Interview Sanne Groenemeijer – Novo Nordisk

Enige trots kan Sanne Groenemeijer niet onderdrukken als je hem vraagt naar de duurzaamheidsstrategie van zijn bedrijf. Sanne, General Manager bij de Nederlandse tak van de Deense farmaceut Novo Nordisk, vertelt: “We sturen expliciet op onze carbon footprint. Novo Nordisk is daarin voorloper. Al onze fabrieken draaien op groene energie, onze hele productie is groen. Ook vanuit mijn eigen functie heb ik duurzame doelstellingen. Voor 2023 moet ons hele wagenpark groen zijn.” 

Groen als voorwaarde om mee te doen

Wat beweegt een farmaceut om sterk in te zetten op een lage CO2-uitstoot? “Het is een logische keuze”, verklaart Sanne. “Duurzaamheid wordt, geheel terecht, steeds nadrukkelijker je license to operate. Zonder aandacht voor het milieu doe je gewoon niet meer mee. Dat zie je ook terug bij tenders, klimaatbeleid wordt een steeds belangrijker onderdeel.”  

Waar veel bedrijven vooral goede sier willen maken met klimaatbeleid, het zogenoemde greenwashing, is Novo Nordisk oprecht en serieus in zijn keuzes. “Sinds 2019 draait onze wereldwijde productie op groene energie, de Deense fabrieken zelfs al tien jaar. Duurzaamheid is onderdeel van onze cultuur. We werken puur vanuit een triple bottom line: mensen, aarde, business.” 

 

Sanne Groenemeijer Novo Nordisk

Een breed begrip van duurzaamheid

Duurzaamheid is veel meer dan alleen je carbon footprint verkleinen. Het begrip wordt steeds breder opgevat. “Van maatschappelijk verantwoord ondernemen bewegen we naar ‘hoe dragen we actief bij aan een beter milieu?’ Dat gaat dus veel verder dan zaken als belasting betalen en goed werkgeverschap. Het is een existentieel vraagstuk waar ik als General Manager handen en voeten aan mag geven.”  

 

“Niet het beste ‘van’ de wereld, maar ‘voor’ de wereld.” – Sanne Groeinemeijer, General Manager Novo Nordisk Nederland

 

Aandacht voor de lange termijn

“We werken als organisatie heel nadrukkelijk met langetermijnperspectieven. Om een beeld te schetsen: tot vorig jaar waren we een one disease company. We richtten ons dus op één ziekte, diabetes in ons geval. Recent hebben we daar obesitas aan toegevoegd. Maar bedenk: de komende tien jaar gaat dat ons geld kosten in plaats van opbrengen. We hoppen dus niet zomaar van specialisme naar specialisme. Met alleen aandeelhoudergedreven kwartaaldoelen redden we het niet meer.” 

Interactie met de klant

Ook de kernactiviteiten van Novo Nordisk zullen veranderen, schat Sanne in. Hij legt uit hoe de productfocus zal verminderen. “Naast het product verwacht ik dat de interactie met de klant steeds centraler komt te staan. Tot op heden was alle innovatie gericht op het product. Daar komt iets bij, namelijk: hoe ziet de relatie met onze klanten eruit? Van overheden tot dokters, patiënten en verzekeraars.” 

“Patiënten zullen een veel grotere rol gaan spelen. Dat noemen wij het engagement model. Dat gaat heel breed. Dat maakt niet alleen de relaties van ons contactpersoon voor artsen van belang, maar ook die van de medewerker die informatiemateriaal toestuurt of de trainer die nascholing geeft. Het zijn alle interacties bij elkaar opgeteld die het succes zullen bepalen.” 

Persoonlijke ambities

Aan Sanne de taak om deze veranderingen te realiseren. Hij beschrijft zijn ambitie: “Ik zou heel graag een onderneming achterlaten die klanten – of dat nou patiënten of dokters zijn – zien als hun voorkeurspartner. Dat vraagt een ander type medewerker, al moet je oppassen met denken dat je mensen de veranderingen niet aankunnen. Dat vind ik juist de uitdaging, mensen helpen bij hun ontwikkeling. Het vraagt zo’n andere manier van doen en denken en ik wil ze graag daarbij ondersteunen.” 

 

Boekentips: John Elkington – Cannibals with Forks

 

Meer weten?

Neem contact op met Marine Clément via marine.clement@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

De magie van samenwerken aan duurzaamheid

Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…

Lees verder »

B for Good Leaders Summit

Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen

Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…

Lees verder »

Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam

Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…

Lees verder »