De energietransitie kan niet zonder ketensamenwerking

Tussen de verschillende partijen in het huidige energienetwerk bestaat een sterke onderlinge afhankelijkheid; er zijn er maar weinig die alle gevraagde rollen en vaardigheden in de waardeketen kunnen invullen. De letterlijke kabels en leidingen van producenten naar eindgebruikers maken dit extra duidelijk. Al deze spelers dienen hun vaardigheden en toegevoegde waarde dus in meer of mindere mate op elkaar af te stemmen.

De energietransitie

Nu staat de energiesector en al haar klanten een grote verandering te wachten. Klanten met hun zonnepanelen worden ineens producenten, de diversiteit van energiepartijen neem toe, energienetwerken moeten decentraliseren, de toekomst van de wettelijk vastgelegde taken en rollen van netbeheerders is onzeker, en de technologische mogelijkheden worden steeds groter. Allemaal factoren die spelen binnen de grotere beweging die we de energietransitie hebben gedoopt.

Samenwerken is complex…

De onderlinge afhankelijkheid van spelers maakt het per definitie complexer om met deze veranderingen om te gaan. Hoe meer partijen, hoe meer mensen en hoe ingewikkelder de onderlinge afstemming. Daarom zien we dit ook als één van de uitdagingen in de realisatie van de energietransitie.

Energietransitie-ketensamenwerking-customer-journey-been-management-consulting

…maar wel de sleutel tot succes

Maar wanneer we deze gedachte omdraaien komen we uit op ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’. Juist het feit van de grote onderlinge verbondenheid tussen spelers zou een enorme drijfveer moeten zijn om elkaar op te zoeken en samen aan de slag te gaan. Circulair denken vraagt per definitie om een integrale aanpak over de gehele waardeketen, en het begrip ‘ketenefficiency’ is niet voor niets opgenomen in de Meerjarenafspraken energie-efficiëntie vanuit het ministerie van Economische Zaken.

Bovendien is samenwerken het enige logische om te doen vanuit meerdere perspectieven: het gebruikmaken van elkaars vaardigheden en daarmee het kunnen focussen op je eigen sterktes, het delen van middelen, risico’s, en data, het vergroten van impact en snelheid – we hebben een klimaatakkoord dus we hebben haast! – en last but not least: vanuit de business case.

Begin bij de klant

De business case valt of staat, niet geheel onbelangrijk, meestal met de klant die je kunt bedienen. En de moderne klant wil ‘energie als een service’: een one-stop shop voor al zijn of haar energiegerelateerde vragen en behoeften. Van isolatie tot (terug)levering, van laadpaal tot zonnepanelen en van elektriciteit tot inzicht en advies.

Omdat het realiseren van ketensamenwerking complex is (het leunt namelijk geheel op vertrouwen, transparantie, een win-win, begrip van en empathie voor elkaars belangen en een proces van gezamenlijke meerwaardecreatie) is de klant vaak een ideaal startpunt. Daar doe je het tenslotte voor, dat is jouw boterham. Het wordt makkelijker om onze ambities en belangen op elkaar af te stemmen als we dit bekijken vanuit het perspectief van de klant.

De klantreis of customer journey

Een van de manieren om dit goed te doen is het in kaart brengen van de klantreis of customer journey. Dit is een methode waarmee je als organisatie zicht krijgt op de wensen van je klant, het klantpad door de keten, gegevensstromen, aanspreekpunten en barrières. Op basis van deze inzichten kunnen samenwerkende partijen zicht krijgen op hun exacte onderliggende verbondenheid, de overlap in hun ambities en het verbeterpotentieel.

Bij Been Management Consulting hebben we uitgebreide ervaring met het in kaart brengen van je klantreis met als doel verbeterpotentieel te identificeren en vooral te realiseren. Maak dus de klant weer koning en onderzoek samen met ons de voordelen van ketensamenwerking. Wij staan je graag bij met raad en daad!

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten?

Wil je meer weten over het bouwen van coalities, of het opzetten van samenwerkingen om veranderingen te realiseren? Neem dan contact op met Keswin via keswin.corporaal@beenmc.com.

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Impact 2022

Impact Report 2022

2022, wat een jaar. Ons eerste volle jaar als B Corp. Transparant zijn over onze prestaties op milieu en sociaal vlak is onderdeel van ons B Corp-schap. Download nu ons (Engelstalige) impact report 2022: Terug…

Lees verder »

Jeroen Janssen OLVG

Het verhaal van het OLVG

Zoals op veel plekken de zorg moet er ook op de MDL-poli (maag, darm en lever, red.) van het OLVG veel gebeuren met weinig mensen. MDL-arts Jeroen Jansen wil, samen met zijn collega Margien Seinen,…

Lees verder »

Ontmoet onze people & culture manager Tosca Spee

People & culture manager Tosca Spee noemen we ook wel de lijm van ons bedrijf. Voor kandidaten is zij het eerste gezicht van Been Management Consulting. Hoe omschrijft zij onze people & culture? Welke rol…

Lees verder »