Groeien door van elkaar te leren – Het target operating model van Patrick Filius

In het kader van de campagne Groeien, door van elkaar te leren, plaatsen we gedurende 7 weken iedere week een interview met mensen uit het been management consulting (been mc) netwerk. Zij worden geïnterviewd over één van de thema’s van het Achilles raamwerk voor strategie-executie. In deze derde week wordt Patrick Filius geïnterviewd over het thema Target Operating Model.

‘Target Operating Model’ is het derde onderdeel van het Achilles raamwerk van been mc en de tweede processtap in het strategie-executieproces. Het target operating model wordt afgestemd op de strategie. Consequenties voor de verschillende stakeholders worden hierin meegenomen.

Waarom is het target operating model belangrijk?
“Het target operating model beschrijft het gewenste organisatiemodel, dat in functie staat van de strategie. Een goed operating model beschrijft de blauwdruk van processen, besturingssysteem en de organisatie (inclusief rollen en verantwoordelijkheden) om de strategie te kunnen realiseren. Dus in essentie wat heb je allemaal nodig om tot een efficiënte en effectieve realisatie van je strategie te komen? Het is overigens een utopie om van tevoren een honderd procent kloppende blauwdruk neer te leggen. Ik geloof er eerder in dat je start met een model dat voor tachtig procent gedefinieerd is en dat je vervolgens gaat verbeteren.”

Hoe gebruik je het target operating model in jouw werk?
“Het komen tot een target model kan erg lastig kan zijn. Om tot een goed model te komen is het belangrijk dat je eerst de huidige situatie goed snapt en kent, voordat je verbeteringen doorvoert. Er zijn diverse aanpakken en methodologieën, die je hiervoor kunt gebruiken. Ik ben fan van brownpapers, waarbij je in gezamenlijkheid met de direct betrokkenen het proces en besturingssysteem kritisch onder de loep neemt. Dit vormt het vertrekpunt en de basis voor het ontwikkelen van een nieuw operating model. De gezamenlijkheid is belangrijk, omdat je op deze manier snel draagvlak op het juiste niveau hebt, wat een belangrijke voorwaarde is voor het slagen van je implementatie.”

Heb je voor jouzelf ook een target operating model?
“Ja! Het is belangrijk om kritisch naar jezelf te blijven kijken. Om mijn eigen prestaties te verbeteren vraag ik regelmatig feedback aan collega`s en opdrachtgevers. Door coaching en feedback leer ik wat wel en wat niet werkt. Hetzelfde doe ik met teams. Vaak zetten we even een stapje terug (reflectie), om te bepalen of we nog steeds het juiste doen, om verder te gaan zoals we voor ogen hadden.”

Wat is de Achilles hiel in strategie-executie?
“Five Percent of the Challenge Is the Strategy. Ninety-five Percent Is the Execution.”(Citeert Carlos Ghosn) “Do I need to say more? Strategie is belangrijk, maar uiteindelijk gaat het erom hoe je die operationaliseert en realiseert. Te veel fantastische ideeën en strategieën staan op papier maar komen niet tot werkelijkheid. Ik krijg dan ook energie wanneer de impact op financieel, operationeel en houding & gedrag zichtbaar wordt en het operating model ‘ziet’ werken.”

Hoe zie je de toekomst?
“Ik denk dat het lastiger wordt om als organisatie om te gaan met de disruptieve veranderingen en veranderingen die elkaar steeds sneller opvolgen. Om met die uitdaging om te gaan is een goed target operating model, dat wendbaar is en snel kan reageren op aanpassingen, van cruciaal belang. Het operating model is en blijft de ruggengraat om op terug te vallen. Daarbij is het belangrijk dat je kort cyclisch stuurt op leading indicators waardoor je in een vroeg stadium kunt bijsturen. De grootste misvatting is dat gezien de huidige tijd van snelle veranderingen een operating model minder belangrijk of noodzakelijk zou zijn. Mijn stelling is dat een operating model juist nog noodzakelijker is geworden om op disruptieve veranderingen te kunnen inspelen. Zo kun je langdurig succesvol blijven.”

been management consulting bestaat zeven jaar en is uitgegroeid tot een organisatieadviesbureau waar 40 professionals werken aan het helpen van bedrijven bij het optimaliseren, realiseren en implementeren van organisatieveranderingen en strategische doelen.

Voor meer informatie kijk je op de Achilles Benchmark website of neem je contact op met Hinkelien Schreuder.

Meer weten?

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

NOW partners Ecosystem

Announcing a new Alliance: Been Management Consulting + NOW Partners

Scaling up business for good Been Management Consulting and NOW Partners launch a new alliance to support companies in their transitions towards regenerative value creation – doing well by doing good. The two advisory groups…

Lees verder »

Consultancy.nl: Been Management Consulting brengt zorgpodcast uit

Consultancy.nl, het platform voor consultants en consultancy, schrijft over Health Talks. Het artikel gaat in op de verschillende gasten en afleveringen van onze podcast-serie over de zorgtransitie. Wist je dat de populariteit van podcasts blijft…

Lees verder »

Doelgericht werken aan de energietransitie

Het verhaal van Enexis Netbeheer Enexis Netbeheer speelt als regionale netbeheerder een sleutelrol in de energietransitie. Verantwoordelijk voor Noord-Oost en Zuid-Nederland ligt er een enorme uitdaging voor: het net klaarmaken voor duurzame, volatiele energiebronnen en…

Lees verder »