Interview Tex Gunning – Leaseplan

Enthousiast en betrokken. Dat is Tex Gunning, CEO van LeasePlan, ten voeten uit. Het typeert ook de manier waarop hij naar de grote uitdagingen en veranderingen van deze tijd kijkt. Hij onderscheidt er vier: het klimaatprobleem, de grote economische en sociale verschillen, de verschuiving van het economische zwaartepunt naar Azië en de digitale revolutie. 

 “Deze enorme ontwikkelingen zijn niet los van elkaar te zien”, stelt Tex. “En er worden ontzettend veel mensen geraakt door deze transformaties.”  

Systemische verandering is noodzaak

Uitdagingen van deze omvang vergen grootscheepse aanpassingen, constateert Tex. “Deze opgaven kunnen we alleen het hoofd bieden door een totale verandering van het huidige systeem. En die systemische verandering kan alleen maar gebeuren als internationale instanties zoals de Verenigde Naties en het bedrijfsleven samenwerken. Maar ook de investeerdersgemeenschap zal moeten veranderen. Dat is overigens al gaande”, zegt Tex. 

Tex Gunning Leaseplan

 Ook LeasePlan, dat actief is in meer dan dertig landen, zet in op verandering. Hoe werkt dat? Tex: “Omdat wij werken in de wereld van mobiliteit hebben we in de eerste plaats te maken met klimaatverandering. In 2017 werd twintig procent van de totale CO2-uitstoot veroorzaakt door transport. Zo’n cijfer spreekt voor zich.” 

 Voor Tex is duidelijk dat LeasePlan het goede voorbeeld moet geven. “Momenteel is honderd procent van onze eigen vloot in Nederland elektrisch, en we gaan ervoor zorgen dat alle voertuigen die bij ons geleased worden elektrisch zijn. Maar dat is niet zo eenvoudig met een vloot van 1,9 miljoen auto’s wereldwijd.” 

 

“Ook Leaseplan is een beetje activistisch.” – Tex Gunning, CEO Leaseplan

 

 Een gezamenlijke inspanning

Daaraan voegt hij toe dat LeasePlan niet zelfstandig kan bepalen of er massaal een overstap naar elektrische auto’s plaatsvindt. “Overheden en andere investeerders moeten meehelpen door te zorgen voor voldoende oplaadsystemen en voldoende groene energie. Daar is nog veel werk te verzetten.” 

 Tex: “LeasePlan is ook best een beetje activistisch. Samen met Land Life Company planten we bomen en we zijn druk bezig om betaalbare elektrische auto’s vanuit China naar Europa te halen.” Van de regering-Biden heeft hij grote verwachtingen: “Wij denken dat ze zullen bijdragen aan de infrastructuur die nodig is voor het vol inzetten op elektrische auto’s.”  

 

SDG’s als richtsnoer

Aan de hand van de SDG’s richt LeasePlan zich op haar bijdrage aan systemische verandering. Tex omarmt de SDG’s dan ook enthousiast: “Vooral SDG nummer 17, die gaat over samenwerking, is cruciaal. Want er is ‘no existence without co-existence’.”  

Hij vervolgt: “LeasePlan draagt bij aan een aantal SDG’s, waaronder die van duurzame steden. In totaal werken we met acht SDG’s die goed aansluiten bij het DNA van LeasePlan. Het hele bedrijf werkt aan holistische waardecreatie. Dat is een fraaie mentale uitdaging.”  

Transparantie

Klanten en investeerders van LeasePlan verwachten totale transparantie, vertelt Tex. “Zolang we met onze duurzaamheidsstrategie dicht bij de kern van het bedrijf blijven, zal dat ons alleen maar succes brengen. Het is duidelijk wat onze klanten verwachten en eisen. Als we daarnaar handelen zijn onze aandeelhouders ook tevreden.” 

 

 

Meer weten?

Neem contact op met Marine Clément via marine.clement@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Ontmoet onze people & culture manager Tosca Spee

People & culture manager Tosca Spee noemen we ook wel de lijm van ons bedrijf. Voor kandidaten is zij het eerste gezicht van Been Management Consulting. Hoe omschrijft zij onze people & culture? Welke rol…

Lees verder »

abbvie

Het verhaal van AbbVie

Vergrijzing, oplopende kosten, personeelstekorten. De Nederlandse zorg staat voor grote uitdagingen. Hoe kunnen farmaceuten bijdragen aan het toekomstbestendig maken van het zorgsysteem? We spreken Tim Rombouts en Thomas Vedder van het Healthcare Innovation Team van…

Lees verder »

Pieter Minnee

Onmoet Pieter Minnee, consultant energietransitie

Pieter Minnee stapte deze herfst over naar Been Management Consulting. Na een mooi traineeship waarin hij MKB-ondernemers hielp verduurzamen, is hij klaar voor de volgende stap: een carrière als management consultant in de energietransitie. Wie…

Lees verder »