(G)EEN IDEE: De eerste stap van innovatie

“Ideas are like rabbits. You get a couple and learn how to handle them, and pretty soon you have a dozen.” – John Steinbeck

Innovatie is verworden tot een hype, een buzz-woord, een containerbegrip. En dat is precies zoals wij van plan zijn het de komende tijd te gaan gebruiken. Hoewel niemand exact kan voorspellen hoe de toekomst eruitziet, willen we informatie met jullie delen, de discussie aangaan en vooral heel erg veel leren. En daarbij zijn alle onderwerpen geoorloofd, zolang we maar ergens een haakje zien met ‘innovatie’.

Wij, dat zijn Tijmen van Diepen en Keswin Corporaal. Beiden werkzaam bij Been Management Consulting, beiden met een brede interesse in van alles en nog wat, en beiden vinden het leuk om mensen uit te dagen met nieuwe kennis. We vinden het fijn een mening te hebben en die te vormen, te voeden en aan te passen op basis van nieuwe inzichten.

Robot - AI - Been Management Consulting

Waarom innovatie

Zo is het idee voor deze ‘column’ ontstaan; als een manier om onze persoonlijke ideeën te delen, er met iedereen die wil over te discussiëren en daar allemaal een beetje wijzer van te worden.

Met, zoals gezegd, innovatie als rode draad. Simpelweg omdat we dat nu eenmaal een hartstikke interessant thema vinden. Daar zijn zat redenen voor:

 • Innovatie is cruciaal. Niet alleen voor het voortbestaan van bedrijven, maar bijvoorbeeld ook om oplossingen te vinden voor de grote maatschappelijke uitdagingen waar we vandaag de dag voor staan. Bijvoorbeeld het klimaat, de vergrijzing of de digitalisering, om er maar een paar te noemen.
 • We bevinden ons in de tijd waar de stap van ‘mechanical muscles to mechanical minds’ steeds dichterbij komt. Ofwel; neemt kunstmatige intelligentie straks ook ons niet fysieke werk over?
 • De tijd dat innovatie met name ging over het efficiënter of sneller doen van wat we altijd al deden is voorbij. We gaan heel andere dingen doen, waarbij ook nog niet eens zeker is of de ‘we’ refereert naar mens of machine.
 • De impact van (technologische) innovatie lijkt steeds breder te worden, waardoor voor ons als individuen de impact bijna niet meer is in te schatten. Hoe moeten we daarmee omgaan?
 • We vinden dat wij als change consultants een ‘morele verplichting’ hebben om bij te blijven met de ontwikkelingen om ons heen. Zéker die ontwikkelingen waarvan we verwachten dat ze ons leven op kortere termijn gaan beïnvloeden.

Innovatie - idee - Been Management Consulting

Onderwerpen in deze serie

Onderwerpen die op onze aan constante verandering onderhevige longlist staan zijn onder andere:

 • De impact van automatisering en digitalisering op onze banen in ‘de BV Nederland’
 • Wall-E Star Trek; welk scenario wordt onze werkelijkheid?
 • Gaan innovatie en verandering inderdaad steeds sneller en wordt de impact steeds groter?
 • Hoe ga je om met innovatie en verandering als werknemer, als manager, als deelnemer van onze maatschappij?
 • Is het hebben van een ‘visie’ nog van deze tijd?
 • Rustig meebewegen, jezelf drastisch opnieuw uitvinden of constant zijn en uitgaan van eigen kracht. Wanneer en hoe doe je wat als organisatie?
  • Wat zijn de negatieve gevolgen van innovatie, en kunnen we die voor zijn?
  • Is robotisering de druppel die een basisinkomen voor sommige beroepsgroepen noodzakelijk gaat maken?
  • Wat kunnen we nu echt met een blockchain?
 • Hoe te veranderen; methodieken, best practices en inspirerende voorbeelden.

 

Zoals je ziet gaan de onderwerpen van links naar rechts. Je bent van harte uitgenodigd om mee te denken, vragen te stellen en kritisch te zijn. We praten graag verder met hoofd en hart, en kijken uit naar een leerzame ervaring!

Onze eerste column trapt af over automatisering, maar wat zouden aanvullende onderwerpen zijn waar jij graag aandacht aan wil besteden? Laat het hieronder weten of reageer onder onze post op LinkedIn.

Hartelijke groet,

Tijmen & Keswin

Contactformulier

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten?

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Ontmoet onze people & culture manager Tosca Spee

People & culture manager Tosca Spee noemen we ook wel de lijm van ons bedrijf. Voor kandidaten is zij het eerste gezicht van Been Management Consulting. Hoe omschrijft zij onze people & culture? Welke rol…

Lees verder »

abbvie

Het verhaal van AbbVie

Vergrijzing, oplopende kosten, personeelstekorten. De Nederlandse zorg staat voor grote uitdagingen. Hoe kunnen farmaceuten bijdragen aan het toekomstbestendig maken van het zorgsysteem? We spreken Tim Rombouts en Thomas Vedder van het Healthcare Innovation Team van…

Lees verder »

Pieter Minnee

Onmoet Pieter Minnee, consultant energietransitie

Pieter Minnee stapte deze herfst over naar Been Management Consulting. Na een mooi traineeship waarin hij MKB-ondernemers hielp verduurzamen, is hij klaar voor de volgende stap: een carrière als management consultant in de energietransitie. Wie…

Lees verder »