Interview Jacobine das Gupta – DSM

Geen probleem is te groot om aan te pakken, leerde Jacobine Das Gupta tijdens haar studie Industrieel Ontwerpen in Delft. Het is precies díé overtuiging waarmee ze als Director Sustainability de duurzaamheidsstrategie van chemiebedrijf DSM vormgeeft. Ze vertelt dat het bedrijf goed bij haar past – zowel qua ambities als het vermogen te veranderen. 

Systemische verandering

“Weinig bedrijven zullen zoveel ervaring hebben met systemische verandering als DSM. Ik denk dat DSM ten minste vijf systemische veranderingen heeft doorgemaakt”, vertelt Jacobine. “DSM startte 120 jaar geleden als De Nederlandse Staatsmijnen. Daarna is het bedrijf overgestapt naar petrochemie, om via fijnchemie te worden wat het nu is: leverancier van vitamines, mineralen en enzymen voor voeding.” 

  

Grote problemen aanpakken

“Niet alleen als bedrijf, maar ook als maatschappij moeten we grote opgaven aanpakken door middel van systemische verandering”, voegt Jacobine daaraan toe. “Als mensheid staan we voor grote problemen, zoals klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en ongelijkheid. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om daarover na te denken. Voor velen zijn de eerste levensbehoeften nog dusdanig in gevaar dat het aan de bevoorrechten is om hun verantwoordelijkheid te nemen. Met een hongerige maag heeft het lezen van het laatste IPCC-klimaatrapport niet je prioriteit.” 

  

“Het streven naar een positieve impact spreekt veel mensen aan, maar impact hebben is niet altijd eenvoudig. Veel systemen zijn ingewikkeld en het is niet altijd duidelijk welke interventies tot verandering leiden en welke niet.” Jacobine vervolgt: “Bij DSM werken we op drie niveaus: Improve, Enable en Advocate.”  

 

“Als je honger hebt, ga je geen IPCC-klimaatrapport doorspitten.”

Jacobine das Gupta – Director Sustainability DSM

  

‘Improve’ betekent dat DSM intern alles zo goed mogelijk wil doen, denk aan stapsgewijs omschakelen naar hernieuwbare energie. ‘Enable’ betekent samenwerken met zakenpartners om een positieve bijdrage te leveren aan milieu en samenleving. Op het niveau ‘Advocacy’ werkt DSM gericht samen met ngo’s, wetenschappers, overheden en andere bedrijven op thema’s als klimaat en gezonde voeding. 

  

Sustainable Development Goals

“Bij DSM hebben we vijf SDG’s gekozen waar we ons specifiek op richten. Daarnaast rapporteren we ook jaarlijks hoe onze activiteiten zich verhouden tot alle zeventien SDG’s”, vertelt Jacobine. “De gekozen SDG’s werken als inspiratie en vormen een gemeenschappelijk kader in samenwerking met klanten en overheden.” 

  

Overigens zijn niet alle SDG’s geschikt als meetlat. “De SDG’s zijn opgesteld om op landniveau problemen en doelen te formuleren. Je kunt eraan relateren, maar om onze impact te meten maken we ook gebruik van meetmethoden zoals Life Cycle Assessments. We zien ook dat de SDG’s niet alle mogelijke positieve impact omvatten. Dat meten we ook.”  

  

Jacobine: “De missie van DSM – creating brighter lives for all – en de focus op duurzaamheid is bij iedereen bekend. Wel blijft het vertalen van specifieke doelen van kantoor naar de fabrieksvloer een uitdaging. Gelukkig kent iedereen wel een inspirerend voorbeeld en ligt het in de cultuur van het bedrijf om radicale, innovatieve keuzes te maken om toekomstbestendig te blijven.” 

  

Kennisdeling

Duidelijk is dat DSM zijn kennis en ervaring op het gebied van de SDG’s en systemische verandering graag deelt. Jacobine werkt nauw samen met de World Business Council for Sustainable Development in Genève en het World Resource Institute in Washington om gezonde voeding te bevorderen en voedselverspilling tegen te gaan. “Het hebben van diverse rollen binnen DSM en daarbuiten inspireert mij en geeft me de kans een bijdrage te leveren aan een mooiere wereld.” 

Boekentip: Roman Krznaric – The Good Ancestor

 

Meer weten?

Neem contact op met Marine Clément via marine.clement@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Ontmoet onze people & culture manager Tosca Spee

People & culture manager Tosca Spee noemen we ook wel de lijm van ons bedrijf. Voor kandidaten is zij het eerste gezicht van Been Management Consulting. Hoe omschrijft zij onze people & culture? Welke rol…

Lees verder »

abbvie

Het verhaal van AbbVie

Vergrijzing, oplopende kosten, personeelstekorten. De Nederlandse zorg staat voor grote uitdagingen. Hoe kunnen farmaceuten bijdragen aan het toekomstbestendig maken van het zorgsysteem? We spreken Tim Rombouts en Thomas Vedder van het Healthcare Innovation Team van…

Lees verder »

Pieter Minnee

Onmoet Pieter Minnee, consultant energietransitie

Pieter Minnee stapte deze herfst over naar Been Management Consulting. Na een mooi traineeship waarin hij MKB-ondernemers hielp verduurzamen, is hij klaar voor de volgende stap: een carrière als management consultant in de energietransitie. Wie…

Lees verder »