Het gesprek starten over duurzaamheid?
We kennen ze allemaal, de collega’s in je organisatie die ‘het duurzaamheidslicht’ nog niet hebben gezien. De managers die niet inzien dat een toekomst per definitie duurzaam zou moeten zijn. Juist hen heb je hard nodig om je bedrijfsstrategie en bedrijfsvoering te veranderen. Op weg naar een mooie toekomst. Hoe ga je het gesprek aan met je sceptische collega’s, zonder zelf een klimaatdrammer te worden? Collega Keswin Corporaal sloeg de handen ineen met Arjen Struijk van Climate Neutral Group en geeft je tips om het gesprek over duurzaamheid te starten.
Luister écht naar elkaar
Sta bewust even stil bij jezelf voordat je het gesprek ingaat. Hoewel deze tip geen onderdeel is van de conversatie, is hij allesbepalend voor de uitkomst. We zijn allemaal mensen en dat betekent dat we een gesprek zelden als een onbeschreven blad ingaan. Bewustwording van hoe jij in de wedstrijd zit – en dat ook erkennen – creëert meer ruimte voor de ander. De ingang bepaalt de uitgang.
Luister en verplaats je in de positie van de ander. Pas dan kom je tot een open dialoog. In de praktijk zien we dat mensen het ‘op hoofdlijnen’ wel eens zijn over het feit dát er iets moet gebeuren. Er zijn inmiddels nog weinig klimaatontkenners – gelukkig maar. Het schuurt meestal bij de invulling van wát er moet gebeuren. Vaak blijken andere agenda’s, belangen en prikkels ook een rol te spelen. Als je echt verder wilt met duurzaamheid, moet dit allemaal op tafel komen. Geef mensen dan ook de ruimte om hun perspectief te delen: welke knelpunten, hindernissen en oplossingen zien ze?
Een ongemakkelijk gesprek
Daarom beginnen wij bij Been Management Consulting de meeste trajecten met 1-op-1 interviews, zodat er maximaal ruimte is om te luisteren. Zo voelt elke betrokkene zich gehoord en erkend. Ga daarbij het ongemakkelijke gesprek niet uit de weg. Benoem de problemen.
Zo vormde bij een opdracht van Climate Neutral Group de privéjet van de opdrachtgever een enorme sta-in-de-weg voor CO2-reductie. Het werd een symbool voor alles. Maar moet je niks meer aan duurzaamheid doen omdat je dat vliegtuig hebt? Hoe groot ís het probleem eigenlijk? We hebben toen een CO2-voetafdruk gemaakt, en ja: de privéjet was zichtbaar. Natuurlijk zijn we meteen gestart met het compenseren van de uitstoot ervan. Daarna konden we door met de vervolgstappen.
Kortom, benoem problemen, maar fixeer je er niet op. Kijk ook naar het grotere plaatje en kom in actie.
Een goed gesprek over duurzaamheid starten?
Meer inspiratie voor een goed gesprek over duurzaamheid? Keswin en Arjen geven je hier meer tips.
Meer weten?
Neem dan snel contact Marileen Kan op via +31 651 243 346 of mail naar marileen.kan@beenmc.com
Wellicht vind je dit ook interessant
De magie van samenwerken aan duurzaamheid
Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…
Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen
Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…
Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam
Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…