B Corp Summit 2021, onze inzichten

Als kersverse B Corp, mochten we meteen de European B Corp Summit 2021 bijwonen op 24 en 25 November. Het is een jaarlijkse bijeenkomst van de gemeenschap van Certified B Corporations, waarin zij ervaringen en ideeën uitswisselen om aan een meer inclusieve en duurzame economie te bouwen. Het thema van dit jaar: The Power of Collective Action. Consultant Malou Bok en onze HR Manager Tosca Spee waren erbij – digitaal dan he – en doen verslag. Wat nemen zij mee uit deze tweedaagse?

What vond je van deze summit?

Malou: “Het afgelopen jaar was ik al betrokken bij het B Corp certificeringsproces voor Been Management Consulting. Om dan nu officieel deel uit te maken van de B Corp gemeenschap is echt geweldig. Tijdens de summit vond ik het verhaal van Judith Joan Walker, de COO van African Clean Energy, erg inspirerend. Hoe zij de Business Impact Assessment in het hart van de bedrijfsvoering zetten en echt integreren in hun dagelijks werk en aansturing. Dat doen we bij Been Management Consulting ook en dit zorgt ervoor dat we steeds onze impact blijven vergroten.”

Tosca: “Ik vond de verhalen van Tony’s Chocolonely en Organic Basics erg interessant. Het ging over het effect van een B Corp zijn op je werknemers. Ze spraken over de voordelen van het werken bij een B Corp; al die passie en motivatie een gemeenschappelijk, hoger doel teweeg kan brengen. Maar ze waren ook eerlijk over de nadelen van het werken van zo’n organisatie. Want als iedereen zo gepassioneerd is, wanneer houdt het werk eens op?”

Hoe vinden jullie het zelf om voor een B Corp te werken?

Malou: “Als consultant vind ik transformatieprocessen heel interessant. Dus om onderdeel uit te maken van onze eigen transformatie richting B Corp was al heel tof. Maar ik moet zeggen, nu ik al die andere B Corps heb ontmoet, voel ik ook echt dat we onderdeel zijn van een grotere beweging. En dan ben ik erg trots!”

Tosca: “Het voegt ook echt wat toe als werkgever. Als HR Manager, denk ik dat een B Corp zijn veel toegevoegde waarde heeft, bijvoorbeeld in het werven van jonge mensen. Deze generatie is kritisch en wil graag hun talent inzetten voor bedrijven die positieve impact maken. Ook denk ik dat het onze projecten interessanter maakt, want je kijkt ook altijd naar de planeet en de gemeenschap, niet alleen wat goed is voor het bedrijf zelf. Dat maakt het extra uitdagend.”

Wat vind je van het thema van de summit, The Power of Collective Action?

Malou: “Er zit zeker een hoop kracht in de B Corp beweging, We kunnen leren van de besten, zoals African Clean Energy, en elkaar steeds uitdagen om het beter te doen.”

Tosca: “Eens, onderdeel zijn van een groter geheel geeft veel energie!”

Dankjewel Tosca en Malou!

Meer weten?

Neem dan snel contact op met Malou Bok via
malou.bok@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

B Corp Been Management Consulting

HURRAY! 1 year B Corp

Time flies … one year ago we received our B Corp certification! Becoming part of a global movement of companies that use business as a force for good. Joining 6,000+ companies, including Patagonia, Tony’s Chocolonely,…

Lees verder »

Leen-zevenbergen-transitie-sdg-been-management-consulting

De ups en downs van de duurzaamheidsbeweging

Deze zomer zette zorgde een artikel in Het Financieele Dagblad voor heel wat commotie in de B Corp beweging – een gemeenschap van meer dan 5.000 duurzame en sociale ondernemingen. Zijn de eisen voor het…

Lees verder »

Made with Maude

Het verhaal van Made with Maude

Thirsty for change, dat is ondernemer Maud Kleuskens. Haar startup wil gelijkheid bevorderen en vrouwen de kansen bieden die ze verdienen. Haar avontuur start in de wereld van wijn en dat had ze zelf vooraf…

Lees verder »