Waarom je gedragsverandering goed kunt vergelijken met de seizoenen
Gedragswetenschapper en columnist Ben Tiggelaar schrijft in NRC Handelsblad hoe de Amerikaanse adviseur William Bridges al ruim dertig jaar geleden beschreef wat er bij mensen aan de binnenkant gebeurt als we met verandering te maken hebben. Volgens Bridges doorlopen we bij gedragsverandering een psychologische transitie die uit drie fases bestaat: het einde, de neutrale zone en een nieuw begin.
Je kunt dat vergelijken met het wisselen van de seizoenen.
Herfst – het einde
Als je naar buiten kijkt, zie je dat het volop herfst is. Voor veel mensen is dit het moment dat ze last krijgen van allerlei klachten. Vooral wanneer de bladeren van de bomen vallen. Een moment om los te laten en afscheid te nemen van wat de zomer (het oude) ons heeft gebracht. Het kost tijd om los te laten dat het oude niet meer in dezelfde hoedanigheid terug zal komen. We mopperen op de verandering en zien het somber in.
Winter – de neutrale zone:
De storm van de herfst is gaan liggen en maakt in de winter plaats voor een ijskoude heldere lucht (klimaatverandering buiten beschouwing gelaten). De nadelen van de herfst worden nog wel gevoeld, met een griepje en verkoudheid nog onder de leden. Wel brengen de zon en de verlengende dagen een eerste lichtpuntje. De zon heeft alleen nog te weinig kracht om de voordelen te voelen. Zeker februari voelt als één maand te lang richting het voorjaar (zou ‘ie daarom bewust 28 dagen duren?). Nu komt het aan op doorzettingsvermogen, herhaling van de boodschap van de verandering en sterk motiverend leiderschap. De lente komt écht. We gaan ervoor, de verandering lukt.
Lees meer over gedragsverandering en Transformatie.
Lente – een nieuw begin:
Daar is dan eindelijk de lente. De bloembollen komen uit, je ziet knoppen aan de bomen en de zon voelt warmer. Een nieuw begin! De verandering is zichtbaar en spreidt zich nu als een olievlek uit. Een nachtvorstje kan hier en daar nog wat schade brengen, maar dat mag geen naam hebben. In de zomer kijk je terug op een geslaagde verandering.
Wanneer wij met leiders praten over verandering, vragen zij altijd of het niet sneller kan. Bijvoorbeeld 3 tot 4 maanden in plaats van de voorgestelde 6 tot 9 maanden. Vergelijk een verandering met de cyclus van de natuur en je begrijpt waarom een gedegen verandering toch écht 6 tot 9 maanden nodig heeft. Tiggelaar en Bridges hebben gelijk als zij zeggen dat mensen tijd en begeleiding nodig hebben bij verandering.
Het is essentieel dat leiders daarop inspelen.
Wil je eens van gedachten wisselen over hoe je als leider omgaat met verandering? Stuur dan een bericht naar Marieke Siero per mail (marieke.siero@beenmc.com) of via LinkedIn.
Meer weten?
Meer weten? Neem snel contact op via marieke.siero@beenmc.com.
Wellicht vind je dit ook interessant
De magie van samenwerken aan duurzaamheid
Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…
Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen
Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…
Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam
Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…