Groeien door van elkaar te leren – De visie van Roel Beentjes

In het kader van de campagne ‘Groeien, door van elkaar te leren’, plaatsen we gedurende 7 weken iedere week een interview met mensen uit het been management consulting netwerk. Zij worden geïnterviewd over één van de thema’s van het Achilles raamwerk voor strategie-executie. In deze eerste week wordt Roel Beentjes geïnterviewd over het thema ‘Visie’.

Visie vormt het hart van het Achilles strategie-executie raamwerk van been management consulting (been mc). Het is de basis van waaruit strategie-executie start. Het is ook één van de krachten achter het succes van organisaties. Deze week vertelt Roel Beentjes over zijn Achilles thema ‘Visie’ met betrekking tot zichzelf, been mc en de toekomst.

Zeven jaar geleden richtte je been management consulting op. Wat was jouw visie toen?
“Groei en ontwikkeling is eigenlijk altijd één van mijn uitgangspunten geweest. Dat betekent dat naarmate ik mijzelf meer ontwikkelde, mijn doelstellingen ook meegroeiden. Toen ik mijn studie nominaal had afgemaakt, had ik, in tegenstelling tot veel andere jaargenoten, niet het idee om ondernemer te worden. Ik zag mijzelf eerder als leidinggevende in een supply-chain omgeving.
Pas later, eigenlijk op het moment waarop ik een belangrijke stap kon maken en partner kon worden bij het adviesbureau waar ik toentertijd werkte, merkte ik dat mijn gedachten over het ondernemerschap waren veranderd. Ik voelde de uitdaging van een steilere leercurve en grotere persoonlijke ontwikkelmogelijkheden. Om die reden ben ik been mc gestart.”

Kun je iets vertellen over de ontwikkeling van jouw visie voor been mc?
“Toen ik startte had ik nog geen duidelijke visie voor been mc. Een droom had ik wel en de intentie was zeker om samen met anderen het bedrijf te laten groeien, dus heb ik bewust nagedacht over wat daarvoor van belang is. De eerste 2 jaar ben ik vooral zoekende geweest. Ik heb bij andere ondernemers advies en kennis ingewonnen en ik ben door hen gecoacht. Uiteindelijk is ondernemerschap geen vak op school en is het een grote leerervaring.
De basis is altijd persoonlijke groei en ontwikkeling voor mijzelf en de mensen met wie ik samenwerk gebleven. Wij zijn een coöperatie, waarin de groei en ontwikkeling van de medewerkers en haar leden van belang is. Zij zijn de basis voor ons resultaat. Hun groei en verzelfstandiging geeft ongelooflijk veel energie.”

Waarom is visie belangrijk in jouw werkzaamheden?
“Visie is belangrijk, omdat het je helpt vandaag de beslissingen te nemen, die je dichterbij je doel van morgen brengen. Daarnaast geeft een duidelijke visie de mogelijkheid om je team en andere mensen mee te nemen in de manier van werken. De moeilijkheid hierin is de balans te vinden tussen sturen en vrijheid geven. Dat laatste is belangrijk, omdat we vooral met mensen werken, die creativiteit, vernieuwing en de vrijheid nodig hebben om zichzelf te ontwikkelen. Het is belangrijk om hen en hun kwaliteiten zo efficiënt mogelijk in te zetten en zodoende samen het volledige potentieel te benutten. Mij heeft het ‘zelf kunnen bepalen’ veel kennis en ervaring gebracht. Gewoon doen, vallen en weer opstaan, heeft mij mijn grootste lessen gegeven.”

Wat is jouw achilleshiel met betrekking tot strategie executie?
“Dat heeft met mijn laatste opmerking te maken. De balans tussen sturing en vrijheid. Iedereen zijn eigen fouten laten maken, is waar je uiteindelijk het meest van leert. Ik maak zelf graag vooraf de verwachtingen duidelijk, maar merk dat ik het moeilijk vind om een gesprek aan te gaan op het moment dat verwachtingen niet uitkomen of uit dreigen te komen.”

Hoe zie je de toekomst?
“Graag zou ik het netwerkmodel, waarbij we met een vaste kern van medewerkers en met een flexibele schil van zelfstandigen werken, samen verder uit willen bouwen. Het is een ongelooflijk mooi model, waarbinnen ieders expertise in een multidisciplinair team tot zijn recht komt. Zo wordt gewerkt aan de verschillende onderdelen van strategie executie. Het is een voorbeeld van een win-win aanpak.
Ook, en dat is misschien wel mijn belangrijkste doel, zou ik het bedrijf, en dus ook haar medewerkers, graag verder willen verzelfstandigen. Ik zou ervoor willen zorgen dat er minder sturing nodig is.
Mijn visie blijft voor de toekomst dan ook ongewijzigd, want om dat alles met elkaar te bereiken, zullen we moeten blijven investeren in groei en ontwikkeling op ieder vlak, zodat we langdurig succesvol kunnen zijn. Voor onze klanten en voor onszelf.”

been management consulting bestaat inmiddels zeven jaar en is uitgegroeid tot een organisatieadviesbureau waar 40 professionals werken aan het helpen van bedrijven bij het optimaliseren, realiseren en implementeren van organisatieveranderingen en strategische doelen.

Voor meer informatie kijk je op de Achilles Benchmark website of neem je contact op met Hinkelien Schreuder.

Meer weten?

Learn more? Please contact Roel Beentjes op 06-20 99 67 53 of mail naar roel.beentjes@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Ontmoet onze people & culture manager Tosca Spee

People & culture manager Tosca Spee noemen we ook wel de lijm van ons bedrijf. Voor kandidaten is zij het eerste gezicht van Been Management Consulting. Hoe omschrijft zij onze people & culture? Welke rol…

Lees verder »

abbvie

Het verhaal van AbbVie

Vergrijzing, oplopende kosten, personeelstekorten. De Nederlandse zorg staat voor grote uitdagingen. Hoe kunnen farmaceuten bijdragen aan het toekomstbestendig maken van het zorgsysteem? We spreken Tim Rombouts en Thomas Vedder van het Healthcare Innovation Team van…

Lees verder »

Pieter Minnee

Onmoet Pieter Minnee, consultant energietransitie

Pieter Minnee stapte deze herfst over naar Been Management Consulting. Na een mooi traineeship waarin hij MKB-ondernemers hielp verduurzamen, is hij klaar voor de volgende stap: een carrière als management consultant in de energietransitie. Wie…

Lees verder »