Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen

Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van dit bedrijf in voedselverpakkingen. En hoe Been Management Consulting Huhtamaki’s Fiber Technology Center in Leeuwarden heeft geholpen grote stappen te zetten. Heb je het gemist? Geen probleem! Lees het hier terug.

Marieke: “Wouter, als we teruggaan naar 2021. Wat was de grootste uitdaging voor Huhtamaki?”

Wouter: “We wisten al dat zogenaamde ‘single-use plastic’ verboden gaat worden in de EU.  Maar na de Corona-pandemie vroegen onze klanten ook steeds vaker om milieuvriendelijke alternatieve voor plastic. Wisten dat we helemaal moesten omschakelen van plastic productie naar duurzame voedselverpakkingen. En snel.”

Marieke: “Wat betekende dit voor het team in Leeuwarden?”

Wouter: “Je moet weten dat ons Fiber Technology Center in Leeuwarden gespecialiseerd was in het ontwikkelen van producten zoals eierdozen plus machines om ze te produceren. Maar ook het in productie nemen van deze machines bij Huhtamaki’s productiefaciliteiten elders. Ons team in Leeuwarden deed begin 2021 ongeveer 1 R&D project per jaar .

Door de snelgroeiende vraag naar duurzame voedselverpakkingen moesten we ook snel innoveren. Van incrementele veranderingen naar snelle innovatie. We moesten snel verschillende ‘fiber-based’ producten en machines tegelijkertijd  gaan ontwikkelen. Een complete transformatie voor ons. Eentje die snel moest gebeuren. Toen vroegen we Been Management Consulting om hulp.”

Marieke: “Marine, wat was de aanpak van deze transformatie?”

Marine: “We werden gevraagd om het team te helpen groeien en succesvol te laten samenwerken. Om zo de organisatie voor te bereiden op de toekomst. We benaderden de transformatie als een spannende expeditie. We gebruiken daarvoor een model (zie figuur onderin) en pakken daaruit wat nodig is. Afhankelijk van de behoeften van een organisatie. En altijd samen met de organisatie.”

Marieke: “Welke stappen namen jullie?”

Marine: “Eerst creëerden we een gezamenlijke visie met het team. Hoe kunnen we onze sterke punten van het Fiber Technology Center inzetten om bij te dragen aan Huhtamaki’s strategie van 100% plastic-vrije voedselverpakkingen? Ook keken we naar de beste organisatiestructuur die past bij die snelgroeiende team. Daar hoorde ook een nieuw management team bij.

We coachten dit nieuwe management team zodat ze groeiden in hun rol als leiders. En om als team ook te groeien. Ook professionaliseerden we de manier waarop projecten worden aangestuurd. We introduceerden bijvoorbeeld het stage-gate model. Dat helpt om projecten te stroomlijnen en binnen budget en op tijd kunt op te leveren.

We hebben alle medewerkers vanaf het begin betrokken bij deze transformatie. We informeerden hen bij elke stap en vroegen hen steeds om ideeën aan te dragen”

Marieke: “Wat is er voor jou veranderd, Wouter?

Wouter: “Toen we startten, hadden we een apart R&D en een apart ‘deployment’ team van 40 mensen in totaal. Nu hebben 250 professionals met 26 verschillende nationaliteiten die echt als 1 team werken. We werken soepel van idee tot productie.  Vanuit een gezamenlijke visie naar een gemeenschappelijk doel.”

Marieke: “Hoe kijk je terug op de reis zelf?”

Wouter: “Marine en haar team dwongen ons om uit onze dagelijkse hectiek te stappen en stelden steeds de juiste vragen. Dit hielp ons enorm om die transformatie te maken. Vandaag is Huhtamaki echt een voorloper in duurzame, gebruiksvriendelijke, en betaalbare voedselverpakkingen.”

Download hier een printbare versie van het model dat we toonden.

Meer weten?

Neem dan snel contact Marileen Kan op via +31 651 243 346 of mail naar marileen.kan@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

De magie van samenwerken aan duurzaamheid

Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…

Lees verder »

B for Good Leaders Summit

Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen

Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…

Lees verder »

Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam

Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…

Lees verder »