Gemaakt om te verbeteren – van topatleet tot consultant

Het professionele voorstelrondje: iedereen is ermee bekend, en je hebt vast weleens voor jezelf bedacht wat je wilt benoemen als jij aan de beurt bent. Expertise? Zeker. Recente projecten? Ook goed. Een beetje persoonlijke informatie? Nooit vergeten. Je gouden olympische medaille? Tja, als je ‘m hebt…

Hinkelien Schreuder, voormalig topzwemster en inmiddels enkele jaren consultant bij Been Management Consulting, lacht: “Ik heb inderdaad supermooie dingen mogen meemaken. En mijn topsportcarrière heeft me gevormd. Constant blijven zoeken naar ontwikkeling en verbetering van mijzelf en de wereld om mij heen is de rode draad in mijn leven. Vooral het verbeteren van teams en samenwerking vind ik nog steeds interessant.” Om daar met een knipoog aan toe te voegen: “Daarnaast woon ik met mijn vriend en dochter in Amsterdam.”

Van zwemster naar consultant

Na de Olympische Spelen van 2012 zette Hinkelien een punt achter haar topsportloopbaan. Wat volgde was een overstap naar de gezondheidszorg, als fysiotherapeut, en naar het onderwijs, waar ze programma-manager was. Maar daar vond ze niet wat ze zocht.

“Ik miste het voor langere tijd en met focus toewerken naar een einddoel. Die cyclische beweging en opbouw van spanning was ik als sporter gewend. Het bedrijfsleven heeft wat dat betreft meerdere gelijkenissen met de sport en als consultant bij Been Management Consulting heb ik zo’n soort ritme weer gevonden. Daarnaast is het helpen van mensen, en in ons geval bedrijven en organisaties, werk dat bij me past.”

werken-als-consultant-hinkelien-schreuder-pieter-van-der-hoogenband

Het leven als sporter bracht Hinkelien op tal van plaatsen. “Ik ben altijd breed geïnteresseerd geweest en vind het belangrijk om onbevooroordeeld en met een open blik naar de wereld om mij heen te kijken.” Die blik definieert Hinkeliens werk als consultant: “Ik wil bedrijven meegeven hoe ze dingen beter kunnen doen voor mens, milieu en voor de maatschappij. Hoe kun je naast economische winst, ook ecologische en sociale winst nastreven?

“Ik wil bedrijven graag helpen bij het vinden van antwoorden en het ontwerpen, implementeren en integreren van passende duurzame en regeneratieve bedrijfsplannen. Vanuit die overtuiging werken we met ons sectorteam energie aan het vraagstuk hoe we de klimaatcrisis kunnen ombuigen en de energietransitie kunnen versnellen.”

Sport als inspiratie voor verduurzaming

Sport geldt daarbij als inspiratiebron: “Topsport is bij uitstek een sector waarin alles draait om de details en het constant zoeken naar verbeteringen. Om innovatie. Wat mij betreft is er voor de sport een rol weggelegd als voortrekker en ook als middel bij verduurzaming. Kijk bijvoorbeeld naar een sport als zeilen, waar zeilers proberen de wind optimaal te benutten en de coachboten waterstof gaan gebruiken. Dat ik deze mooie onderwerpen kan combineren, maakt het werken aan systemische veranderingen bij Been extra leuk.”

Persoonlijke ontwikkeling bij een groeiend bedrijf

In de vier jaar die Hinkelien inmiddels als consultant werkt, hebben zowel zijzelf als Been Management Consulting niet stilgestaan. “Het was wennen om qua specifieke kennis en kunde voor mijn gevoel weer op nul te beginnen. Als zwemmer stond ik aan de top, maar als consultant startte ik aan een nieuwe opbouw. Dat kost tijd en moeite, net als topsport.”

consultant-vacature-been-management-consulting-Hinkelien

“Een andere overeenkomst: ik begon met zwemmen omdat ik het leuk vond. Het was mijn hobby en ik sprong als kind niet in het water omdat ik de top wilde bereiken. Bij Been ervaar ik hetzelfde. Ik leer veel, word uitgedaagd, heb goede collega’s en krijg energie van wat ik doe.”

Dat ook de organisatie van Been Management Consulting zich ondertussen volop ontwikkelde, geeft een extra stimulans: “We doen mooie afwisselende projecten en in vergelijking met vier jaar geleden is het bedrijf twee keer zo groot geworden. Die groei zorgt voor een positieve sfeer. Ook nu zijn we weer druk op zoek naar een nieuwe collega.”

Gouden medaille

Tot slot nog even over die gouden medaille bij het voorstelrondje. Goed idee? “Sport opent deuren en ik vind het nog steeds een van de mooiste onderwerpen in het leven. De medailles uit mijn vorige carrière zijn en blijven altijd dierbare herinneringen aan waardevolle levenslessen en geweldige overwinningen. Als ze ter sprake komen vertel ik er graag over, maar ik focus zoals gezegd op wat ik nú kan doen en verbeteren.”

Verbeter jezelf én Been en solliciteer als consultant bij Been Management Consulting.

Meer weten?

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

B for Good Leaders Summit

Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen

Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…

Lees verder »

Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam

Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…

Lees verder »

Been Management Consulting joins B for Good Leaders Summit

Been Management Consulting is joining 1,000 leaders who want to build a new kind of economy. After the world’s first B for Good Leaders’ Summit in Rome in 2022, the summit is coming to Amsterdam….

Lees verder »