De energietransitie: kost het geld of levert het geld op?
Tijdens ons Energie Event was dat één van de centrale vraagstukken. Vanwaar deze vraag? Uit het dagelijks nieuws lijkt nog weleens naar voren te komen dat de energietransitie vooral geld kost. Zo maakte het Planbureau voor de Leefomgeving afgelopen zomer nog bekend dat een verduurzaming van je woning een terugverdientijd van meer dan 30 jaar heeft.
Desondanks ben ik ervan overtuigd dat de energietransitie geld gaat opleveren. Want laten we niet vergeten dat voordelige wind- en zonne-energie allang geen alternatieve energievormen meer zijn. Sterker nog, voor twee derde van de wereldpopulatie zijn dit de goedkoopste energiebronnen. Is verduurzaming dan echt zo kostbaar?
Aan de schaal ligt het niet
Het grote verschil tussen deze twee ‘voorbeelden’: het eerste is kleinschalig en betreft je eigen huis. Het tweede is grootschalig en betreft energieparken. Maakt schaal dus het verschil? Nee. Het verschil is dat bij vergelijkingen tussen enerzijds gas- en kolencentrales en anderzijds wind- en zonneparken, de infrastructurele investeringen zoals de aanleg van kabels buiten beschouwing worden gelaten. Dat betekent: als je naar het gehele plaatje kijkt, is de terugverdientijd ook bij energieparken langer.
Wind en zon zijn prachtige gratis energiebronnen, maar vergen wél een initiële investering voor de aanleg van infrastructuur. Kortom, een investering vandaag levert pas over een aantal jaar een groot voordeel op. De energietransitie levert op termijn geld op, zeker als we milieu- en gezondheidseffecten meenemen. En wat bleek? Bijna 80% van de participanten van ons Energie Event is het daarmee eens.
Paradigmaverschuiving en alternatieve financieringsmodellen
Om opbrengsten te verkrijgen op de lange termijn, zijn op de korte termijn hoge investeringen nodig. Ondernemer Ruud Koornstra voegde daar op ons Energie Event aan toe: “Denken in gezondheids- en milieuwinst vergt een paradigmaverschuiving. Vergelijk het met het verschil tussen ‘voorkomen dat mensen ziek worden’ en ‘mensen helpen genezen’.”
Koornstra: “De meeste consumenten kunnen niet zomaar tienduizenden euro’s uit hun mouw schudden voor de verduurzaming van hun huis. We moeten streven naar een circulaire wereld gebaseerd op services. Consumenten zouden zonnepanelen en warmtepompen moeten huren, niet kopen. En daarmee maken we verduurzaming tegelijkertijd haalbaar voor veel consumenten.”
Duurzaamheidsexpert Arthur van Wylick denkt dat we te maken hebben met een investeringspiek nu, die leidt tot gratis stroom in de toekomst. Hij pleit ervoor dat ons financieringsmodel op de schop gaat. “Investeringen vertalen zich terug in jaarlijkse kosten, namelijk: afschrijvingen. Als we nu eens niet-lineair afschrijven (dus ieder jaar hetzelfde bedrag, MP), maar de afschrijving jaarlijks laten oplopen, dan komen de kosten dichter bij de opbrengsten te liggen.”
Bekijk het gesprek en deel je mening
Wil je weten wat onze sprekers nog meer te zeggen hebben over dit onderwerp? Kijk dan naar thema 4 van ons Energie Event. Onze visie op duurzame energie kun je hier lezen. Uiteraard hoor ik graag je mening over dit thema!
Meer weten?
Wellicht vind je dit ook interessant
Impact Report 2022
2022, wat een jaar. Ons eerste volle jaar als B Corp. Transparant zijn over onze prestaties op milieu en sociaal vlak is onderdeel van ons B Corp-schap. Download nu ons (Engelstalige) impact report 2022: Terug…
Het verhaal van het OLVG
Zoals op veel plekken de zorg moet er ook op de MDL-poli (maag, darm en lever, red.) van het OLVG veel gebeuren met weinig mensen. MDL-arts Jeroen Jansen wil, samen met zijn collega Margien Seinen,…
Ontmoet onze people & culture manager Tosca Spee
People & culture manager Tosca Spee noemen we ook wel de lijm van ons bedrijf. Voor kandidaten is zij het eerste gezicht van Been Management Consulting. Hoe omschrijft zij onze people & culture? Welke rol…