Het verhaal van Clinic Care Services

Zorgen voor een snelgroeiend deel van ons zorgsysteem 

Wist je dat bijna 15% van de specialistische zorg door zelfstandige klinieken wordt verleend? Het gaat dan voornamelijk om routine procedures zoals ooginjecties, heupoperaties, sterilisaties. Onze opdrachtgever, Clinic Care Services, is een ziekenhuisapotheek voor zelfstandige klinieken. Het is 10 jaar geleden opgericht en bedient nu de helft van de klinieken in Nederland. We spreken met medeoprichter Laurens Maussen. Hoe kijkt hij naar ons zorgsysteem? Welke rol spelen klinieken en apotheken daarin?

Vertel, wat doet Clinic Care Services precies?

“We bieden in feite een ziekenhuisapotheek aan zelfstandige klinieken. De meeste klinieken hebben niet de omvang en de expertise om een eigen apothekersdienst aan te houden. Wij bieden een team van gekwalificeerde apothekers waarmee we zorgen voor dag-en-nacht diensten en professioneel toezicht. We leveren ook alle medicatie die in deze klinieken wordt gebruikt. En we zorgen voor de levering, voorraad en toediening van medicatie.  Zo kunnen we flexibele en professionele ziekenhuis apothekersdiensten bieden voor deze groep zorginstellingen.”

Jullie zijn tien jaar geleden gestart, wat was de aanleiding?

“Ik ben zelf een apotheker, net als mijn mede-oprichters. Toen nog ontving minder van 5% van de patienten specialistische zorg via klinieken. Maar wij zagen de potentie van klinieken in ons gespannen zorgsysteem. We zagen ook dat klinieken moeite hadden met hun apothekerstaken. Dat was de reden om te starten met Clinic Care Services.”

Er zijn nu meer dan 400 klinieken in Nederland. Waarom zijn ze zo populair?

“Door hun focus kunnen zelfstandige klinieken heel efficient zorg bieden. Ze bieden flexibiliteit in ons overspannen zorgsysteem. Tijdens de corona-crisis boden klinieken ook de nodige continuïteit. Zij konden doorgaan met zorg toen ziekenhuizen overspoeld werden met corona-patienten. Dit heeft privé-klinieken veel krediet opgeleverd.”

Kun je wat meer vertellen over de groei van je eigen organisatie?

“In de eerst fase deden we alles zelf. Maar al snel hebben we een sterk team gevormd met apothekers en ondersteunend personeel. We hebben zoveel ideeën over hoe we klinieken beter kunnen helpen, maar nooit genoeg tijd en middelen om ze allemaal uit te voeren. Hier komt Been Management Consulting om de hoek kijken. We organiseren twee keer per jaar strategiedagen met jullie team. Dat doen we al vanaf het begin. ‘Been sessies’, zo noemen we ze.”

Laurens Maussen

Wat een eer! Hoezo zijn deze dagen zo belangrijk voor jullie?

“We willen onze organisatie professionaliseren, maar ook die startup-mentaliteit vasthouden. Tijdens de ‘Been Sessies’ brainstormen we, kiezen we de beste ideeën uit, en zetten we ze om in uitvoerbare plannen en acties. Jullie team faciliteert deze sessies en helpt ons door het besluitvormingsproces. Daarnaast is het fijn dat jullie zelf ook je kennis en netwerk van de zorg- en farmasector inbrengen. Dit is allemaal heel nuttig en helpt ons flexibel te blijven.”

Aan welke ideeën werken jullie nu?

“Neem de digitalisering van de zorg, die gaat veel te langzaam. De corona-crisis heeft iedereen laten zien dat we digitale innovaties veel beter moeten gebruiken. Wij hebben al geïnvesteerd in een 24-uurs robot die medicatie kan uitgeven aan patienten. We hebben ook een portal gemaakt waar klinieken zelf hun orders kunnen plaatsen. En we kijken naar meer opties om IT te gebruiken om de workflows voor klinieken en patienten te verbeteren.”

En als je nog wat verder kijkt, maar de toekomst van zorg?

“De aanbod-kant van medicatie zal een enorme uitdaging worden, wereldwijd. In Nederland zijn we erg gericht op de prijs van medicatie. Daarom merken we al dat farmaceuten liever aan andere landen leveren en hier de voorraden tot het minimum beperken. Wist je dat er nu al problemen zijn met EpiPens (in noodgevallen gebruikt door mensen met ernstige allergieën, red.)? We voorzien steeds vaker steeds grotere tekorten.”

En duurzaamheid, speelt dit een rol in jullie plannen?

“Zeker! Jullie hebben onze ogen geopend om duurzaamheid als kans te zien voor ons bedrijf. We zijn nu gestart met een eerste analyse van onze CO2-afdruk met Climate Neutral Group. Uiteindelijk willen we ook de klinieken helpen om hun CO2-uitstoot te reduceren. Duurzaamheid zal een enorme uitdaging worden voor onze klanten. En wij zijn gemotiveerd om hen daarbij te helpen.”

En op persoonlijk vlak, wat motiveert jouzelf?

“Telkens als ik op een verjaardagsfeestje moet uitleggen dat ik apotheker ben, hoor ik zoveel klachten over apotheken. Over de lange wachttijden, al het papierwerk, de dienstverlening.  Ik wil met Clinic Care Service juist heel klantgericht zijn. Voor klinieken en hun patienten.”

 

“Wat een mooi compliment dat we elke keer uitgenodigd worden om Clinic Care Services te helpen met hun strategische besluitvorming. Het is bijzonder om zo’n goede en lange relatie te hebben met een opdrachtgever. En ik ben natuurlijk erg blij dat we hen geïnspireerd hebben om ook positieve impact te maken.”

Roel Beentjes

 

Meer weten?

Neem dan snel contact Marileen Kan op via +31 651 243 346 of mail naar marileen.kan@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Impact 2022

Impact Report 2022

2022, wat een jaar. Ons eerste volle jaar als B Corp. Transparant zijn over onze prestaties op milieu en sociaal vlak is onderdeel van ons B Corp-schap. Download nu ons (Engelstalige) impact report 2022: Terug…

Lees verder »

Jeroen Janssen OLVG

Het verhaal van het OLVG

Zoals op veel plekken de zorg moet er ook op de MDL-poli (maag, darm en lever, red.) van het OLVG veel gebeuren met weinig mensen. MDL-arts Jeroen Jansen wil, samen met zijn collega Margien Seinen,…

Lees verder »

Ontmoet onze people & culture manager Tosca Spee

People & culture manager Tosca Spee noemen we ook wel de lijm van ons bedrijf. Voor kandidaten is zij het eerste gezicht van Been Management Consulting. Hoe omschrijft zij onze people & culture? Welke rol…

Lees verder »