Interview Roebyem Anders – Sungevity

Roebyem Anders is al vele jaren bezig met duurzame energie en is daarin heel bevlogen. In 2012 was ze medeoprichter van Zonline, en dit zonnepanelenbedrijf fuseerde een paar jaar later met Sungevity uit Californië.  

Roebyem is niet alleen bezig met zonneenergie. Ze werkt namelijk op heel diverse terreinen aan het onder de aandacht brengen van de klimaatcrisis bij een breed publiek. Ook bij kinderen, door haar betrokkenheid bij Stichting Schooldakrevolutie. Deze organisatie rust niet voordat alle Nederlandse kinderen leren ‘op en over’ zonnestroom. “Het is toch vreemd dat geschiedenis een standaard onderdeel van het curriculum is, maar dat het vak toekomst niet bestaat?”       

Roebyem Anders Sungevity2

Groen uit de crisis

Roebyem vindt het hoopgevend om te zien hoe mensen in staat zijn om met elkaar samen te werken aan prachtige oplossingen. Snel, met oog voor elkaar. “Blijkbaar kunnen we beroep doen op anderen om dingen te doen die in het belang zijn van anderen, zoals bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje.”  

Wat Nederland volgens Roebyem nu nodig heeft, is een sterk en visionair leiderschap dat daadkrachtig problemen aanpakt. Het zou volgens haar goed zijn om de klimaatcrisis net zo serieus aan te pakken als de coronacrisis.” 

 

“De klimaatcrisis met dezelfde ernst aanpakken als de coronacrisis.” – Roebyem Anders, co-founder Sungevity

 

Mensen meenemen

Voor de systemic change die voor het klimaat nodig is, vindt Roebyem het belangrijk dat we iedereen aanspreken en meenemen in de verandering. “Dat gebeurt nu nog veel te weinig. Als je mensen op die manier meeneemt, nemen ze de verantwoordelijkheid.” 

“We moeten ook de kans pakken om ons groen uit de crisis te investeren. In Duitsland en Frankrijk zie je dat er gedacht wordt aan een groen herstel na de huidige crisis. Daar leggen ze een link tussen de huidige coronacrisis en de toekomstige, veel grotere klimaatcrisis. We moeten het durven om daar ook flinke bedragen tegenaan te gooien.” 

Zelf werkt Sungevity aan systemic change door om het jaar te rapporteren over de impact die zij maken aan de hand van de Sustainable Development Goals. “Zo maken we verandering concreet en kijken we ook kritisch naar onszelf.” 

SDG’s voor kinderen

Roebyem gaat gepassioneerd verder als ze vertelt over de SDG’s voor kinderen: ”Het is superbelangrijk dat we onze kinderen enthousiast maken over deze doelen. Scholen doen dat niet automatisch en daarom omarmt de Schooldakrevolutie de Junior Global Goals, waarmee kinderen hun school kunnen bevragen.” 

Het dak op

Het mooie van de Junior Goals is dat ze samengaan met de wens van de overheid om scholen duurzamer te maken via de Schooldakrevolutie, een stichting die werkt aan het plaatsen van zonnepanelen op scholen. Roebyem is medeoprichter, samen met onder andere Marjan Minnesma en Feike Sijbesma.  

“De stichting maakte onder andere een dakscan van 6000 scholen. Deze scholen hebben van twee betrokken ministers een brief ontvangen die hen aanspoort om te verduurzamen, door onder andere aan te haken bij de Schooldakrevolutie. We hebben alle hobbels weggenomen voor scholen, inclusief de financiering. Verder hebben we een campagne opgezet ‘Hey School Zeg Ja’, waarbij scholieren in de klas de zonnebril pas afzetten als de school JA zegt tegen zonnestroom. Zo worden scholen letterlijk en figuurlijk van bovenaf en van onderop gedwongen om bezig te zijn met het maken van een betere en schonere wereld.” 

 

Boekentip: Jelmer Mommers – ‘Hoe gaan we dit uitleggen?’

 

Meer weten?

Neem contact op met Marine Clément via marine.clement@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

De magie van samenwerken aan duurzaamheid

Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…

Lees verder »

B for Good Leaders Summit

Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen

Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…

Lees verder »

Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam

Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…

Lees verder »