De visie van Roel Beentjes

8 jaar geleden richtte je Been Management Consulting op. Wat was jouw visie toen?
Groei en ontwikkeling is eigenlijk altijd één van mijn uitgangspunten geweest. Dat betekent dat naarmate ik mijzelf meer ontwikkelde, mijn doelstellingen ook meegroeiden. Toen ik mijn studie nominaal had afgemaakt, had ik, in tegenstelling tot veel andere jaargenoten, niet het idee om ondernemer te worden. Ik zag mijzelf eerder als leidinggevende in een supply chain omgeving.

Pas later, eigenlijk op het moment waarop ik een belangrijke stap kon maken en partner kon worden bij het adviesbureau waar ik toentertijd werkte, merkte ik dat mijn gedachten over het ondernemerschap waren veranderd. Ik voelde de uitdaging van een steilere leercurve en zag de grotere persoonlijke ontwikkelmogelijkheden. Om die reden ben ik Been Management Consulting gestart.

Kun je iets vertellen over de ontwikkeling van jouw visie voor Been Management Consulting?
Toen ik startte had ik nog niet duidelijk voor mijzelf wat mijn visie was voor Been Management Consulting. Een droom had ik wel en de intentie was zeker om samen met anderen het bedrijf te laten groeien, dus heb ik bewust nagedacht over wat daarvoor van belang is. De eerste 2 jaar ben ik echter vooral zoekende geweest. Ik heb bij andere ondernemers advies en kennis ingewonnen en ik ben door hen gecoacht. Uiteindelijk is ondernemerschap geen vak op school en was en is het een grote leerervaring.

De basis is altijd persoonlijke groei en ontwikkeling voor mijzelf en de mensen met wie ik samenwerk gebleven. Vrijheid is ook van groot belang om het bedrijf te kunnen verzelfstandigen. Deze visie is cruciaal voor de opbouw van de organisatie. Wij zijn een coöperatie, waarin de groei en ontwikkeling van de medewerkers en haar leden van belang is. Zij zijn de basis voor ons resultaat. Hun groei en verzelfstandiging geeft ongelooflijk veel energie.

Waarom is deze visie belangrijk in jouw werkzaamheden?

De resultaten van de visie zijn de besluiten die we vandaag nemen, om morgen weer dichterbij onze doelstellingen te komen. Daarnaast geeft een duidelijke visie de mogelijkheid om je team en andere mensen mee te nemen in de samenwerking. De moeilijkheid hierin is de balans te vinden tussen sturen en vrijheid geven. Dat laatste is belangrijk, omdat we vooral met mensen werken, die creativiteit, vernieuwing en de vrijheid nodig hebben om zichzelf te ontwikkelen. Het is belangrijk om hen en hun kwaliteiten zo efficiënt mogelijk in te zetten en zodoende samen het volledige potentieel te benutten. Mij heeft het ‘zelf kunnen bepalen’ veel kennis en ervaring gebracht. Gewoon doen, vallen en weer opstaan, heeft mij mijn grootste lessen gegeven.

Wat is jouw grootste uitdaging bij het tot uitvoer brengen van deze visie?

Dat heeft met mijn laatste opmerking te maken. De balans tussen sturing en vrijheid en iedereen zijn eigen fouten laten maken, datgene waar je uiteindelijk het meest van leert. Dat doe ik door te starten met het duidelijk maken van de verwachtingen; met vrijheid komt gelijktijdig ook het aspect van verantwoordelijkheid. Het gesprek aangaan en in confronterende zin duidelijk zijn, als verwachtingen niet uitkomen of uit dreigen te komen, vind ik moeilijk.

Hoe zie je de toekomst?
Graag zou ik het netwerkmodel, waarbij we met een vaste kern van medewerkers en met een flexibele schil van zelfstandigen werken, gezamenlijk verder willen uitbouwen. Het is een ongelooflijk mooi model, waarbinnen samengestelde teams weer samenwerken op de verschillende onderdelen van strategie executie. Een voorbeeld van een win-win aanpak. Ook, en dat is misschien wel mijn belangrijkste doel, zou ik het bedrijf, en dus ook haar medewerkers, graag verder willen verzelfstandigen. Ik zou ervoor willen zorgen dat er minder sturing nodig is.
Mijn visie blijft voor de toekomst dan ook ongewijzigd, want om dat alles met elkaar te bereiken, zullen we moeten blijven investeren in groei en ontwikkeling op ieder vlak.

Meer weten?

Learn more? Please contact Roel Beentjes op 06-20 99 67 53 of mail naar roel.beentjes@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Jeroen Janssen OLVG

Het verhaal van het OLVG

Zoals op veel plekken de zorg moet er ook op de MDL-poli (maag, darm en lever, red.) van het OLVG veel gebeuren met weinig mensen. MDL-arts Jeroen Jansen wil, samen met zijn collega Margien Seinen,…

Lees verder »

Ontmoet onze people & culture manager Tosca Spee

People & culture manager Tosca Spee noemen we ook wel de lijm van ons bedrijf. Voor kandidaten is zij het eerste gezicht van Been Management Consulting. Hoe omschrijft zij onze people & culture? Welke rol…

Lees verder »

abbvie

Het verhaal van AbbVie

Vergrijzing, oplopende kosten, personeelstekorten. De Nederlandse zorg staat voor grote uitdagingen. Hoe kunnen farmaceuten bijdragen aan het toekomstbestendig maken van het zorgsysteem? We spreken Tim Rombouts en Thomas Vedder van het Healthcare Innovation Team van…

Lees verder »