Roderick Oe over ‘het andere veranderen’ van Been Management Consulting
‘Het andere veranderen’ past perfect bij manager Roderick Oe. Onze slogan en werkwijze staan voor een ‘andere’ aanpak, maar wat is dat precies? Roderick legt het graag uit. “In de klassieke consultancy razen consultants door een bedrijf heen, bijvoorbeeld om snel een nieuw managementsysteem in te voeren. Bij Been kijken we ook naar de menselijke kant van de verandering. Dus hoe je mensen meekrijgt bij veranderingen. Die uitgesproken visie vind ik heel mooi.”
Been Management Consulting werkt veel met het ‘head en heart’-model. Kun je dat model uitleggen?
Ons head en heart-model bestaat in feite uit twee draaiknoppen. Hiermee stemmen we onze aanpak per opdrachtgever af. Soms heeft een opdrachtgever bedrijfsmatige ondersteuning nodig, de ‘head’ kant van het model. En soms zijn de systemen of processen al goed ingericht, maar kan een organisatie er nog niet mee omgaan. Dan geef je trainingen en andere vormen van menselijke ondersteuning. Dat is de ‘heart’ kant.
In de eerste plaats luisteren en kijken we altijd goed als we voor het eerst met een bedrijf gaan praten. We schrijven onze voorstellen ook in goed overleg met de opdrachtgever. Samen stellen we vast waar het knelpunt zit. Zo krijg je overeenstemming over de problemen en behoeftes. Blijken ze te werken met inefficiënte processen? Dan begin je daar. En werken de processen in principe goed, maar werken medewerkers niet goed samen? Dan kom je uit bij heart en moet je mensen meenemen in wat je hebt ontwikkeld. Uiteindelijk is het altijd een combinatie van head en hart.
Kun je een voorbeeld geven?
Eén van mijn opdrachtgevers is een farmaceut die wereldwijd actief is. Zij willen in alle landen de processen uniformeren. Aan de ‘head’ kant hoef je de nieuwe organisatiestructuur in principe maar één keer te ontwikkelen, maar je moet alle mensen in alle landen meekrijgen. Overleg is dan heel belangrijk. Ik kan wel bedenken in welke landen we de mensen als eerste gaan informeren en trainen, maar die opdrachtgever zit op dat gebied altijd beter in de materie. Misschien stel ik voor om te beginnen in het Verenigd Koninkrijk, maar blijken ze daar in een reorganisatie te zitten.
“De sleutel tot succesvolle consultancy zit voornamelijk in het menselijke aspect van het werk.”
Wat belangrijk is, is draagvlak creëren voor je eigen voorstellen. Je moet mensen meenemen tijdens het ontwikkelen van je aanpak. Wij schrijven vanuit onze expertise de basis voor een passend voorstel, en de opdrachtgever zorgt voor de nuances en details. Daardoor krijg je een aanpak die werkt.
Wat is volgens jou dé taak van een consultant?
In mijn visie moet je als consultant altijd samenwerken met mensen uit de organisatie. Zij kennen het bedrijf en weten waar het in de dagelijkse praktijk aan schort. Als consultant breng je aanvullende kennis, methodieken en inzichten. Aan de oppervlakte van een consultancy project liggen de nieuwe managementsystemen, processen en mooie presentaties. Maar in mijn beleving draait het vooral om het meekrijgen van de mensen. Hiervoor moet je opdrachtgevers begeleiden, coachen en uitdagen.
Zijn in de consultancy analyses, presentaties en dashboards dan niet belangrijk?
In tegendeel, in mijn ogen zijn het essentiële onderdelen van het ‘wapenarsenaal’ dat een consultant moet aanwenden succesvol te zijn. Ik ben er alleen ook van overtuigd dat je de cruciale laatste procenten pakt door begeleiding en de zachte kant. Maar aan de andere kant kan ik natuurlijk alleen iemand begeleiden als we eerst bijvoorbeeld een nieuwe organisatiestructuur of een nieuw proces hebben bedacht.
Hoe zorg je ervoor dat een organisatie zelf aan de slag gaat?
Ik werk volgens het principe van voordoen, meedoen en laten doen. Aan het begin van een project doe ik eerst veel zelf. Bijvoorbeeld zelf een overleg voorzitten of zelf rapportages uitdraaien. De manager kijkt dan mee en stelt vragen. Geleidelijk aan gaat hij of zij steeds meer meedoen. Daarna geef ik het stuur over en ben ík degene die meekijkt. Op het einde geef ik alleen nog maar tips vanaf de zijlijn.
Ik vergelijk het weleens met het werk van een sportcoach. Als ik een opdrachtgever coach, ben ik de coach van het team. De overleggen over de veranderinitiatieven zijn de trainingen, de dagelijkse uitvoering van de veranderinitiatieven zijn de wedstrijden. Het uiteindelijke doel is dat de opdrachtgever het zelfstandig kan. Noem het de leerling die de meester verslaat.
Wil je meer weten over de aanpak van Been Management Consulting? Neem dan contact op met Roderick Oe (+316 2423 2535, LinkedIn). Of bel ons team van Been Management Consulting op +31 (0)20 760 2150.
Meer weten?
Neem contact op met Roderick Oe via roderick.oe@beenmc.com
Wellicht vind je dit ook interessant
De magie van samenwerken aan duurzaamheid
Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…
Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen
Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…
Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam
Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…