Interview Eva Gouwens – Fairphone

Eva Gouwens is de CEO van het Nederlandse bedrijf Fairphone. Je zou zeggen dat die B Corp bij iedereen bekend is, met name omdat ze het enige bedrijf ter wereld zijn dat al jarenlang ‘ethical phones’ maakt. Waren die mobiele telefoons in het begin nog alleen via de eigen webshop te bestellen – nu is Fairphone verkrijgbaar bij de grote spelers in 2.000 winkels in zestien landen. Fairphone heeft de potentie om een ware disruptor van de telefoonindustrie te zijn. Met een omzet die sinds 2018 elk jaar verdubbelt, was deze scale-up in 2020 winstgevend. 

Drie stappen in systemic change

Systemic change gaat bij Fairphone in drie stappen. Eva: “Stap één is uitzoeken wat er niet goed gaat in de ontwikkeling van mobiele telefoons. We maken het maakproces transparant, zodat je kunt zien wat misgaat en beter kan. Dat vergt de nodige studie. Fairphone communiceert daar vervolgens transparant over naar een brede groep mensen, niet alleen naar de experts.” 

Eva Gouwens Fairphone 2

“In stap twee laten we zien hoe het anders kan en hoe we innoveren op de ontdekte problemen met schaalbare oplossingen. In stap drie zoeken we partners die mee helpen om de verbeteringen verder vorm te geven en vooral om op te schalen.” 

Belangrijke pijlers 

Een voorbeeld van zo’n samenwerking van Fairphone is de Fair Cobalt Alliance. “Hiermee proberen we in de Democratische Republiek Congo in de mijnbouw van kobalt problemen aan te pakken, van kinderarbeid tot gevaarlijke arbeidsomstandigheden. En met soortgelijke samenwerkingen delven we goud in Uganda en Peru. Belangrijke pijlers daarbij zijn de lokale organisatie van de mijn, veilige arbeidsomstandigheden, maar ook voorzieningen voor onderwijs en voorkomen van kinderarbeid.” 

Als je zo naar de aanpak van Fairphone kijkt, realiseer je je dat de SDG’s daar helemaal in het DNA zitten. Ze kijken op een holistische manier naar de impact die ze hebben op het milieu en op de mensen die in de keten werken. “Impact staat bij ons centraal en alle medewerkers van het bedrijf zijn doordrongen van goede werkomstandigheden, fair materials, re-using en recycling.” 

 

“Bedenk bij elke aankoop wat de gevolgen zijn voor mens en milieu, dan zou er al veel veranderen.”

Eva Gouwens, CEO van Fairphone

 

Een lange, bewuste keten

Eva: “Het is ongelooflijk hoeveel bedrijven eraan te pas komen om een telefoon te maken. Je hebt het dan over honderden bedrijven en bedrijfjes die onderdelen maken of materialen leveren. En wij willen dus echt weten wat daar gebeurt. Het kan niet zo zijn dat ik ooit aan mijn kinderen moet vertellen dat ik wíst dat er iets ethisch gezien niet goed zat en dat ik daar toch niets aan heb gedaan. Ik geef toe dat je niet altijd alles kunt beïnvloeden, maar je moet wél altijd die intentie hebben van impactverbetering.” 

 

“De meest duurzame telefoon is de telefoon die je nu in je zak hebt.”

Eva Gouwens, CEO Fairphone

 

Fairphone probeert zowel bij consumenten als bij bedrijven een bewustzijn te creëren dat je een product dat je bezit beter kunt repareren dan vervangen door een nieuw product. Als je dat doet, belast je het milieu veel minder. Of zoals Eva zegt: “De meest duurzame telefoon is de telefoon die je nu in je zak hebt. Probeer die zo lang mogelijk te houden en te repareren als-ie kapot is. Als we twee keer zo lang met onze telefoon doen, hoeven we maar de helft te produceren. Dat past helemaal bij de filosofie van Fairphone.” 

 

 Boekentip:  Elizabeth Day – How to Fail

 

Meer weten?

Neem contact op met Marine Clément via marine.clement@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

De magie van samenwerken aan duurzaamheid

Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…

Lees verder »

B for Good Leaders Summit

Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen

Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…

Lees verder »

Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam

Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…

Lees verder »