Interview Victor van Tol – Snappcar

Op 3 oktober 2011 begon het: Victor van Tol en Pascal Ontijd startten autodeelbedrijf SnappCar. Victor was al jaren serie-ondernemer, maar nooit eentje met écht een duurzaam hart. Duurzaamheid had voor hem destijds, in alle eerlijkheid, een beetje een “geitenwollensokken-imago”. Victor was vooral bedreven in het bouwen van winstgevende bedrijven. En ijverig bouwen en winst maken – daar was het bij SnappCar in eerste instantie vooral om te doen.  

Airbnb voor auto’s

“Het delen van auto’s bestond destijds al wel in andere landen, maar niet in Nederland”, aldus Victor. De twee oprichters begonnen te werken aan een schaalbaar model om auto’s te delen. “Een soort Airbnb voor auto’s dus. Het leek ons een eenvoudig model, maar in de loop der jaren bleek dat er toch best een boel uitdagingen op onze weg kwamen.”  

Victor van Tol Snappcar 2

SnappCar moest bovendien op eigen benen kunnen staan, en niet afhankelijk zijn van groene subsidies. Victor: “Het idee van een duurzaam bedrijf kwam eigenlijk pas later, toen we ontdekten dat we met SnappCar echt een enorme bijdrage leverden aan systemische verandering van de automarkt.”  

 “Pas na een jaar gingen we het hebben over de waarom-vraag. Waarom doen we dit eigenlijk? Het was eerst “best ‘cool’ wat we deden – het veranderen van de beleving van autobezit. Maar het werd veel groter, we waren verdorie bezig de hele manier van omgaan met auto’s te veranderen.” 

 

“We waren verdorie bezig de hele manier van omgaan met auto’s te veranderen.”  – Victor van Tol, co-founder Snappcar

 
Minder bezit, minder auto’s op de weg

“Het grappige is dat er door het delen van auto’s allerlei nieuwe relaties ontstaan tussen mensen in een wijk. Er zijn zelfs liefdes opgebloeid, Snapp-relaties”, vertelt Victor lachend. Hij vervolgt: “Jonge mensen hechten veel minder aan het in bezit hebben van een dure auto die een groot deel van de dag stilstaat. Anderen willen de kosten van hun auto terugverdienen. Zo zijn er allerlei redenen voor mensen om met SnappCar in zee te gaan.”  

 Victor: “Het belangrijkste doel van SnappCar is inmiddels om veel minder auto’s nodig te hebben, wat automatisch betekent dat er minder nieuwe auto’s geproduceerd hoeven te worden.” 

Systemische verandering van de automarkt

SnappCar zet dus vol in op systemische verandering van de automarkt. Met inmiddels 35 mensen op de loonlijst en één miljoen leden zit de vaart er bij het bedrijf goed in. Gevraagd naar de rol die SDG’s spelen binnen SnappCar, moet Victor even zoeken. “We werken niet expliciet met de SDG’s, maar onze BHAG (Big Hairy Audacious Goal) luidt dat we minder auto’s op de weg willen. Dat kun je heel makkelijk vertalen naar een aantal SDG’s. We zijn overigens wel een B-Corp.” 

Het is duidelijk dat SnappCar niet heel doelbewust hoeft na te denken over duurzaamheid, de SDG’s of systemische verandering. Het werken aan een betere wereld is inherent aan de activiteiten van het bedrijf. Victor: “Het is belangrijk voor SnappCar dat we een changemaker zijn die de wereld ten goede verandert en die vasthoudt aan kernwaarden als ‘dare to choose’, ‘be brutally honest’ en ‘stay foolish’. Want we moeten onszelf niet al te serieus gaan nemen, toch?” 

  

Podcast-tip: Eckhart Tolle

 

Meer weten?

Neem contact op met Marine Clément via marine.clement@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Been Management Consulting kiest Net4Kids als goede-doelen-partner

Teruggeven aan de maatschappij, dat vinden we bij Been Management Consulting belangrijk. Via vrijwilligerswerk dat onze mensen ‘onder werktijd’ doen, zoals met ouderen wandelen en meehelpen bij de voedselbank. Vanaf dit jaar maken we dat…

Lees verder »

Consultancy.nl: Been Management Consulting begeleidt strategie-driedaagse bij NAD

Consultancy.nl, het platform voor consultants en consultancy, schrijft over ons werk bij het Nederlands Astmacentrum Davos (NAD). Hoe hebben wij het centrum geholpen een nieuwe strategie te vormen en weer vooruit te kijken na een…

Lees verder »

Systemic change: we kunnen het niet alleen

Coalitiebouwer Keswin Corporaal vertelt over het belang van coalities om systeemveranderingen voor elkaar te krijgen. Waarom sta je samen sterker? En hoe krijg je zo’n coalitie echt van de grond?   Systemic change: we kunnen…

Lees verder »