Het verhaal van Made with Maude

Thirsty for change, dat is ondernemer Maud Kleuskens. Haar startup wil gelijkheid bevorderen en vrouwen de kansen bieden die ze verdienen. Haar avontuur start in de wereld van wijn en dat had ze zelf vooraf niet kunnen bedenken. Noem het toeval, of juist niet. Met Made with Maude geeft ze vrouwelijke wijnmakers een podium. Wat is precies de ‘mission in a bottle’ van Maud? En hoe heeft Been Management Consulting haar bedrijf geholpen?

Hoe kwam je erbij om een wijnlabel te starten?

“2020 was het jaar van veranderingen. Na mijn baan als COO was ik bij een vriend op bezoek in Portugal om me te beraden op de toekomst. Via-via leerde ik een vrouwelijke wijnmaker kennen die fantastische en kwalitatief zeer hoogwaardige wijnen maakt: Patricia. Ik hoorde alles over wijn maken, maar ook over de vooroordelen en de (seksuele) intimidatie waar vrouwelijke wijnmakers mee te maken hebben. En vrouwelijke wijnmakers zijn nog behoorlijk ondervertegenwoordigd, In Portugal is maar 10% van de wijnmakers vrouw. Ontzettend zonde. Wijn is een echte mannenwereld, enorm. Nogal spontaan besloot ik: ik ga Patricia ondersteunen, ik koop 2.000 flessen wijn.”

Made with Maude cheersWaarom raakte haar verhaal jou zo?

“Ongelijkheid is niet alleen in de wereld van wijn, het is overal en aan de orde van de dag. Wist je dat in Nederland ruim 60% van de vrouwen gediscrimineerd is op haar werk? Ik ben helaas geen uitzondering. Seksuele intimidatie, op een zijspoor belanden omdat je zwanger bent, niet voor vol worden aangezien. Ik wist me steeds te herpakken en weer mee te doen in de corporate wereld waar ik in zat. Maar, vlak voordat ik naar Portugal ging, besloot ik: ik wil niet meer werken voor alleen maar meer winst voor aandeelhouders. Ik wil positieve impact maken en aan de slag met diversiteit en gelijkheid.”

Hoezo die ommekeer?

“Vlak daarvoor was mijn moeder overleden. Op haar ziekbed had ze een kaartje voor mij geschreven: ‘ik neem mooie herinneringen mee, nu moet jij mooie herinneringen gaan maken’. Je moet weten dat ik op mijn dertigste een ernstig ongeluk heb gehad en lang heb moeten revalideren. Ik heb een tijd in een rolstoel gezeten en weer bij mijn ouders ingewoond. Destijds wilde ik niets liever dan mijn carrière weer voortzetten; ik heb geknokt om weer op niveau te komen. Haar woorden zette de zaak weer op scherp. Waren dit nu die mooie herinneringen? Kan ik zo trots zijn op mijn leven?”

Waarom de keuze voor wijn?

“Eigenlijk heeft de wereld van wijn mij gekozen. Wijn is het middel om een positieve impact te maken en gelijkheid te stimuleren. En natuurlijk omdat daar nog een wereld te winnen valt aan gendergelijkheid. Bovendien: wijn verbindt. Er is niks fijners dan een avond tafelen met een goede fles wijn. Dan komen de verhalen los. Die wijn smaakt een stuk beter als je weet dat ‘ie ook echt goed is. Goed voor het milieu en voor de mensen die het maken. Dus onder de juiste arbeidsomstandigheden gemaakt, met duurzame druiven en 100% door vrouwen gemaakt. Inmiddels heb ik, naast Patricia, meer vrouwelijke wijnmakers gevonden. Zo maakt Claudia een wijn met 0,5% alcohol, zodat iedereen aan tafel kan meedoen.”

 

Made with Maude bottles

Dus dat is jouw ‘mission in a bottle’?

