DE ENERGIETRANSITIE.

Duurzame energie. 100%

 

 

Een duurzame energievoorziening. Misschien wel dé uitdaging van de eeuw. Want de uitstoot van broeikasgassen verminderen lukt alleen als we onze energievoorziening verduurzamen. 100%. Willen we internationale en nationale klimaatdoelen behalen, dan moeten we doorpakken.

Hoe pakken we dat samen aan?

De 5 uitdagingen van de energietransitie

Je bestaansrecht staat onder druk.

Klanten begrijpen hun impact. Hun energievraag verandert mee. Van lineair naar circulair en van centraal naar decentraal. Hoe speel je in op deze veranderende vraag? Hoe kun je jouw aanbod vernieuwen en wendbaarder maken? En snel.

Je hebt andere technologische skills nodig.

De energietransitie vraagt om kennis van nieuwe technologie. Om meer personeel met de juiste skills. En dat is nu juist schaars. Hoe word je (weer) een aantrekkelijke werkgever? Hoe gaat een purpose-driven organisatie zijn jou daarbij helpen?

De energieketen wordt nog complexer.

Grote afhankelijkheid tussen alle schakels en spelers - dat was er altijd al. Nu komt er een nieuwe speler bij: de klant. Met zonnepanelen en windmolens is ook die leverancier en producent. Hoe werk je beter samen tussen al deze spelers - van opwekker tot eindgebruiker? Hoe creëer je een ‘responsive supply chain’?

Ontwikkelingen gaan razendsnel.

De energiemarkt verandert snel. Wetgeving verandert. Nieuwe concurrenten staan op. Technologische ontwikkelingen gaan rap. Hoe ga je om met deze nieuwe onzekerheden en risico’s? Hoe word je flexibel en wendbaar?

 

Energie Transitie Been Management Consulting (940 x 780 px)

De opbrengsten van je investeringen zijn onzeker.

Om energie uit zon, water en wind op te wekken en op te slaan zijn investeringen nodig. Kapitaalintensieve investeringen in infrastructuur en technologie. Maar: de energieprijs is onvoorspelbaar. Verdienmodellen staan zo onder druk. Hoe kun je kosten verlagen en output verhogen? Hoe krijg je zinvolle analyses en slim asset management?

Doorpakken met de energietransitie. Het kán.

Loop voorop

Vergroot je concurrentiekracht en wees een leider in de transitie. Het loont.

Een future-proof verdienmodel

Houd grip op je marktpositie. Bouw een toekomstbestendig verdienmodel.

Maak impact

Draag bij aan een positieve impact. Want ‘doing good is great for business’

Waar sta jij in de energie transitie?

Je verdienmodel wordt met uitsterven bedreigd

Herken je dit? Er is veel maatschappelijke discussie over jouw sector en jouw bedrijf. Al je “groene” initiatieven worden als greenwashing gezien. Werknemers vinden wordt steeds moelijker. De trots die er ooit was, ebt weg. Bovendien slinkt jouw afzetmarkt op de middellange termijn - je omzet daalt nu al. Je bent op zoek naar jouw unieke marktpositionering.

Start met het kiezen van de juiste strategie. Daar hoort ook bij: kiezen wat je niet (meer) gaat doen. We gebruiken scenarioplanning om de strategie te bepalen en betrekken de juiste interne en externe stakeholders daarbij. Vervolgens vertalen we de strategie naar een concrete roadmap voor de komende jaren en maanden. Duidelijke doelen stellen is daarbij de sleutel.

Hoe duurzaam is je bedrijf en waar wil je naartoe? Dat meten we met een Business Impact Assesment (BIA). We starten met een nulmeting en maken zichtbaar wat het verbeterpotentieel is.

Ben je klaar om de strategie uit te voeren? Wij helpen je om de juiste projecten te kiezen, de juiste investeringsbeslissingen te nemen in lijn met de strategie en om de juiste partners selecteren. Wat ga je zelf doen en wat besteedt je uit? Ook daar helpen we bij.

Is de strategische besturing op orde? We helpen je ook de strategie te vertalen naar de juiste governance, opzetten van een passende beloningsstructuur en meetsystemen. Daar hoort zeker bij: het monitoren van milieu, sociale en economische impact.

 

Je bent onderdeel van de transitie, maar het moet sneller

Herken je dit? Je ondervindt veel concurrentie en kostendruk. Tegelijkertijd groei je heel hard. Een teken dat jouw markt volwassen wordt. Maar: goede mensen vinden en behouden is moeilijk. In praktijk ben jij druk met brandjes blussen. Terwijl je weet: jouw bedrijf is een essentiële schakel. Moet je alleen verder of kun je met partners meer bereiken?

