Energie

Visie op Energie

Van alle uitdagingen waar de mensheid in de 21e eeuw voor staat, is een duurzame energievoorziening een van de grootste. Of eigenlijk dé grootste.

Het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord is de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent verminderen in vergelijking met 1990. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 95 procent zijn afgenomen. Dat lijkt nog ver weg, maar om deze klimaatdoelen te halen is het van belang dat we onze energievoorziening nu al transformeren. En sneller dan we ooit hebben gedaan.

Het is dus tijd voor een accelaratie in de energietransitie.

SDG’s en Energie

Onze stip aan de horizon is een decentraal energieproductienetwerk, met samenwerkende partijen die betaalbare, betrouwbare en duurzame energie leveren aan iedereen. In lijn met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties is het onze missie om de energiesector te helpen deze toekomst te realiseren: wij versnellen strategie executie en zijn experts in transformatie.

Energie-SDG-doelstellingen-been-management-consulting
Energietransitie-SDG-been-management-consulting-mobiel

Been Management Consulting werkt samen met ambitieuze opdrachtgevers uit de energiesector om de energietransitie te accelereren. We ondersteunen leiders bij de analyse, het ontwerp en de implementatie van oplossingen voor de zes uitdagingen die cruciaal zijn voor de voortgang in de energietransitie. Met onze ‘Hoofd en Hart aanpak’ weten we een versnelling te realiseren van strategie naar executie, met impact op (het gedrag van) mensen, processen en technologie.

Voor de sector Energie zien wij 6 belangrijke uitdagingen:

Energie-duurzaam-been-management-consulting-mobiel

 1. Gedwongen transformatie van de waardepropositie

Een groeiend bewustzijn van klanten vraagt bedrijven om te veranderen. Van lineair naar circulair en van centraal naar decentraal. Om dat te kunnen doen, zullen huidige energiebedrijven hun waardeproposities moeten herzien, vernieuwen en wendbaarder in moeten richten.

Waarmee we jou kunnen helpen:

 1. Gebrek aan technologische kennis en uitvoeringscapaciteit

Door het toenemende werk binnen de energiesector, waarbij complexere technologie komt kijken, is meer en anders geschoold personeel nodig. En dat is er momenteel te weinig. Hierdoor kunnen veel bedrijven geen tempo maken.

Waarmee we jou kunnen helpen:

 • Prestatieverbetering – analyse en oplossingen op de werkvloer
 • Inrichting van een agile organisatie
 1. Veranderende klantbehoefte en rol

Met eigen zonnepanelen breidt de rol van klant zich uit van consument naar die van producent en leverancier. De klant vraagt dus een geïntegreerde energieoplossing, waarvoor hij graag meer en sneller realtime inzicht in data gebruikt om de eigen persoonlijke situatie te monitoren. Om de klant te kunnen blijven ontzorgen moeten dus ook de nodige aanpassingen in producten en service worden gemaakt.

Waarmee we jou kunnen helpen:

 • Het ontwerpen en inrichten van een ‘responsive supply chain’. Oftewel: een logistieke keten die is ontworpen om op bovenstaande uitdagingen het antwoord te geven
 • Het inrichten van multidisciplinaire commerciële organisaties waarbij de consument centraal staat
 1. Snelle markt- en technologische ontwikkelingen

Vernieuwde (subsidie)wetgeving, concurrentie en technologische ontwikkelingen –veranderingen in de markt gaan snel en het is aan bedrijven om goed op de hoogte te blijven en nieuws op te pikken. Een goede strategie om op de juiste manier te kunnen reageren en onzekerheid en risico’s te beperkten vergt flexibiliteit en wendbaarheid.

Waarmee we jou kunnen helpen:

 • Het inrichten van een agile besturingsproces om flexibel om te kunnen gaan met veranderingen in de markt en grip te behouden
 1. Een sterke onderlinge afhankelijkheid in de energieketen

Door de toename van onderling afhankelijke schakels en spelers wordt de complexiteit van de energieketen groter. Steeds belangrijker worden de samenwerking en goede integrale inrichting binnen de energieketen, van opwekker tot eindgebruiker.

Waarmee we jou kunnen helpen:

 • Het doelgericht maken van logistieke processen, bijvoorbeeld door integrale planning (S&OP) en effectievere samenwerking met klanten en andere ketenpartners
 1. Hoge investeringen en onzekere opbrengsten

Kapitaalintensieve investeringen in infrastructuur en technologie zijn nodig om zon-, wind- en waterenergie op te kunnen wekken. Hetzelfde geldt voor de opslag van de duurzame energie. Tegelijkertijd hebben we te maken met een energieprijs die zich lastig laat voorspellen, waardoor verdienmodellen en marktprijzen onder druk staan.

Waarmee we jou kunnen helpen:

 • Het opzetten van data-infrastructuur en het effectief gebruikmaken van data voor zinvolle analyses en zinvolle verbeteracties

Onze achtergrond

Been Management Consulting heeft de juiste energie in huis. Hieronder staat voor wie wij werk(t)en.

enexis-netbeheer-energietransitie-been-management-consulting
Essent-Groningen-energie-Been-Management-Consulting
LM-Windpower-energietransitie-been-management-consulting
attero-duurzaamheid-been-management-consulting
stadverwarming-purmerend-been-management-consulting
arcadis-sdg-been-management-consulting
GP-groot-circulair-Been-Management-Consulting
Hoogheemraadschap-van-Delfland-Been-Management-Consulting
nam-energietransitie-been-management-consulting
Nationaal-coördinator-Groningen-energietransitie-Been-Management-Consulting
schiphol-group-duurzaam-management-consulting
cvw-energie-been-management-consulting

Bekijk onze cases

Hieronder vind je onze cases. Je kunt ze filteren op sector en type dienst.
Standaard staat de filter ingesteld op Energie & Semi-publiek.

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

Vul dan onderstaand contactformulier in. Je kunt ook bellen naar Roel Beentjes op +31 (0)6 20 99 67 53 of mailen naar roel.beentjes@beenmc.com.

Contactformulier