“Een duurzamere wereld via onze klanten”

“Wij maken pas écht impact als we onze klanten helpen te verduurzamen.” Aan het woord is Malou Bok, manager bij Been Management Consulting. Malou begon drie jaar geleden als consultant en specialiseerde zich in transformatiemanagement en het begeleiden van klanten bij verduurzaming. In deze blog vertelt ze over haar ervaringen en deelt ze haar visie op duurzame bedrijfsvoering.

Hier & nu

“Op dit moment ben ik een groot IT-transformatie traject voor een internationaal farmaceutisch bedrijf aan het afronden. Half april is een nieuw SAP-systeem geïmplementeerd en momenteel zitten we in de zogenoemde ‘post go-live’-fase. We zorgen er voor dat iedereen binnen Supply Chain op de nieuwe manier kan werken en waar nodig bieden we nog extra ondersteuning. We doen er alles aan om stabiele levering te waarborgen.” Vast uitgangspunt voor Been Management Consulting is het koppelen van projecten aan één of meerdere Sustainable Development Goals. “In dit geval SDG 3, goede gezondheid en welzijn.”

Nulmeting voor duurzaamheid

En zoals dat gaat in de consultancy: waar je het ene project afrondt, begint ergens anders weer een nieuw avontuur. “We zijn net een geweldig project begonnen bij AEGIR-Marine BV, een bedrijf dat is gespecialiseerd in diensten en producten rondom de aandrijving van schepen. In allerlei opzichten ondernemen zij al duurzaam en op die goede basis willen ze graag voortborduren.”

Malou vervolgt: “Om verder te kunnen verbeteren, moet je eerst heel precies weten waar je op dit moment qua duurzaamheid staat. Hiervoor gebruiken wij de BIA, wat staat voor B Impact Assessment. Dit is een tool van B Lab en onderdeel van het certificeringsproces tot B Corp. Wij begeleiden organisaties om met behulp van de BIA een duurzaamheidsnulmeting te maken en als projectmanager ben ik hier bij AEGIR-Marine BV verantwoordelijk voor.”

werken-bij-been-management-consulting-manager-Malou

Samen sta je sterk

“Zo’n project als bij AEGIR-Marine BV doe ik natuurlijk niet in mijn eentje. Ik werk nauw samen met mijn Been-collega Esther Eijkemans en we hebben een projectteam opgezet met medewerkers van AEGIR-Marine BV.” Naast de BIA-nulmetingen bij opdrachtgevers, werkt Malou samen met Esther ook aan de verduurzaming van Been Management Consulting zelf. “Want laat ik vooropstellen: ook wijzelf zitten in een transitie en kunnen altijd nog dingen beter doen.”

Eigen ontwikkeldoelen

“Die transitie bij Been Management Consulting is tweeledig”, vertelt Malou. “Zaken als zelf elektrisch rijden, andere koffiebonen inkopen en goed werkgeverschap staan aan de basis van een duurzame bedrijfsvoering. Maar als consultancybedrijf kunnen we onze positieve impact vooral vergroten door andere bedrijven te helpen verduurzamen.

Die verduurzaming gaat vaak gepaard met een verandering van het gehele systeem of business model (wat wij systemic change noemen). Het uitbreiden van mijn expertise op dat vlak is een belangrijk persoonlijk ontwikkeldoel. Ik wil die expertise het liefst inzetten bij zo veel mogelijk bedrijven, dus daarbij hoort dat ik kansen beter wil kunnen herkennen.”

Alle opdrachten gerelateerd aan SDG’s

Deze persoonlijke doelen sluiten naadloos aan bij de belangrijkste bedrijfsbrede ambitie van Been Management Consulting. Malou: “Vanaf 2024 willen we enkel projecten uitvoeren die gerelateerd zijn aan de SDG-doelstellingen van onze klanten. Wij zijn pas écht duurzaam als ons eigen business model op duurzaamheid gestoeld is. Als consultancybedrijf begint een betere wereld voor een belangrijk deel dus bij onze klanten.”

Lees verder over werken bij Been Management Consulting. Of bekijk direct de vacature voor manager (consultant).

Wellicht vind je dit ook interessant

Xpedition4-invitation-zonder-tekst-linksonder-uitgelicht

Monthly event: Xpedition to the source

We organize a monthly, one-hour round table meeting of global leaders, exchanging their views on a strategic theme. We call this sequel ‘Xpedition to the Source’. The Purpose This world is rapidly changing, and many…

Lees verder »

Voorkant_Systemic-Change-boek_uitgelicht

Kunnen we dansen op de maan? Overleven door systemic change!

Over het boek Bedrijven hebben vaak een Plan B, maar dat fenomeen kennen we als aarde niet. Er is geen Planeet B. We moeten het doen met de planeet die we hebben. En om te…

Lees verder »

Malou werkt als consultant bij Been Management Consulting

“Een duurzamere wereld via onze klanten”

“Wij maken pas écht impact als we onze klanten helpen te verduurzamen.” Aan het woord is Malou Bok, manager bij Been Management Consulting. Malou begon drie jaar geleden als consultant en specialiseerde zich in transformatiemanagement…

Lees verder »

Meer weten?

Roel Beentjes - Been Management Consulting