Interview Merijn Everaarts – Dopper

Grootse plannen, een nieuw kantoor en daarin een fantastisch vegan restaurant. Het jaar 2020 zou een prachtig jaar gaan worden met een forse groei. Daarom nam Dopper-oprichter Merijn Everaarts in het eerste kwartaal van 2019 zeventien nieuwe medewerkers aan. Door de crisis moesten vijftien het bedrijf ook weer verlaten. “Dat was een enorme teleurstelling. Toch is 2020 uiteindelijk toch nog best redelijk voor ons afgelopen.” 

‘Verwaterde’ missie

De bijdrage die Dopper wil leveren aan een grote systemic change is het circulair maken van de Doppers – oude Doppers worden gerecycled naar nieuwe. “Het tot stand brengen van onze droom, het wereldwijd vervangen van alle petflessen, duurt echt wel langer dan we gedacht hadden toen we met het bedrijf startten”, zegt Merijn, “Hoewel het met kleine stapjes gaat, zie ik een enorme vooruitgang op alle gebieden.” 

Merijn Everaarts Dopper2

Duurzaam kantoor

Hoewel het in Oceans gevestigde vegan restaurant Mama Gaia nog nauwelijks open is geweest, zijn de verwachtingen van eten zonder vlees en vis hooggespannen. “Door de overvolle planeet en het huidige eetpatroon met oude gewoontes, zoals vleesmarkten, komen we in aanraking met bronnen van ziektekiemen en virussen. Zie daar; corona. Daardoor denken we meer na over voedsel – en daarmee stijgt de vraag naar vegetarisch en vegan.” 

“En moet je nagaan”, vertelt Merijn met groot enthousiasme. “De voedselsector is al in staat om scrambled eggs te maken zonder een ei, of mayonaise zonder ei als ingrediënt.” Merijn vervolgt: “Rendang zonder rund, curries zonder garnalen en sushi zonder tonijn. Door simpelweg vlees, vis en dierlijke producten weg te laten, zul je merken dat je het niet eens mist. Bij Mama Gaia maken we er zelfs vegan kunstwerkjes van.”  

“Ben je onderdeel van stilstand of vooruitgang?” – Merijn Everaarts – oprichter en CEO Dopper

Verschuiving in de markt

Op de vraag wat Merijn dan vindt van Kipster, het duurzame kippenbedrijf van duurzaam ondernemer Maurits Groen, zegt hij: “Ik denk dat de beweging van vlees en vis naar compleet vegan in stapjes zal gaan. Met als tussenstap een andere manier van boeren, een andere manier van kippen houden.” 

“Je ziet dat bijvoorbeeld ook bij kleding. Daar ontstaat de vraag naar tweedehandskleding en spijkerbroeken van Mud-Jeans die gemaakt worden van oude spijkerbroeken. Een ander mooi voorbeeld vind ik de rol die bijvoorbeeld Lewis Hamilton speelt in het propageren van een andere levensstijl. Hij eet veganistisch, maar is tegelijkertijd ook wereldkampioen in de vervuilende Formule 1. Hij gebruikt zijn bekendheid om aandacht te vragen voor zaken waar de wereld behoefte aan heeft.” 

SDG’s, te ingewikkeld

In tegenstelling tot onze verwachting, is Dopper niet zo bezig met de SDG’s. “Schoon drinkwater staat natuurlijk wél centraal bij ons. Ook bij de verbouwing van Oceans is rekening gehouden met de doelen van de SDG’s en de productie van de Doppers is cradle to cradle.” 

Merijn licht toe dat hij de veelheid aan SDG niet toegankelijk vindt voor de gemiddelde burger. “Het is niet zo duidelijk wat je als individuele burger met de SDG’s moet. In die zin heeft duurzaamheid een tamelijk elitair karakter. Dat zie je aan mensen die bij ons solliciteren, dat zijn jammer genoeg meestal toch hoogopgeleide witte mensen terwijl wij een grotere diversiteit nastreven.” 

 

Boekentip: Janneke van der Meulen – EET WIN WIN

 

Meer weten?

Neem contact op met Marine Clément via marine.clement@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Ontmoet onze people & culture manager Tosca Spee

People & culture manager Tosca Spee noemen we ook wel de lijm van ons bedrijf. Voor kandidaten is zij het eerste gezicht van Been Management Consulting. Hoe omschrijft zij onze people & culture? Welke rol…

Lees verder »

abbvie

Het verhaal van AbbVie

Vergrijzing, oplopende kosten, personeelstekorten. De Nederlandse zorg staat voor grote uitdagingen. Hoe kunnen farmaceuten bijdragen aan het toekomstbestendig maken van het zorgsysteem? We spreken Tim Rombouts en Thomas Vedder van het Healthcare Innovation Team van…

Lees verder »

Pieter Minnee

Onmoet Pieter Minnee, consultant energietransitie

Pieter Minnee stapte deze herfst over naar Been Management Consulting. Na een mooi traineeship waarin hij MKB-ondernemers hielp verduurzamen, is hij klaar voor de volgende stap: een carrière als management consultant in de energietransitie. Wie…

Lees verder »