Korte spanningsboog? Jorn Muller zou zelfs doorgaan tijdens Kerst

Wie Kerst zegt, zegt familie. En niet te vergeten alle uitgebreide etentjes met vrienden. Half Nederland neemt daarbij tot en met Oud en Nieuw vrij en denkt zo min mogelijk aan werk. Ténzij je een topsporter bent en je wilt knokken om de Olympische Spelen te halen. In deze blog lees je hoe waterpoloër Jorn Muller omgaat met afleidende ‘randzaken’. “Ik zou Kerst 100 procent laten schieten als we dan naar de Spelen kunnen.”

Jorn Muller - Been Management Consulting

Iedereen is weleens afgeleid. Hoe goed kun jij je dan focussen?

De afgelopen jaren ben ik er in ieder geval beter in geworden. Ik weet inmiddels van mezelf dat ik sneller afgeleid word als ik veel nadenk over het resultaat. Over wat er gebeurt als we winnen of verliezen. Ik speel beter als ik puur over het spelletje nadenk, over slim verdedigen en teamgenoten in stelling brengen. Tactisch nadenken, wat kan ik verwachten en wat kan ik ertegen doen? Dat werkt.

En wat zijn jouw grootste afleidingen?

Ik heb de juiste uitdaging nodig. Als een training te simpel is of juist veel te lastig, dan ga ik afleiding opzoeken. In zo’n situatie probeer ik eraan te denken waar de oefening voor is. Of ik maak een variantje op een beweging.

Als ik ben afgeleid, vallen mij dingen op die niet relevant zijn. Dan zie ik ineens dat een bekende op de tribune zit. Of ik heb heel erg door wat er in het publiek gebeurt, als ze beginnen te zingen of te juichen. Dat is niet relevant voor mijn wedstrijd.

Randzaken - Jorn Muller - Been Management Consulting

Laat je je ook weleens afleiden door privézaken?

Naast waterpolo zijn voor mij mijn familie en vrienden het belangrijkst. Ik studeer en houd uiteraard ook van ontspanning en gezelligheid. Natuurlijk kan het gebeuren dat je iets meebrengt vanuit je privéleven naar je werk, naar het zwembad. Maar ik kan me daar aardig goed voor afsluiten.

Als ik in het water spring, is de rest van mijn leven even uit mijn hoofd. Dat komt daarna wel weer. Hoe dat lukt? Het zit denk ik gewoon in me. Tijdens een training of wedstrijd bedenk ik van tevoren wat ik wil bereiken en dan gaan andere gedachten vanzelf weg.

Je speelt in Noord-Frankrijk bij FNC Douai, maar je vriendin woont in Zwolle. Maakt dat voor jouw prestaties uit?

Ik denk niet dat het veel invloed heeft op mijn prestaties. Natuurlijk is het fijner als we bij elkaar zijn, maar we zijn eraan gewend. Het doel is de Olympische Spelen halen en daarvoor is ervaring in het buitenland belangrijk. De competitie in Frankrijk is namelijk sterker dan in Nederland en dat helpt mij vooruit. Als topsporter moet je prioriteiten stellen.

Kun jij in dit olympische jaar Kerst vieren?

Zoals bij veel mensen op het werk, is het ook bij ons in december druk. Tijdens de Kerstdagen en Oud en Nieuw zijn we vrij, maar ervoor, ertussen en erna trainen we. We spelen tegen China en Montenegro en sparren nog een week tegen Turkije. 14 januari begint het EK, daar ligt de focus op.

Selectie waterpolomannen - Been Management Consulting

Zou je alle gezelligheid van de feestdagen laten schieten voor een deelname aan de Spelen?

Ja, zeker. Het zou lastig zijn, maar het halen van de Spelen is een absolute droom. De tijd met familie en vrienden haal ik daarna wel weer in.

Ik denk dat mijn familie er wel begrip voor zou hebben als ik er niet zou zijn. Ik speel dus in Frankrijk en dan zie je elkaar sowieso al minder. Dat is nou eenmaal hoe het is als je als sporter in het buitenland zit. Je moet dingen laten om je doelen te halen. De momenten waarop je elkaar kunt zien, pak je met beide handen aan.

Heb je een tip voor mensen die veel last hebben van afleidingen?

Voor mij werkt het om te focussen op het proces, dan presteer ik het best. Bij alle handelingen moet je altijd nagaan hoe het bijdraagt aan het uiteindelijke doel. Hoeveel invloed heeft een bepaalde zaak op je doel? En is het dan goed om veel tijd in iets te investeren? Als je er weinig mee opschiet, stop er dan mee. Stel expliciet je prioriteiten op en geniet van je successen.

 

Wil je Jorn Muller en de rest van de waterpoloërs volgen? Houd dan waterpolo.nl in de gaten. Je kunt ook terecht op Jorns Instagram en de Facebook, Twitter en Instagram van Oranje.

Deze reeks verschijnt in aanloop naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. De vorige keer spraken we met Pascal Janssen over doelen stellen. Foto’s: Waterpolo.nl/Beeldboot/Gertjan Kooij

Meer weten?

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

De magie van samenwerken aan duurzaamheid

Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…

Lees verder »

B for Good Leaders Summit

Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen

Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…

Lees verder »

Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam

Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…

Lees verder »