MIklas Dronkers – Crown Van Gelder

Op papier het beste? Crown Van Gelder is het en Miklas Dronkers staat er aan het roer. Het milieubewustzijn is er altijd groot geweest, omdat het een ‘net bedrijf’ wil zijn. “Voor onze aandeelhouders, en zeker ook voor onze omgeving en voor de overheid.”  

Pionieren met milieurapportages

Miklas werkte in de jaren negentig met Crown Van Gelder aan een jaarlijkse milieurapportage en deed dat in overleg met Milieudefensie. Dat was in een periode waarin bedrijven dat nauwelijks deden. “Er werd niet om gevraagd, dus de meesten deden het niet. Maar bij ons zit milieubewust produceren in de genen.” 

Miklas Dronkers Crown Van Gelder 2

Het bleef niet bij alleen rapporteren. Crown Van Gelder was voorloper met het gebruik van hout met het FSC-keurmerk dat staat voor duurzaam bosbeheer, en de productie van chloorvrij gebleekt papier. Eind jaren negentig was dat onderscheidend, inmiddels is het de standaard. 

Aan de slag met de keten

“De systemic change in de wereld van papierproductie en -toepassingen is groot. Zo zoeken we steeds meer met de hele keten naar alternatieve vezels voor papier, zoals uit suikerbieten”, zegt Miklas enthousiast. “Andere grote veranderingen zijn de versnelde digitalisering, groei van verpakkingen op basis van papier en karton in plaats van kunststof en andere vormen van milieuwinst in de keten.” 

“Crown Van Gelder heeft krachtige plannen opgesteld, Visie 2030 genaamd. Voor die plannen hebben we ons laten inspireren door bedrijven als Interface en toekomstdenkers als Ruud Veltenaar (co-auteur Once Upon a Future, red.).”  

 

“Dankzij samenwerkingen innoveren én implementeren we sneller” – Miklas Dronkers, CEO Crown Van Gelder

 

Game changer met bieten

“Er wordt in kleinere oplages geprint, waardoor er in de keten met ons papier voor high speed inkjet printing zo’n 26% milieuwinst te behalen valt. Met dit papier zijn wij marktleider en we verschepen het wereldwijd.” 

“Omdat Crown Van Gelder werkt met verse vezels, ook wel primary fibres genoemd, kan ons product onder andere worden gebruikt voor verpakkingen van voedsel en voor logistieke etiketten. Die verse vezels vervangen we langzaam maar zeker door suikerbietenvezel – en dat is een game changer. De markt schreeuwt om duurzaam papier en onze ontwikkeling van papier uit de suikerbietenreststroom draagt daar met 16 % milieuwinst flink aan bij. Je kunt dit papier al zelf ervaren, want de interviews in dit boekje zijn gedrukt op ons suikerbietenpapier.” 

Sneller met samenwerkingen

“Om het bedrijf helemaal duurzaam te maken, moeten we nog stappen zetten op het gebied van duurzame energie. Daarbij moeten we ons realiseren dat 60 % van de verduurzamingsopgave in de keten zit en niet bij onszelf.” 

“We zetten daarom enorm in op strategische samenwerkingen. Voor het papier uit suikerbieten werken we bijvoorbeeld intensief samen met Cosun Beet Company. Met die samenwerkingen slaan we twee vliegen in één klap; we hebben meer innovatiekracht én de implementatie en verspreiding van de innovatie gaat sneller. Dat is natuurlijk goed voor de duurzaamheidsdoelen.” 

SDG’s

Crown Van Gelder onderschrijft de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Miklas: “We hebben gekozen voor drie SDG’s die te maken hebben met het klimaat, innovatie en strategische partnerships.” 

Volgens Miklas is één van de grootste uitdagingen van Crown Van Gelder het meenemen van alle medewerkers in de duurzame manier van denken. “Intern hebben we hier veel aandacht voor, maar duurzaamheid blijft voor veel mensen iets abstracts. Met letterlijk tastbare resultaten breng je duurzaamheid naar het dagelijkse leven.” 

 

Boekentip: Valerie Trouet – Wat bomen ons vertellen

 

Meer weten?

Neem dan snel contact op met Marileen Kan op via +31 651 243 346 of mail naar marileen.kan@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Ontmoet onze people & culture manager Tosca Spee

People & culture manager Tosca Spee noemen we ook wel de lijm van ons bedrijf. Voor kandidaten is zij het eerste gezicht van Been Management Consulting. Hoe omschrijft zij onze people & culture? Welke rol…

Lees verder »

abbvie

Het verhaal van AbbVie

Vergrijzing, oplopende kosten, personeelstekorten. De Nederlandse zorg staat voor grote uitdagingen. Hoe kunnen farmaceuten bijdragen aan het toekomstbestendig maken van het zorgsysteem? We spreken Tim Rombouts en Thomas Vedder van het Healthcare Innovation Team van…

Lees verder »

Pieter Minnee

Onmoet Pieter Minnee, consultant energietransitie

Pieter Minnee stapte deze herfst over naar Been Management Consulting. Na een mooi traineeship waarin hij MKB-ondernemers hielp verduurzamen, is hij klaar voor de volgende stap: een carrière als management consultant in de energietransitie. Wie…

Lees verder »