Corporate Strategy & Execution Forum Amsterdam: 5 key take aways

Op 7 en 8 april vond het Corporate Strategy & Execution Forum in Amsterdam plaats. Het event werd bezocht door een internationaal gezelschap bestaande uit bestuurders en senior managers van gerenommeerde organisaties zoals Siemens, UBS, De Kuyper Royal Distilleries, T-Systems en LibertyGlobal. Interessante sprekers deelden hun visie, praktijkervaringen en learnings.

Dit zijn onze 5 key take aways aangevuld met eigen ervaringen:

1. Visie van succes geeft niet alleen richting, het creëert tevens commitment en focus

Door het creëren van een visie van succes, deze consistent uit te dragen en te communiceren werken teams aan een gemeenschappelijke visie en doel. Begin with the end in mind.

2. Leiderschap gaat niet over de organisatiepositie maar over authentieke leiderschapsvaardigheden van alle betrokkenen

Verandertrajecten en transformaties zijn vaak complex en vergen veel doorzettingsvermogen om vastgeroeste gewoontes te doorbreken. Om dit te realiseren is leiderschap van betrokkenen op ieder organisatieniveau nodig. Belangrijke eigenschappen die je dient uit te dragen zijn (geïnspireerd op “5 dimensies van leiderschap”, Kouzes and Posner):

 • Daag uit en stimuleer teams om problemen gezamenlijk proactief op te lossen. Stimuleer je teams obstakels weg te nemen zelfs wanneer de uitkomsten onzeker zijn.
 • Draag de visie van succes uit. Je hebt een toekomstvisie, creëert een ideaal en communiceert het eindresultaat.
 • Geef feedback en je staat open feedback te ontvangen. Je creëert een omgeving waar je feedback durft te geven en te ontvangen.
 • Je toont voorbeeldgedrag, draagt de organisatie waarden uit en handelt hiernaar.
 • Vier succes en je moedigt anderen aan. Je geeft kleine positieve gebaren (bijv. schouderklopje) en publieke erkenning. Succes vier je niet alleen aan het einde van het project. Je viert van tussentijdse resultaten (bijv. mijlpalen) om je team betrokken te houden.

3. Door Executie van strategie vanuit een Operational Excellence perspectief te benaderen vergroot je de controle en transparantie op huidige status en voortgang

90% van de strategisch initiatieven falen (Kaplan & Norton), 70% van alle verander trajecten gaan mis (Kotter) en 40-60% van de plannen zijn niet vertaald naar acties of acties worden niet opgevolgd. Om je strategische ambities te realiseren is het noodzakelijk dat je:

 1. Strategische ambities vertaald naar strategische thema’s en doelstellingen
 2. Projecten definieert die bijdragen aan de realisatie van je strategische doelen
 3. Projecten opdeelt in specifieke mijlpalen en deliverables
 4. Deliverables vertaalt naar acties op week- of dag niveau

Hierbij volg je voortgang kort cyclisch op zodat je in staat bent de strategische ambities op tijd en volledig te realiseren.

4. Disruptieve innovatie is een feit, belangrijk is dat je dit als organisatie faciliteert

Siemens en Nets hebben een ecosysteem gecreëerd zodat ze beter in staat zijn in te spelen op innovatieve disrupties. Belangrijkste leerpunten zijn:

 • Reductie time to market

Siemens heeft drie verschillende “ventures”ingericht zodat ze snel kunnen
inspelen op veranderingen in de markt:

 1. Technology to Business: systematisch nieuwe en relevante start-ups identificeren en verbinden aan Siemens.
 2. Siemens Novel Businesses: indien een innovatieve disruptie niet past met de huidige strategie maar voldoende potentie heeft start Siemens een start-up op. Zodra deze start up en innovatie doorontwikkeld is, besluit Siemens of ze de start-up als zelfstandige organisatie voortzetten of dat ze deze integreren.
 3. Siemens Technology Accelerator (STA): dit betreft de meer “traditionele R&D” benadering. Siemens onderzoekt of ze Siemens technologieën kunnen vercommercialiseren.
 • Doordat technologische ontwikkelingen zich snel opvolgen en first mover advantage belangrijk is zijn producten / services vaak niet uit ontwikkeld. Hierbij dat je gebreken snel kunt oplossen en je huidige producten / services continue verbeterd.
 • Start klein en gedraag je als Lean Start Up. Test en probeer, leer en test en probeer opnieuw.

5. Eerste resultaten Strategie – Executie benchmark: organisaties zijn sterk in het neerzetten van visie en toekomstbeeld maar vertaling en executie is ondermaats

been management consulting heeft de eerste inzichten en uitkomsten gepresenteerd van een internationale benchmark studie op het gebied van Strategie Executie. Het onderzoek is gebaseerd op het proces van strategie-executie enerzijds en de fundamenten van strategie executie anderzijds; en over hoe die elementen zich tot elkaar verhouden. Eerste resultaten zijn veelbelovend. Die tonen onder meer aan dat de meeste organisaties weliswaar sterk zijn in het neerzetten van een visie en een toekomstbeeld van de organisatie, maar dat het vertalen van dat toekomstbeeld naar de persoonlijke ontwikkeling en groei van medewerkers ondermaats is. Neem contact met ons op als je meer wilt weten over de benchmark. Indien je wilt deelnemen, klik dan hier.

benchmark framework been mc

Meer weten?

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

De magie van samenwerken aan duurzaamheid

Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…

Lees verder »

B for Good Leaders Summit

Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen

Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…

Lees verder »

Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam

Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…

Lees verder »