Interview Peter Blom – Triodos Bank

Triodos Bank staat te boek als één van de meest duurzame banken ter wereld. Geen wonder: duurzaamheid zit in het dna van het bedrijf. Hetzelfde geldt voor CEO Peter Blom, die trots aan het hoofd staat van de bank die onlangs verhuisde naar één van de eerste volledig remontabel gebouwen van Nederland. 

Peter, enthousiast: “Samen met architect Thomas Rau hebben we een gebouw ontwikkeld met een materialenpaspoort. Aan het einde van de levensduur kan alles worden hergebruikt.”   

We kunnen het niet alleen

Trots is Peter ook op de Global Alliance for Banking on Values (GABV), dat Triodos Bank initieerde. “Alleen samen met andere banken kunnen we systemische verandering voor elkaar krijgen. De banken die lid zijn van de GABV hebben de ambitie de financiële sector te veranderen, zogeheten change finance, en vertalen die verandering naar de praktijk: finance change.” 

 

peter blom triodos bank2

Met zo’n 65 banken over de hele wereld werkt Triodos aan het bevorderen van de reële, duurzame en eerlijke economie. Banken die aangesloten zijn bij de GABV wenden 75 procent van hun balanstotaal aan om leningen te verstrekken voor projecten in de reële economie. Ter vergelijking: gemiddeld genomen gebruiken banken hiervoor 41 procent van hun kapitaal. 

 “We zijn er echt trots op dat we de gelden van onze klanten maximaal gebruiken om projecten te financieren waar mensen wat aan hebben, die mensen raken. Dat is een belangrijk onderdeel van de normen en waarden die wij als GABV hanteren”, aldus Peter.   

 

“Alleen samen met andere banken krijgen we systemische verandering voor elkaar.” – Peter Blom, CEO Triodos Bank

 

Op zoek naar synergie 

Peter vervolgt: “We moeten van elkaar leren, het grotere plaatje zien en nadenken over onze rol in de wereld. En we moeten bedenken hoe value based banking de systemische verandering kan brengen die zo noodzakelijk is.” 

Daar waar de noordelijke banken zich vooral richten op projecten binnen ecologische duurzaamheid, zie je dat de zuidelijke banken zich via microfinanciering vooral richten op sociale duurzaamheid. “Beide stromingen versterken elkaar en leren van elkaar. Dat is de synergie waar we naar op zoek zijn.” 

Om daaraan toe te voegen: “Cruciaal bij waardegedreven bankieren is dat het gaat over menselijke waardigheid, en niet over geld alleen. Binnen de GABV is het belangrijk dat je goed omgaat met mensen, van je klanten en medewerkers tot alle bewoners van onze planeet.” 

Bewust kiezen voor álle SDG’s 

Waardegedreven bankieren veroorzaakt niet alleen een verandering in het systeem, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan de zeventien SDG’s van de Verenigde Naties. Peter: “De waardegedreven aanpak is een mondiaal verschijnsel en alle SDG’s spelen een rol in die waardecreatie. Bij Triodos Bank meten we bewust ons effect op álle 17 SDG’s. Daarmee geven we aan dat het om integrale duurzaamheid gaat en niet om een paar SDG’s waarop je makkelijk kunt scoren.” 

Triodos Bank stelt ook zijn klanten in staat te meten hoe ze scoren op duurzaamheid. Peter: “We hebben PRISM ontwikkeld, een tool die onze klanten inzicht geeft hoe zij vanuit de vier dimensies People, Planet, Profit en Purpose positieve of negatieve invloed hebben.” 

Triodos Bank koppelt de resultaten aan de verschillende SDG’s en geeft daarbij aan hoe een klant zich verhoudt tot andere bedrijven uit dezelfde sector. “We willen dus niet alleen weten hoe wij het zelf doen, maar ook onze klanten helpen een bijdrage te leveren. Want echt, we moeten het samen doen”, besluit Peter.  

  

Boekentip:  Otto Scharmer – The Essentials of Theory U

  

Meer weten?

Neem contact op met Marine Clément via marine.clement@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Jeroen Janssen OLVG

Het verhaal van het OLVG

Zoals op veel plekken de zorg moet er ook op de MDL-poli (maag, darm en lever, red.) van het OLVG veel gebeuren met weinig mensen. MDL-arts Jeroen Jansen wil, samen met zijn collega Margien Seinen,…

Lees verder »

Ontmoet onze people & culture manager Tosca Spee

People & culture manager Tosca Spee noemen we ook wel de lijm van ons bedrijf. Voor kandidaten is zij het eerste gezicht van Been Management Consulting. Hoe omschrijft zij onze people & culture? Welke rol…

Lees verder »

abbvie

Het verhaal van AbbVie

Vergrijzing, oplopende kosten, personeelstekorten. De Nederlandse zorg staat voor grote uitdagingen. Hoe kunnen farmaceuten bijdragen aan het toekomstbestendig maken van het zorgsysteem? We spreken Tim Rombouts en Thomas Vedder van het Healthcare Innovation Team van…

Lees verder »