De energietransitie: kost het geld of levert het geld op?

Tijdens ons Energie Event was dat één van de centrale vraagstukken. Vanwaar deze vraag? Uit het dagelijks nieuws lijkt nog weleens naar voren te komen dat de energietransitie vooral geld kost. Zo maakte het Planbureau voor de Leefomgeving afgelopen zomer nog bekend dat een verduurzaming van je woning een terugverdientijd van meer dan 30 jaar heeft.

Desondanks ben ik ervan overtuigd dat de energietransitie geld gaat opleveren. Want laten we niet vergeten dat voordelige wind- en zonne-energie allang geen alternatieve energievormen meer zijn. Sterker nog, voor twee derde van de wereldpopulatie zijn dit de goedkoopste energiebronnen. Is verduurzaming dan echt zo kostbaar?

Aan de schaal ligt het niet

Het grote verschil tussen deze twee ‘voorbeelden’: het eerste is kleinschalig en betreft je eigen huis. Het tweede is grootschalig en betreft energieparken. Maakt schaal dus het verschil? Nee. Het verschil is dat bij vergelijkingen tussen enerzijds gas- en kolencentrales en anderzijds wind- en zonneparken, de infrastructurele investeringen zoals de aanleg van kabels buiten beschouwing worden gelaten. Dat betekent: als je naar het gehele plaatje kijkt, is de terugverdientijd ook bij energieparken langer.

Wind en zon zijn prachtige gratis energiebronnen, maar vergen wél een initiële investering voor de aanleg van infrastructuur. Kortom, een investering vandaag levert pas over een aantal jaar een groot voordeel op. De energietransitie levert op termijn geld op, zeker als we milieu- en gezondheidseffecten meenemen. En wat bleek? Bijna 80% van de participanten van ons Energie Event is het daarmee eens.

Paradigmaverschuiving en alternatieve financieringsmodellen

Om opbrengsten te verkrijgen op de lange termijn, zijn op de korte termijn hoge investeringen nodig. Ondernemer Ruud Koornstra voegde daar op ons Energie Event aan toe: “Denken in gezondheids- en milieuwinst vergt een paradigmaverschuiving. Vergelijk het met het verschil tussen ‘voorkomen dat mensen ziek worden’ en ‘mensen helpen genezen’.”

Koornstra: “De meeste consumenten kunnen niet zomaar tienduizenden euro’s uit hun mouw schudden voor de verduurzaming van hun huis. We moeten streven naar een circulaire wereld gebaseerd op services. Consumenten zouden zonnepanelen en warmtepompen moeten huren, niet kopen. En daarmee maken we verduurzaming tegelijkertijd haalbaar voor veel consumenten.”

Duurzaamheidsexpert Arthur van Wylick denkt dat we te maken hebben met een investeringspiek nu, die leidt tot gratis stroom in de toekomst. Hij pleit ervoor dat ons financieringsmodel op de schop gaat. “Investeringen vertalen zich terug in jaarlijkse kosten, namelijk: afschrijvingen. Als we nu eens niet-lineair afschrijven (dus ieder jaar hetzelfde bedrag, MP), maar de afschrijving jaarlijks laten oplopen, dan komen de kosten dichter bij de opbrengsten te liggen.”

Bekijk het gesprek en deel je mening

Wil je weten wat onze sprekers nog meer te zeggen hebben over dit onderwerp? Kijk dan naar thema 4 van ons Energie Event. Onze visie op duurzame energie kun je hier lezen. Uiteraard hoor ik graag je mening over dit thema!
Meer weten?

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Doelgericht werken aan de energietransitie

Het verhaal van Enexis Netbeheer Enexis Netbeheer speelt als regionale netbeheerder een sleutelrol in de energietransitie. Verantwoordelijk voor Noord-Oost en Zuid-Nederland ligt er een enorme uitdaging voor: het net klaarmaken voor duurzame, volatiele energiebronnen en…

Lees verder »

Xpedition to the Source #8

Xpedition to the Source #8

Onze achtste editie van Xpedition to the Source ging helemaal over de gezondheid en gezondheidszorg. Het thema was ‘our unsustainable healthcare system’. De bevolking wordt ouder, de zorgkosten stijgen harder dan ons nationaal inkomen en…

Lees verder »

Been Management Consulting kiest Net4Kids als goede-doelen-partner

Teruggeven aan de maatschappij, dat vinden we bij Been Management Consulting belangrijk. Via vrijwilligerswerk dat onze mensen ‘onder werktijd’ doen, zoals met ouderen wandelen en meehelpen bij de voedselbank. Vanaf dit jaar maken we dat…

Lees verder »