3 vragen die je helpen bij het begeleiden van organisatieverandering

Na 12 jaar ervaring als change management consultant heb ik veel transformatieprogramma’s begeleid bij internationale organisaties. In deze video deel ik drie kernvragen die ik heel waardevol vind om snel stappen te maken bij verandertrajecten.
  • “Hoe doen jullie dat vandaag de dag?”

Deze vraag stel ik vaak als medewerkers sceptische vragen blijven stellen over het voorgestelde nieuwe proces of de manier van werken. Het is heel begrijpelijk dat er weerstand is en daarom is het zo belangrijk om iedereen mee te nemen in het verhaal en ook input te laten geven.

Na een paar sessies kan een aantal mensen blijven roepen dat het nieuwe proces niet zal werken en dat er allerlei nadelen zijn. Als ik vraag hoe ze het werk nu doen, dan blijkt het huidige proces vaak nog meer houtje touwtje te zijn en komen ze erachter dat de nieuwe situatie zeker voordelen biedt.

Lees meer over onze aanpak bij transformaties.

  • “Hoe vaak komt dat voor?”

Om een nieuw proces te implementeren is het heel belangrijk dat je de experts binnen een bedrijf vraagt om input en feedback. Ik weet van tevoren al wat er dan gaat gebeuren: vaak laten experts graag zien hoeveel ze weten en zwepen ze elkaar op. Voor je het weet worden er zoveel beren op de weg genoemd dat de impact op de manier van werken gigantisch lijkt.

Als je dan vraagt hoe vaak een bepaalde situatie voorkomt, dan blijkt het om twee kleine bestellingen te gaan – altijd van dezelfde klanten en alleen tijdens de kerstperiode. Goed om dus op de ‘common flow’ te focussen en voor de uitzonderingen vinden we zeker een oplossing.

  • “Wat is een voorbeeld van een succesverhaal?”

Als je vraagt wat een voorbeeld is van een succesverhaal, dan vertellen de leiders en medewerkers over een innovatie, verandering, communicatie of iets anders dat goed heeft gewerkt. Het gekozen voorbeeld zegt veel over henzelf en dat ze veranderingen aanvliegen zoals ze ook hun kernactiviteiten aanpakken. Vervolgens sluit je de veranderaanpak aan op de sterke punten van de leiders en de medewerkers.

Zijn ze bijvoorbeeld geïnteresseerd in marketing? Zorg dan dat je communicatie extra sterk is. Het is ook belangrijk om valkuilen te overbruggen. Werk je bijvoorbeeld met risicomijdende financial controllers? Neem ze dan extra mee in het proces.

Stuur jouw reactie op

Ik ben benieuwd of je dit herkent als change manager, consultant of als leider of medewerker binnen een organisatie waar een verandertraject loopt. Heb je vragen, aanvullende ideeën of wil je een keer koffiedrinken om verder te praten over dit artikel of transformatiemanagement in het algemeen? Stuur gerust een mail naar marine.clement@beenmc.com of gebruik onderstaand formulier.

 

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten?

Neem contact op met Marine Clément via marine.clement@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

NOW partners Ecosystem

Announcing a new Alliance: Been Management Consulting + NOW Partners

Scaling up business for good Been Management Consulting and NOW Partners launch a new alliance to support companies in their transitions towards regenerative value creation – doing well by doing good. The two advisory groups…

Lees verder »

Consultancy.nl: Been Management Consulting brengt zorgpodcast uit

Consultancy.nl, het platform voor consultants en consultancy, schrijft over Health Talks. Het artikel gaat in op de verschillende gasten en afleveringen van onze podcast-serie over de zorgtransitie. Wist je dat de populariteit van podcasts blijft…

Lees verder »

Doelgericht werken aan de energietransitie

Het verhaal van Enexis Netbeheer Enexis Netbeheer speelt als regionale netbeheerder een sleutelrol in de energietransitie. Verantwoordelijk voor Noord-Oost en Zuid-Nederland ligt er een enorme uitdaging voor: het net klaarmaken voor duurzame, volatiele energiebronnen en…

Lees verder »