Groeien door van elkaar te leren – De strategie ontwikkeling van Bas te Wierik

In het kader van de campagne ‘Groeien, door van elkaar te leren’, plaatsen we gedurende 7 weken iedere week een interview met mensen uit het been management consulting (been mc) netwerk. Zij worden geïnterviewd over één van de thema’s van het Achilles raamwerk voor strategie-executie. In deze tweede week wordt Bas te Wierik geïnterviewd over het thema ‘Strategie Ontwikkeling’.

‘Strategie Ontwikkeling’ is het tweede onderdeel van het Achilles raamwerk van been mc en de eerste processtap in het strategie-executieproces. Een kloppende en complete strategie is hét vertrekpunt voor een succesvolle strategie-executie en een leidraad voor een consistent proces. Mits goed begrepen en gedragen door de gehele organisatie.

Hoe is strategie ontwikkeling jou bezig gaan houden?
“Ik heb een technisch bedrijfskundige achtergrond in de inrichting van business processen en informatiestromen. Na mijn studie heb ik 7 jaar gewerkt voor een mediaconcern, dat zich richt op met name printmedia en online producten en diensten, Daar was ik verantwoordelijk voor de doorvertaling en inpassing van nieuwe producten binnen de bestaande processen zoals marketing, finance, operations en ICT. Vanuit die disciplines ben ik altijd bezig met het grotere geheel: ‘hoe past dat wat we hier doen in het totale toekomstplaatje?’ Een goed doordachte strategie is daarbij een belangrijk hulpmiddel: hoe zien de organisatie en processen van morgen er uit en welke stappen moeten we zetten om daar te komen? Ik geloof in een zo concreet mogelijke strategie.. Strategie ontwikkeling is geen abstracte bezigheid of luchtfietserij. De toekomst is weliswaar onzeker en kent meerdere scenario’s, maar als je ze niet kan visualiseren, uittekenen en vertalen naar concrete acties en veranderprogramma’s, dan blijft het een plan dat waarschijnlijk in een bureaulade belandt.”

Hoe belangrijk is strategie ontwikkeling?
“Strategie ontwikkeling had en heeft nog steeds een cruciale rol in het groeiproces van organisaties. Wel constateer ik dat het proces van strategie ontwikkeling zelf aan verandering onderhevig is. Voorheen bepaalden bedrijven de koers voor de komende vijf tot tien jaar en werd deze strategie gericht tot uitvoering gebracht. Vandaag de dag gaat dat voor organisaties binnen de meeste markten niet meer op. Markten zijn dynamischer en technologische ontwikkelingen veranderen het speelveld, soms disruptief. Om mee te kunnen blijven doen, moeten organisaties hier op inspelen door frequenter hun strategie te herzien of deze soms zelfs radicaal te wijzigen.
Die onvoorspelbaarheid betekent niet, dat strategie ontwikkeling helemaal losgelaten kan worden. Wel vergt het nieuwe manieren van denken en een andere aanpak van strategie ontwikkeling. Anticiperen wordt belangrijker. Je moet als organisatie continue met strategie ontwikkeling bezig zijn, omdat je continue bij moet sturen. Dat is tegenwoordig iets dat je minimaal jaarlijks moet doen. Ook is strategie ontwikkeling al lang niet meer enkel een aangelegenheid van de directie, maar iets waar vrijwel de gehele organisatie een aandeel in heeft.”

Op welke manier komt strategie ontwikkeling terug in jouw werkzaamheden?
“Al onze projecten beginnen feitelijk bij de strategie. Om succesvol te kunnen zijn moet je weten in welke context je aan het werk bent. Soms is dit enkel een gegeven en voeren we daarbinnen een verandering uit, vaak ook dragen we bij aan het concreter maken van de strategie op bijvoorbeeld business unit niveau. Tools, zoals Project Portfolio management, Strategy Mapping en OGSM (Objectives, Goals, Strategies, Measures), helpen om grote organisatiedoelen concreet te maken en om te zetten in individuele doelen en acties. Dat vind ik ook het mooie: de continue balans tussen enerzijds vanuit een helicopterview meedenken over de ontwikkeling van het grote geheel en tegelijkertijd steeds de vertaalslag maken naar de concrete impact van keuzes op individueel en procesniveau.”

Hoe ‘strategisch’ ontwikkel jij jezelf?
“Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet altijd heel ver vooruitkijk op het vlak van persoonlijke ontwikkeling, dus misschien is de term ‘emergent strategy’ op zijn plaats. (lacht hartelijk) Ik ben wel bezig met mijn eigen ontwikkeling, maar word daarin vooral geleid door de mogelijkheden en interesses die ik op dat moment heb. Er ligt dus geen langjarig masterplan aan ten grondslag ofzo.
Ik denk ook dat het vaak zo werkt eigenlijk. De weg die je uiteindelijk bewandelt, is waarschijnlijk anders, dan die je van tevoren hebt bedacht. Als ik kijk naar waar ik nu sta en hoe ik daar terecht gekomen ben, is dat heel anders dan ik waarschijnlijk een jaar of 10 geleden dacht.”

Hoe zie jij de toekomst?
“Bij been mc houden we ons op verschillende manieren met strategie-executie bezig, zelf vind ik het vlak van strategische besturing zeer interessant: Hoe zorg je in een grote organisatie voor een duidelijke richting en gezamenlijke visie en hoe bestuur je de uitvoering hiervan? Traditioneel gebeurt dit vaak ‘top down’. De maatschappij transformeert echter steeds meer naar een netwerk economie, waarin structuren minder leidend zijn en ontwikkelingen vaak organisch verlopen. Dat betekent dat strategie ontwikkeling steeds meer gaat over het stellen van de juiste kaders. Bestuurders geeft dit minder controle op de implementatie. Een spannende ontwikkeling want het betekent ook voor ons als consultants, dat de tools van gisteren niet meer vanzelfsprekend toepasbaar zijn. Ook wij zullen dus moeten inspelen op de veranderingen en regelmatig onze eigen strategie moeten herzien, zodat we langdurig succesvol kunnen zijn. Dat is ook wat we onze klanten beloven.”

been management consulting bestaat zeven jaar en is uitgegroeid tot een organisatieadviesbureau waar 40 professionals werken aan het helpen van bedrijven bij het optimaliseren, realiseren en implementeren van organisatieveranderingen en strategische doelen.

Voor meer informatie kijk je op de Achilles Benchmark website of neem je contact op met Hinkelien Schreuder.

Meer weten?

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

De magie van samenwerken aan duurzaamheid

Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…

Lees verder »

B for Good Leaders Summit

Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen

Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…

Lees verder »

Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam

Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…

Lees verder »