Waarom je gedragsverandering goed kunt vergelijken met de seizoenen

Gedragswetenschapper en columnist Ben Tiggelaar schrijft in NRC Handelsblad hoe de Amerikaanse adviseur William Bridges al ruim dertig jaar geleden beschreef wat er bij mensen aan de binnenkant gebeurt als we met verandering te maken hebben. Volgens Bridges doorlopen we bij gedragsverandering een psychologische transitie die uit drie fases bestaat: het einde, de neutrale zone en een nieuw begin.

Je kunt dat vergelijken met het wisselen van de seizoenen.

Herfst – het einde

Als je naar buiten kijkt, zie je dat het volop herfst is. Voor veel mensen is dit het moment dat ze last krijgen van allerlei klachten. Vooral wanneer de bladeren van de bomen vallen. Een moment om los te laten en afscheid te nemen van wat de zomer (het oude) ons heeft gebracht. Het kost tijd om los te laten dat het oude niet meer in dezelfde hoedanigheid terug zal komen. We mopperen op de verandering en zien het somber in.

Gedragsverandering - goed leiderschap - Been Management Consulting

Winter – de neutrale zone:

De storm van de herfst is gaan liggen en maakt in de winter plaats voor een ijskoude heldere lucht (klimaatverandering buiten beschouwing gelaten). De nadelen van de herfst worden nog wel gevoeld, met een griepje en verkoudheid nog onder de leden. Wel brengen de zon en de verlengende dagen een eerste lichtpuntje. De zon heeft alleen nog te weinig kracht om de voordelen te voelen. Zeker februari voelt als één maand te lang richting het voorjaar (zou ‘ie daarom bewust 28 dagen duren?). Nu komt het aan op doorzettingsvermogen, herhaling van de boodschap van de verandering en sterk motiverend leiderschap. De lente komt écht. We gaan ervoor, de verandering lukt.

Lees meer over gedragsverandering en Transformatie.

Lente – een nieuw begin:

Daar is dan eindelijk de lente. De bloembollen komen uit, je ziet knoppen aan de bomen en de zon voelt warmer. Een nieuw begin! De verandering is zichtbaar en spreidt zich nu als een olievlek uit. Een nachtvorstje kan hier en daar nog wat schade brengen, maar dat mag geen naam hebben. In de zomer kijk je terug op een geslaagde verandering.

Wanneer wij met leiders praten over verandering, vragen zij altijd of het niet sneller kan. Bijvoorbeeld 3 tot 4 maanden in plaats van de voorgestelde 6 tot 9 maanden. Vergelijk een verandering met de cyclus van de natuur en je begrijpt waarom een gedegen verandering toch écht 6 tot 9 maanden nodig heeft. Tiggelaar en Bridges hebben gelijk als zij zeggen dat mensen tijd en begeleiding nodig hebben bij verandering.

Het is essentieel dat leiders daarop inspelen.

 

Wil je eens van gedachten wisselen over hoe je als leider omgaat met verandering? Stuur dan een bericht naar Marieke Siero per mail (marieke.siero@beenmc.com) of via LinkedIn.

Meer weten?

Meer weten? Neem snel contact op via marieke.siero@beenmc.com.

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Ontmoet onze people & culture manager Tosca Spee

People & culture manager Tosca Spee noemen we ook wel de lijm van ons bedrijf. Voor kandidaten is zij het eerste gezicht van Been Management Consulting. Hoe omschrijft zij onze people & culture? Welke rol…

Lees verder »

abbvie

Het verhaal van AbbVie

Vergrijzing, oplopende kosten, personeelstekorten. De Nederlandse zorg staat voor grote uitdagingen. Hoe kunnen farmaceuten bijdragen aan het toekomstbestendig maken van het zorgsysteem? We spreken Tim Rombouts en Thomas Vedder van het Healthcare Innovation Team van…

Lees verder »

Pieter Minnee

Onmoet Pieter Minnee, consultant energietransitie

Pieter Minnee stapte deze herfst over naar Been Management Consulting. Na een mooi traineeship waarin hij MKB-ondernemers hielp verduurzamen, is hij klaar voor de volgende stap: een carrière als management consultant in de energietransitie. Wie…

Lees verder »