliteiten ook goed van pas. Want ook daar zijn beweging en verandering een constante factor.

Ik ben opgeleid in de sociologie en geboeid door de effecten van verandering op mensen en groepen mensen. Waar ik echt blij van word? Het moment waarop het me lukt om een organisatie te helpen om verandering op een menselijke manier te realiseren en daardoor uitzonderlijke resultaten te behalen.

Wat breng je mee naar Been Management Consulting?

Ik heb 20 jaar ervaring als consultant in operationele omgevingen van grote (internationale) organisaties. Hiervan heb ik de eerste jaren gewerkt bij Celerant Consulting, wat later Hitachi Consulting is geworden. De laatste 11 jaar heb ik dat als oprichter en partner gedaan bij Myrtle Consulting Europe.

De procesindustrie en specifiek chemie, food en non-food vormen een rode draad in de opdrachten waaraan ik heb bijgedragen. Ik heb veel ervaring en kennis op het gebied van manufacturing excellence, lean en performance management. Daarbij heb ik de noodzakelijke kennis van project- en programma management en change management om veranderingstrajecten te begeleiden.

De laatste jaren heb ik me specifiek verdiept en ontwikkeld op het gebied van coaching, team coaching en groepsdynamica. Met deze bijzondere combinatie haal ik het beste uit de organisaties en de mensen waarmee ik mag werken.

Wat drijft jou in je werk?

Verandering en Verbetering gaan hand in hand. Ik geloof dat elke organisatie in zich heeft wat er nodig is om verandering en daarmee verbetering te realiseren. Organisaties moeten de aanwezige veranderkracht wel op de juiste manier aanboren en inzetten, daar begeleid ik ze graag bij.

Ik vind het belangrijk dat alle mensen die betrokken zijn bij een programma eigenaarschap kunnen nemen en kunnen groeien, dit in relatie tot het behalen van de afgesproken resultaten.

En elke klus of project verdient een eigen specifieke aanpak. Dit betekent dat ik elke keer opnieuw kijk naar wat de situatie is en wat er bij deze organisatie nodig is. Op basis daarvan zet ik methodieken en interventies in om beweging te creëren, zodat de verandering een kans krijgt en resultaten verbeteren.

Wat doe je buiten je werk?

Ik ben dol op koken en uiteraard ook op de bijbehorende gezelligheid. Die liefde voor lekker eten had ik als kind al, als 10-jarige kookte ik een vaste dag in de week. Toen vond ik het heerlijk om in kookboeken te snuffelen naar leuke en uitdagende recepten, en dat is nu nog zo.

Daarnaast vind ik het waardevol om de rust en de stilte in mijzelf en in de omgeving op te zoeken. Ik woon met mijn gezin buiten de Randstad bij de zee en het bos, wat uitnodigt tot lange wandelingen en soms een rondje hardlopen.

Verder is mijn familie erg belangrijk voor me. Met mijn zusje heb ik een hele speciale band. Wij kunnen alles van elkaar hebben en werkelijk overal over praten. Met niemand kan ik lachen zoals met haar.

Marieke Besamusa en haar zus - Been Management Consulting

Wat zijn belangrijke waarden voor jou?

Transparantie omdat ik geloof dat eerlijkheid het langst duurt en authenticiteit daaruit voortvloeit. Voor mij betekent transparantie dat je acties overeenkomen met wat je denkt en voelt. Alleen dan kun je trouw zijn aan jezelf, en ook aan anderen. Als je ergens voor staat, weten anderen wat ze aan je hebben.

Verbinding omdat we nu eenmaal niet alleen op deze aarde zijn en alles wat we doen effect heeft op anderen. Wanneer je in staat bent om te erkennen dat er verschillen zijn, wordt het makkelijker om een gezamenlijke verantwoordelijkheid te nemen. Dat is voor mij het startpunt van verbinding.

Transparantie en verbinding zijn noodzakelijk voor vertrouwen. Dat is de basis voor iedere samenwerking.

Meer weten over Marieke Besamusca? Bekijk dan haar profiel op onze site of op LinkedIn.

Meer weten?

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

De magie van samenwerken aan duurzaamheid

Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…

Lees verder »

B for Good Leaders Summit

Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen

Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…

Lees verder »

Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam

Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…

Lees verder »