Interview Peter Vullinghs – Philips

Als er één bedrijf is dat zichzelf de afgelopen jaren opnieuw heeft uitgevonden, dan is het Philips. Van Eindhovense lampenfabrikant via een wereldwijde producent van consumentenelektronica tot hoofdrolspeler in de gezondheidszorg. Peter Vullinghs zag hoe Philips de afgelopen 24 jaar het roer volledig omgooide, en zelf is hij nu verantwoordelijk voor heel Philips in Europa. 

Slim meegroeien

De gezondheidszorg is een groeimarkt. De vraag naar gezondheidszorg blijft namelijk groeien door de vergrijzing en door de groeiende wereldbevolking. Philips speelde en speelt in op die trend door fundamenteel veranderen. Zo werd de lichtdivisie verkocht om maximaal ruimte te maken voor investeringen in de gezondheidszorg. 

 

Peter Vullinghs Philips 2

Nieuwe ontwikkelingen

Peter legt uit hoe ze bij Philips kijken naar de ontwikkelingen in de gezondheidszorg. “De eerste trend is dat de branche meer patiënt-georiënteerd wordt. Vroeger was de arts onze klant, maar in de toekomst staat de individuele patiënt centraal. De patiënt zal zich ook steeds meer als consument gaan gedragen en zich actiever gaan bezighouden met de eigen gezondheid.”  

Wat dat concreet betekent, wordt duidelijk met een vergelijking met de banksector. “Iedereen heeft zijn bankzaken online. Je kunt alles direct inzien en met een druk op de knop een besluit nemen, zoals iets overmaken. Als je de banksector vergelijkt met de gezondheidszorg, dan leeft die laatste in de steentijd. Waar zijn jouw medische gegevens vastgelegd? Waar zijn dan de foto’s van je laatste operatie? Dat soort vragen worden in de toekomst makkelijk inzichtelijk. Het systeem zal daarvoor fundamenteel veranderen.” 

Volgens Peter is de tweede belangrijke trend dat data en informatie een grotere rol gaan spelen in de toekomst. “Mensen willen 24/7 toegang tot hun gegevens. Ze willen zelf de regie houden, dus zelf meten en zelf nadenken over wat goed voor ze is. Daarom gaat IT een grotere rol spelen in gezondheidszorg. Dat betekent veel voor onze organisatie. Wij zijn gewend aan denken in tastbare producten en we gaan juist meer diensten aanbieden. En die diensten moeten bijdragen aan een gezonde en duurzame maatschappij.”

 

“In de toekomst staat de individuele patiënt centraal.” – Peter Vullinghs, General Manager Philips Europe

 

Nieuwe sector, nieuwe concurrentie

De omslag van tastbare producten naar (online) diensten betekent meer dan alleen zelf veranderen. Je concurrentie verandert óók. “Nieuwe concurrenten zijn bijvoorbeeld Google en Apple. Wat ook een uitdaging is, is de juiste kwaliteiten in huis hebben. Steeds meer brengen we data, IT en hardware samen met strategische partnerships. Change management speelt daarin een cruciale rol – hoe krijgen we onze mensen mee in deze systeemverandering.” 

In de praktijk blijkt veranderen niet zo eenvoudig. “De gezondheidszorg is een behoorlijk beschermde omgeving, eigenlijk wat conservatief. ‘Kennis van de sector’ staat vaak centraal, dat is iets wat mensen vaak doen uit zelfbescherming. We hebben dat doorbroken door mensen uit andere sectoren aan te trekken. Zo haal je nieuwe ideeën binnen.”  

Grootste doelen

De missie van Philips is een zeer ambitieus statement. Improving the lives of 2.5 billion people. “Onze missie trekt heel veel mensen. Het gaat niet meer alleen om het tevredenstellen van shareholders, maar echt om levens van mensen verbeteren. Die missie noem ik zelf ook vaak, om iedereen weer duidelijk te maken dat we werken om echt iets te betekenen voor de maatschappij. Sustainability speelt een steeds grotere rol in alles wat we doen binnen Philips. Om onze groene en circulaire ambities waar te maken, verankeren we duurzaamheid in onze innovatieprocessen en productontwerpen. Zowel extern als intern groeit dat draagvlak enorm.”  

 

Boekentip:  Michael D. Watkins – ‘The First 90 Days’

 

Meer weten?

Neem contact op met Marine Clément via marine.clement@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Doelgericht werken aan de energietransitie

Het verhaal van Enexis Netbeheer Enexis Netbeheer speelt als regionale netbeheerder een sleutelrol in de energietransitie. Verantwoordelijk voor Noord-Oost en Zuid-Nederland ligt er een enorme uitdaging voor: het net klaarmaken voor duurzame, volatiele energiebronnen en…

Lees verder »

Xpedition to the Source #8

Xpedition to the Source #8

Onze achtste editie van Xpedition to the Source ging helemaal over de gezondheid en gezondheidszorg. Het thema was ‘our unsustainable healthcare system’. De bevolking wordt ouder, de zorgkosten stijgen harder dan ons nationaal inkomen en…

Lees verder »

Why a patient-centric supply chain matters

Healthcare experts Gijs-Jan Otten and Tim van Rees write about patient-centric supply chains. Supply chains are often overlooked as a competitive advantage. They think pharmaceutical companies should take a second look and invest in patient-centric…

Lees verder »