Een constructief gesprek over duurzaamheid

Collega Keswin Corporaal sloeg de handen ineen met Arjen Struijk van Climate Neutral Group en geeft je tips voor een constructief gesprek over duurzaamheid.We kennen ze allemaal, de collega’s in je organisatie die ‘het duurzaamheidslicht’ nog niet hebben gezien. De managers die niet inzien dat een toekomst per definitie duurzaam zou moeten zijn. Juist hen heb je hard nodig om je bedrijfsstrategie en bedrijfsvoering te veranderen. Op weg naar een mooie toekomst. Hoe ga je het gesprek aan met je sceptische collega’s, zonder zelf een klimaatdrammer te worden?

Duurzaamheid als ‘business opportunity’

Wat je ook vindt van duurzaamheid, één ding staat vast: de vraag naar duurzame producten en diensten groeit. Vertel die collega gerust dat in Nederland de bestedingen aan duurzaam voedsel nog steeds stijgen, ondanks de crises die op ons bordje liggen. Geef aan dat 60% van de consumenten merken meer vertrouwt als ze laten zien een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. En vergeet het bedrijfsleven zelf niet. Denk aan al die aanbestedingstrajecten waarin steeds meer duurzaamheidseisen gesteld worden aan bedrijven en hun producten en diensten. Ook daar groeit de behoefte om samen te werken met duurzame partners. Duurzaamheid creëert dus kansen!

Duurzaamheid als bron van innovatie

Bij Climate Neutral Group doen we veel climate risk assessments, die we een risk & opportunity assessment noemen. Voor bijna alle bedrijven met een substantiële toeleveringsketen is klimaatverandering de grootste bedreiging én kans. Als je er niet naar kijkt, dan komt dat vroeg of laat als een boemerang terug. Je moet bijvoorbeeld nu maatregelen nemen voor gewassen die afhankelijk zijn van temperatuur. Veel voedselmerken leggen zowel prijs- als leveringsgaranties al vast. Een slim koffiemerk plant nu bomen tussen de koffiestruiken om ze meer schaduw te geven. Zo compenseren ze uitstoot en verbeteren ze hun supply chain. Duurzaamheid kan een mooie bron voor innovatie zijn.

B Corp beweging

Een goed voorbeeld van kansen in duurzaam en sociaal ondernemen is de B Corp-beweging. Die bestaat uit bedrijven die voldoen aan de hoogste standaarden in sociale en duurzame prestaties, transparantie en verantwoording. Toonaangevende merken zoals Tony’s Chocolonely, Patagonia, Ace&Tate, WeTransfer en Ben & Jerry’s zijn B Corp. Deze groep bedrijven groeit snel en de teller staat nu op 5.000+ B Corps wereldwijd. Allemaal merken ze stuk voor stuk: ‘doing good is great for business’. Bovendien helpt deze community van leiders in duurzaam en sociaal ondernemen elkaar graag. Wist je dat Been Management Consulting en Climate Neutral Group zelf ook certified B Corp zijn?

Een constructief over duurzaamheid voeren?

Meer inspiratie voor een goed gesprek over duurzaamheid? Keswin en Arjen geven je hier meer tips.

Meer weten?

Neem dan snel contact Marileen Kan op via +31 651 243 346 of mail naar marileen.kan@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

De magie van samenwerken aan duurzaamheid

Magisch, dat was de B for Good Leaders’ Summit. Een bijeenkomst met 1,100 CEOs, ondernemers en andere leiders. Allemaal toegewijd om ‘business as a force for good’ te gebruiken. Wat we gemeen hebben? We begrijpen…

Lees verder »

B for Good Leaders Summit

Huhtamaki’s reis richting 100% duurzame verpakkingen

Op 11 mei stonden we op het podium van de B for Good Leaders Summit in Amsterdam. Daar vertelden consultants Marine Clément and Marieke Siero, samen met Wouter Kienstra van Huhtamaki, over de reis van…

Lees verder »

Consultancy.nl | B for Good Leaders Summit 2023 vindt plaats in Amsterdam

Consultancy.nl, een platform voor consultants en consultancy, schrijft over de B for Good Leaders Summit dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Speciale aandacht gaat in het artikel ook uit naar het partnership met Been Management…

Lees verder »