We starten met de dagelijkse operatie. Duurzaam prestatiemanagement en slim asset management. Dat brengt rust in en geeft de organisatie ruimte om verder voortuit te kijken en te werken aan de energietransitie.

Wordt een aantrekkelijkere werkgever door je purpose beter uit te dragen. Wat is je strategie? Weten jouw huidige werkgevers en toekomstige kandidaten waar je voor staat? Wij helpen je de stip op de horizon te bepalen en uit te dragen.

Een uitstekende toel hiervoor is de Business Impact Assessment (BIA). Hoe duurzaam is je bedrijf nu en waar willen we naartoe? We laten zien wat het verbeterpotentieel is. Inzicht in je sociale, economische en milieu impact. Met als uitkomst een duidelijk stappenplan hoe verder te verduurzamen. Meteen een goed startpunt voor partners in de waardeketen die wilt benaderen. Of zelfs wel BCorp certificering om aan al je stakeholders te laten zien dat je echt goed bezig bent.

 

Je werkt aan een project in het hart van de energietransitie

Herken je dit? Jouw project midden in de energietransitie maakt positieve impact. Maar je weet: de energietransitie is een systeemverandering. Je kunt het niet alleen, we moeten het samen doen en alle partijen moeten aan boord blijven. Hoe zorg je voor een vruchtbare samenwerking?

Wij helpen je bij het bepalen van de shared value van de organisatie van je project en het vinden van de daarbij horende juiste partners. Heb je een partner gevonden? Dan helpen wij om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Want iedereen heeft andere belangen.

Samen definiëren we concrete doelen en bepalen naast het vertrekpunt ook de gewenste bestemming - en zorgen dat die worden behaald. We doen als project- en programmamanagers niets anders.

De SDG's bij de energietransitie

Onze stip aan de horizon is betaalbare, betrouwbare en duurzame energie leveren aan iedereen. Daarbij zien we alle betrokken partijen als onderdeel van een systeem. Wij willen deze partijen bij elkaar brengen. Om samen te kijken naar hoe we de waarde van energie kunnen vergroten. En dat gaat verder dan denken in kosten en opbrengsten alleen.

We varen daarbij op een heel duidelijk kompas: de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Onze leidraad bij de missie om de energiesector te helpen deze duurzame toekomst te realiseren.

SDG-consultants-been-management-consultant

Meer kennis en inzichten

Onze adviseurs delen graag hun inzichten. Kennis delen is nodig als we de energietransitie willen versnellen.

Been werkt aan de energie transitie en ontmantelt samen met Arcadis 28 gaswinlocaties van de NAM

Been Management Consulting en Arcadis werken als partners samen om gasmaatschappij NAM te helpen met het ontmantelen van 28 gaswinlocaties in Groningen. Al decennialang zijn…

Lees verder

Interview Ruben Dijkstra – Eneco

Wat een film teweeg kan brengen? Veel. Dat bewijst Ruben Dijkstra, Director Offshore Wind bij Eneco. Hij begon zijn carrière in olie en gas, maar…

Lees verder

De energietransitie: kost het geld of levert het geld op?

Tijdens ons Energie Event was dat één van de centrale vraagstukken. Vanwaar deze vraag? Uit het dagelijks nieuws lijkt nog weleens naar voren te komen…

Lees verder
Mirjam Penders systemische verandering been management consulting

Mirjam Penders nieuwe senior manager bij Been Management Consulting

Been Management Consulting is een ervaren consultant rijker. Afgelopen zomer startte Mirjam Penders als senior manager. Mirjams hart ligt bij systemische verandering – zodat hele…

Lees verder
Centrum Veilig Wonen case

Durven, leren en oefenen – strategische verandering zónder crisis

“Never waste a good crisis” is een ware, maar ook cynische blik op het benutten van een externe factor om een verandering in een organisatie…

Lees verder
ketensamenwerking-energietransitie-business-case-been-management-consulting.jpg

De energietransitie kan niet zonder ketensamenwerking

Tussen de verschillende partijen in het huidige energienetwerk bestaat een sterke onderlinge afhankelijkheid; er zijn er maar weinig die alle gevraagde rollen en vaardigheden in…

Lees verder

Ook deze organisaties werken met ons aan de energietransitie.

"Wil jij doorpakken met de energietransitie?"

Neem dan snel contact op met Mirjam Penders via +31 (0)6 15206208, of mail naar: mirjam.penders@beenmc.com

Mirjam Penders