“Ja, precies. Maar het gaat verder. Een groot deel van de winst gaat straks naar de Made with Maude Foundation, die vrouwenrechten en de positie van vrouwen in het bedrijfsleven bevordert. Zo willen we een project voor vrouwelijke taxichauffeurs in Pakistan mogelijk maken. Dat doen we samen met CARE, een stichting die zich inzet voor gelijke kansen in meer dan 100 landen. Het is in Pakistan voor vrouwen gevaarlijk om alleen te reizen, waardoor veel vrouwen ook niet economisch zelfstandig zijn. Made with Maude wil de opleiding tot taxichauffeur voor 110 vrouwen gaan sponsoren. Zodat deze vrouwen zelf een baan hebben, maar ook weer andere vrouwen veilig naar hun opleiding en werk kunnen brengen. Wist je dat vrouwen 90% van hun inkomen aan hun gezin doorgeven? Hoe meer vrouwen in Pakistan werken, hoe meer gezinnen erop vooruitgaan. Natuurlijk is er in Nederland ook nog een wereld te winnen, dus ook in hier gaan we projecten financieren.”

Wow, over impact gesproken! En waar sta je nu precies met je bedrijf?

“Ik heb net alle stappen doorlopen om de wijn op de markt te mogen brengen. Er komt ontzettend veel kijken bij het produceren, keuren, bottelen en mogen verkopen van wijnen, ook binnen de verschillende regio’s in Portugal. Bovendien stel ik zelf extra eisen aan productie en duurzaamheid en is gelijke betaling van iedereen in het hele proces essentieel. Ook wilde ik mijn onderneming vanaf de start inrichten als een sociale onderneming. Daarom vond ik het belangrijk om alle voorbereidingen te treffen om een BCorp te worden (meer daarover lees je hier, red.). Jullie hebben me daar enorm bij geholpen.”

Wat hebben we precies gedaan?

“Die B Corp certificering is erg complex en uitgebreid. Je organisatie, je processen, je werkwijze: alles wordt op heel veel vlakken tegen het licht gehouden. Esther Eijkemans en Sofie Snoek hebben mij heel erg geholpen door samen alles op een rijtje te zetten. Wat kan ik nu al aanpakken? Hoe doe ik dat slim? Wat kan wachten? Welke stappen moet ik wanneer zetten? Met hulp van Esther en Sofie verwacht ik dat Made with Maude binnenkort ‘Pending B Corp’ (een speciale status voor bedrijven die nog geen jaar bestaan, red.) wordt – voordat de wijn in de winkels ligt. Ook heb ik een actielijst met de onderwerpen die ik nog moet aanpakken als ik weer een stap verder ben met mijn bedrijf. Heel fijn.”

Nieuwsgierig naar Made with Maude? Bekijk de website en volg haar op Instagram.

 

 

“Ja, wat een geweldige vrouw met een geweldige missie. Het laat maar weer zien dat ‘doing good, good for business’ is. Want deze goede wijn zet ik straks als consument met alle liefde op tafel. Ik ben blij dat we dit jonge bedrijf hebben kunnen helpen met de voorbereidingen richting B Corp certificering.”

– Esther Eijkemans

 

“Zeker mooi om hieraan bij te dragen! Ik zit zelf bij een collectief dat in Nederland duurzame wijnen verbouwt, Wijntuin Ronja. Dus ook op persoonlijk vlak, voelde ik een enorme verbondenheid met Made with Maude.”

– Sofie Snoek

 

Meer weten?

Neem dan snel contact Marileen Kan op via +31 651 243 346 of mail naar marileen.kan@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Impact 2022

Impact Report 2022

2022, wat een jaar. Ons eerste volle jaar als B Corp. Transparant zijn over onze prestaties op milieu en sociaal vlak is onderdeel van ons B Corp-schap. Download nu ons (Engelstalige) impact report 2022: Terug…

Lees verder »

Jeroen Janssen OLVG

Het verhaal van het OLVG

Zoals op veel plekken de zorg moet er ook op de MDL-poli (maag, darm en lever, red.) van het OLVG veel gebeuren met weinig mensen. MDL-arts Jeroen Jansen wil, samen met zijn collega Margien Seinen,…

Lees verder »

Ontmoet onze people & culture manager Tosca Spee

People & culture manager Tosca Spee noemen we ook wel de lijm van ons bedrijf. Voor kandidaten is zij het eerste gezicht van Been Management Consulting. Hoe omschrijft zij onze people & culture? Welke rol…

Lees verder »